Тумбстоун (филм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за игралния филм. За едноименния град, сцена на пресъздадените събития, вижте Тумбстоун.

„Тумбстоун“
Tombstone
В ролитеКърт Ръсел
Вал Килмър
Премиера25 декември 1993
(САЩ)
Времетраене130 мин
Страна САЩ
Езиканглийски
Бюджет$25 млн..[1]
Приходи$73,2 млн..[2]
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Тумбстоун“ (на английски: Tombstone) е американски игрален филмуестърн, излязъл на екран през 1993 година.

Режисьори на продукцията са Джордж Косматос и Кърт Ръсел, а сценария е на Кевин Джар.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

През 1879 г. членове на разбойническа банда, известна с това, че носи червени пояси, наречена Каубоите, водени от „Къдравия Бил“ Бросиус, яздят в мексикански град и прекъсват сватбата на местен полицай. След това те продължават да избиват събралите се полицаи в знак на възмездие за убийството на двама от членовете на тяхната банда. Малко преди да бъдат застреляни, местен свещеник ги предупреждава, че техните актове на убийство и дивачество ще бъдат отмъстени, като се позовава на библейския четвърти конник.

Уайът Ърп, пенсиониран мирен служител със забележителна репутация, се събира отново с братята си Върджил и Морган в Тусон, Аризона, където се отправят към Тумбстоун, за да се установят. Там те срещат дългогодишния приятел на Уайът Док Холидей, който търси облекчение в сухия климат от влошаващата се туберкулоза. Жозефин Маркъс и г-н Фабиан също са новопристигнали с пътуваща театрална трупа. Междувременно, гражданската съпруга на Уайът, Мати Блейлок, става зависима от лауданум. Уайът и братята му започват да печелят от дял в хазартен център и салон, когато имат първата си среща с Каубоите.

Докато напрежението нараства, Уайът е принуден да помогне да се отърве градът от Каубоите, въпреки че вече не е служител на закона. Къдравия Бил започва да стреля в небето след посещение в леговище с опиум и му се казва от маршал Фред Уайт да се откаже от огнестрелните си оръжия. Къдравия Бил застрелва маршала и е задържан насила от Уайът. Арестът вбесява Айк Клантън и останалите Каубои. Къдравия Бил е изправен пред съда, но е признат за невинен поради липса на свидетели. Върджил, неспособен да толерира беззаконието, става новият маршал и налага забрана за оръжие в границите на града. Това води до престрелка в О.К. Корал, в който са убити Били Клантън и братята Маклори. Върджил и Морган са ранени, а предаността на окръжния шериф Джони Бехан с Каубоите става ясна. Като възмездие за смъртта на Каубоя, братята на Уайът попадат в засада; Морган е убит, докато Върджил остава инвалид. Унилият Уайът и семейството му напускат Тумбстоун и се качват на влак, а Айк Клантън и Франк Стилуел са плътно зад тях, подготвяйки се да им устроят засада. Уайът вижда, че семейството му си тръгва безопасно и след това изненадва убийците. Той убива Стилуел, но оставя Клантън да живее, за да изпрати съобщение: Уайът обявява, че е маршал на САЩ и че възнамерява да убие всеки мъж, когото види с червен пояс. Уайът, Док, реформираният каубой на име Шърман Макмастърс, Тексас Джак Вермилиън и Турки Крийк Джак Джонсън формират отряд, за да търсят отмъщение.

Уайът и отрядът му попадат в засада в крайречна гора от Каубоите. Уайът влиза в рекичката, като по чудо оцелява от вражеския огън и убива Кърли Бил заедно с много от хората си. Вторият командир на Къдравия Бил, Джони Ринго, става новият шеф на Каубоите. Когато здравето на Док се влошава, групата е настанена от Хенри Хукър в ранчото му. Ринго примамва Макмастърс в лапите на Каубоите под претекст за преговори и след това изпраща пратеник (влачещ трупа на Макмастърс), за да каже на Уайът, че иска сблъсък, за да сложи край на враждебните действия; Уайът се съгласява. Уайът тръгва за разправата, без да знае, че Док вече е пристигнал на мястото. Док се изправя срещу изненадан Ринго, който очакваше Уайът, и го предизвиква на дуел, за да довършат тяхната „игра“, която Ринго приема (Док и Ринго вече са имали няколко противопоставяния в Tombstone, които в крайна сметка са прекъснати). Уайът бяга, когато чува изстрел, само за да се натъкне на Док, който е убил Ринго. След това те продължават да изпълнят задачата си да елиминират Каубоите, въпреки че Клантън избягва тяхното отмъщение, като се отказва от червения си пояс. Док е изпратен в санаториум в Колорадо, където умира от болестта си. По настояване на Док Уайът преследва Джоузефин.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Tombstone // the-numbers.com. Посетен на 21 март 2015. (на английски)
  2. Tombstone (1993) // boxofficemojo.com. Посетен на 21 март 2015. (на английски)