Теодора Цончева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Теодора Цончева
българска певица
Родена
20 април 1991 г. (33 г.)
Музикална кариера
Стилпоп музика
Инструментивокал
Активностот 2000 г.

Теодора Цончева е българска поп певица, творец на песни, танцьорка и учител по латино танци, и влогър.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 20 април 1991 г. в град Пловдив. Когато е тригодишна, семейството ѝ се премества в София, където израства. Произлиза от семейство на музиканти – майка ѝ, баба ѝ и леля ѝ са пианисти, затова и тя също поема по пътя на музиката. На девет години започва да пее във вокална група „Бон-бон“, а след това продължава да се развива певчески с доц. Алис Боварян. Признава, че нейно огромно вдъхновение е Майкъл Джаксън. Тренирала е за кратко художествена гимнастика, съвременен балет и спортни танци. През 2010 г. се записва на уроци по салса, а през 2012 г. започва работа като помощник-учител. Не след дълго става и главен учител на своя собствена група ученици по латино танци.

X Factor[редактиране | редактиране на кода]

През 2011 г. се явява на кастинг за известното в цял свят шоу X Factor, но не успява да достигне до големите концерти.

Две години по-късно се явява отново, като този път успява да достигне до полуфинал. Ментор ѝ е Велизар Соколов-Заки.[1] На първия концерт отива на елиминации за оставане и печели четирите гласа на журито срещу Георги Арсов и така остава в шоуто. На седмия голям концерт отива на елиминации заедно с Таня Димитрова и отново печели. В крайна сметка Теодора завършва на четвърто място.

Музикална кариера[редактиране | редактиране на кода]

На 30 май 2014 г. Теодора издава първата си песен „Зелена светлина“ заедно с Тодор Гаджалов и Део. Песента е по музика на Теодора Цончева и Тодор Гаджалов, аранжимент на Тодор Гаджалов, текст на Лора Николаева, Теодора Цончева и Део. Режисьор на видеото е Любомир Цанков, оператор е Павлин Табашки, помощници: Николай Минев и Иво Балджиев. Танцьорите са Макоса Ностра.[2]

Първият самостоятелен план за песен на Теодора Цончева, озаглавен „Взимам Всичко“ излиза на 7 юли 2015 г., като звукозаписът на песента е направен отново от Велизар Соколов – Заки, но този път самата Теодора се заема да направи видеото. Тя е и автор на музиката и текста, а аранжимента е дело на Васил Иванов – Dexter. Работата по видеото е поверена на Башмоушън.

На 5 септември 2019 г. излиза нейната песен „Без грим“. Тодор Гаджалов участва във видеото. На 17 октомври 2019 г. излиза английската версия. На 19 март 2020 г. излиза песента „Home Alone“. Във видеоклипа участват Тодор Гаджалов, Веселин Иванов, Ели Раданова, Мери Мердинян, Златан Петров и Нелина Георгиева.

Сингли[редактиране | редактиране на кода]

  • „Зелена светлина“ – 2014 (заедно с Тодор Гаджалов и Део)
  • „Взимам Всичко“ – 2015
  • „Без грим“ – 2019
  • „Home Alone“ – 2020
  • „Ти“ – 2020

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]