Направо към съдържанието

Феанор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Феанор
Характеристики
РодителиФинве

Феанор е измислен герой на Толкин; Той първородният син на Финве, полубрат на Финголфин и Финарфин (от първата му съпруга Мириел), водач на Нолдорите в техния бунт срещу Валарите. Феанор е бляскав и интересен герой, но същевременно непокорен и склонен към неразумно постъпки. Наричали го Дух на огъня, защото бил изключително изкусен в създаването на различни предмети, но също така бил гневлив и отмъстителен. Феанор създал Силмарилите и Палантирите, както и елфическата писменост

Феанор създава Силмарилите

[редактиране | редактиране на кода]

Феанор създал три скъпоценни камъка- Силмарилите - които светели с неземна светлива. Мелкор ги възжелал и решил да ги открадне. Внушил на Феанор омраза към Валарите, представяйки ги за крадци, ала не сполучил докрай защото сам се разкрил като краде. Заедно с Унголиант, Мелкор нападнал Двете дървета и ги съсипал. Валарите поискали Силмарилите от Феанор, за да ги вградят в създаването на нови Дървета, но той се уплашил, че ще му ги отнемат и отказал. Междувременно Мелкор убил Финве и откраднал Силмарилите. Феанор го проклел под името Моргот(Черен враг) и тръгнал на борба с него. Преди това обаче той се държал непристойно и Валарите му наложили изгнание, на него и синовете му. Братята му го последвали, а с тях го последвал и народът му.

Феанор и Финголфин

[редактиране | редактиране на кода]

Феанор често огорчавал баща си. Един ден Финголфин, който бил по-разумен не издържал и се оплакал от Феанор. Феанор веднага дотърчал (явно е подслушвал) и започнал да сипе жлъч по Финголфин. Дори го заплашил с меч. Финголфин проявил доблест и се заклел да следва Феанор във всичко. Той щял да съжали за тази клетва. Финголфин и Финарфин последвали Феанор в изгнанието му, въпреки че то не се отнасяло за тях. Феанор обаче извършил много неправди спрямо Финголфин и двамата братя се разделили.

Феанор извършва Братоубийството

[редактиране | редактиране на кода]

Феанор не можел сам да атакува Моргот, защото той живее на друг континент, а Феанор и хората му не били моряци. Те се обърнали за помощ към Телерите (друг народ от елфи) - известни моряци и корабостроители. Телерите били в приятелски отоншения с Валарите и отказали. Освен това те считали за свой дълг да предпазят Нолдорите и Ваниярите от неразумни поспъпки. Феанор се разгневил, тъй като Телерите по-рано били взели бялото дърво за изграждане на корабите си от неговия народ. Той изчакал да падне нощта и наредели на всички да нападнат Телерите, да ги изколят и да превземат корабите. Така било извършено Братоубийството и то хвърлило проклятие върху Феаноровия род. Защото Феанор изгубил правата си над Силмарилите.