Карън Гилън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карън Гилън
Гилън през 2015 г.
Гилън през 2015 г.
РоденаКарън Шийла Гилън
28 ноември 1987 г. (36 г.)
Активностот 2006 г.
Значими ролиЕйми Понд в „Доктор Кой
Небюла в „Пазители на Галактиката
Уебсайт
Карън Гилън в Общомедия

Карън Шийла Гилън (на английски: Karen Sheila Gillan) е британска актриса. Най-известна с ролята си на Ейми Понд в сериала „Доктор Кой“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Майка и баща – Мария и Реймънд Джон Гилън. Като дете е посещавала академията Чарлстън, а на 16-годишна възраст решава да продължи образованието си в Единбургския колеж. На 17 е приета в Академията за драматични изкуства „Италия Конти“ в Лондон.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Гилън получава своята първа роля в сериала „Ребус“ още във времето, когато е учила в Академията. Участвала е и в „Шоуто на Кевин Бишъп“ и работила като модел. В началото на актьорската си кариера Гилън изиграва второстепенни роли в няколко драматични сериала. Две години се снима в „Шоуто на Кевин Бишоп“, където играе с различни персонажи, в това число и забележителности (Анджелина Джоли и Кейти Пери).

Играе ролята на Ейми Понд в „Доктор Кой“, спътничка на Единадесетия Доктор, в началото на 2009 година. Появява се още в епизода „Огненият Помпей“ като член на Сестринството. Главна героиня в сериала става в първия епизод на пети сезон „Единадесетият час“, излязал през април 2010. В две серии играе даже и братовчедката на Карън, Кейтлин Блекууд, която играе Ейми на 7 години. Преди снимките те никога не са се виждали.

В последните години Гилън става известна покрай ролята на Небюла в „Пазители на Галактиката“ и „Пазителите на Галактиката: Втора част“.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]