Краспица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Яхтени краспици

Краспица (на английски: Cross-piece) е напречна греда на големите платноходи, поставяна на лонг-салингите и явяща се съставна част на марсовете и салингите.

На съвременните ветроходни яхти краспицата е опъвач и междинна опора между мачтата и снастите на стоящия такелаж (ромбванти, топванти и т.н.), позволяваща да се получи ъгъла, необходим за осигуряване на опорната реакция на вантите при висока мачта.

Също краспица се нарича и напречната метална греда на кулообразните и триноги мачти на корабите и съдовете с кръгла, Г-образна или Т-образна форма за вдигане и поставяне на радиоантени, флажните сигнали, светлините и т.н.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Морской словарь: В двух томах.
  • Морской энциклопедический словарь: В трёх томах.ISBN 5-7355-0280-8

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Краспица“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​