Том Йорк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Том Йорк
Thom Yorke
английски музикант
Роден
7 октомври 1968 г. (55 г.)

Учил вЕксетърски университет
Музикална кариера
Стилрок, алтернативен рок, електроника
Инструментикитара, вокал
Гластенор
Активностот 1985 г.
ЛейбълЕкс Ел Рекордингс
Участник вРейдиохед“, The Venus in furs, The Smile
Семейство

Подпис
Уебсайтwww.radiohead.com
Том Йорк в Общомедия

Томас Едуард Йорк (на английски: Thomas Edward Yorke) е английски музикант, най-известен като вокалист и текстописец на алтърнатив рок групата Radiohead. Той свири главно на китара и пиано, а в по редки случаи на барабани и бас китара. През 2006 издава дебютния си самостоятелен албум The Eraser.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Роден с парализирано ляво око, Йорк прекарва първите почти 5 години под множество операции, които са довели до неговото намалено зрение и така нареченият отличителен белег „лениво око“. След като Йорк проследява изпълнението на китариста Брайън Мей по телевизията, се вдъхновява и решава да стане музикант. Той получава първата си китара на 7 години и сформира първата си група на 10, ходейки в частното училище за юноши Ебингдън, където среща своите бъдещи колеги от Radiohead през 1987 (Ед О'Брайън и Колин Грийнуд). Групирането на групата завършва, когато барабанистът Фил Селуей се присъединява. По-късно Йорк учи английски език и изкуство в Ексетърския университет и работи като санитар в болница за душевно болни.

В първите си години в Ексетърския университет се носи с дълго сако и шапка (винаги в крачка с модата на Steptoe & The Bunnymen). Променя прическите си доста често и до неузнаваемост. Пише по-голямата част от песните, чиито аранжименти и промени групата прави много успешно.

Том използва псевдонима Tchock, когато е под влияние на работата си върху даден албум.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Йорк живее в Оксфорд със своята приятелка Рейчъл Оуен. Те имат две деца – Ноа, роден през 2001 и Агнес, през 2004.

Музикален стил[редактиране | редактиране на кода]

Гласови характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Като певец Йорк е тенор, разпознаваем с честата употреба на фалцет и голям гласов диапазон. Той използва и други стилове на пеене, като например агресивно крещене в песента „Paranoid Android“ и полу-рецитиране в „Myxomatosis“ и „A Wolf at the Door“. През 2005 Йорк е класиран от списание Блендър на 18-о място сред най-добрите певци на всички времена, а през 2008 и от Rolling Stone на 66-о място от общо 100.

Музикантство[редактиране | редактиране на кода]

Освен вокалист и текстописец, в Рейдиохед Йорк свири на китара (акустична и електрическа) и пиано. Сравнително по-рядко свири също на барабани и бас китара. Като музикално влияние той цитира електронните изпълнители Aphex Twin и Autechre, заедно с групите Talking Heads, Queen, Joy Division, Siouxsie and the Banshees, Magazine, The Smiths и Sonic Youth. По време на концерт Йорк казва на публиката – „Когато бях в колежа Pixies и R.E.M. промениха живота ми.“

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • ((en)) The Eraser – Официален уебсайт на соловия албум на Йорк