Портал:Фентъзи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене


Портал Фентъзи„Три пръстена за елфите-крале под този небосвод

и седем за джуджетата в дворците им от камък,
да вземат девет хората със краткия живот,
един за Мрачния владетел с трон от черен пламък
в страната му Мордор, където тегне мрак.
Единствен пръстен ги владее, Единствен той ще ги открие,
Единствен вси ще ги сбере и в тъмнина ще ги обвие

в страната му Мордор, където тегне мрак.“

Добре дошли

Здравейте и добре дошли в Портал Фентъзи, който има за цел да събере и подреди статиите, свързани с жанра фентъзи, и да ги направи по-лесни за разглеждане от посетителите на Уикипедия. Ако имате желание да помагате за разрастването на портала и статиите за фентъзи, бихте могли да се запишете на страницата на проекта.

Бихте могли да допринесете за развитието на темата като редактирате някоя от страниците, които се нуждаят от редактиране или разширите по-кратките статии. Ако се чудите откъде да започнете, не се колебайте да добавите информация за любимите си писатели и книги.


Нови статии: Брайън Перо- Сюзън Певънзи- Питър Певънзи- Мин Фаршоу- Най-прекрасният човек на света- Алдарион- Легенди за войната на разлома- Американски богове- Нарния- Дейв Дънкан- Ерик Л'ОмЗа разширение: Фентъзи- Историческо фентъзи- Тери Гудкайнд- Рицарят на Шалион- Магьосник (роман)- Нимлот- Еления- Малореон- още...За редактиране: Анкх-Морпорк- Ангбанд- Ангуа
Поредици Заглавия
Crystal Clear action bookmark.png Избрани статии Crystal Clear action bookmark.png
Избран писател Избрана книга Избран герой
Tolkien 1916.jpg

Джон Роналд Руел Толкин (1892 – 1973) е британски писател, смятан за основател на жанра фентъзи с романа си Хобитът и неговото продължение трилогията Властелинът на пръстените.
Роден в Блумфонтейн, Южна Африка, от родители англичани. Баща му Артър се преместил със семейството си там заради получено повишение в банката, в която работил в Англия. Десетина месеца след сватбата на родителите му, на 3 януари 1892 г., се ражда малкият Джон Толкин.
На тригодишна възраст Джон заминава с майка си и брат си за Англия, в Бирмингам на гости на сестрата на Мейбъл. На 15 февруари същата година, баща му умира от инсулт. още...

„Чудната история на Петер Шлемил“ (на немски: Peter Schlemihls wundersame Geschichte) е повест от немския писател Аделберт фон Шамисо (1781–1838), публикувана през 1814 г.

Чудната история на Петер Шлемил, първо издание 1814 г.

Повестта "Чудната история на Петер Шлемил" е написана през лятото на 1813 г., когато поетът-романтик Аделберт фон Шамисо преживява тежки политически дни и се занимава с ботаника в имението на едно приятелско семейство. Както сам разказва, той се заел с тази повест, за да създаде забавление на децата. Но възникналата по такъв случаен повод история добила под перото му качества, които, по думите на Томас Ман, "донесли радост и наслада на цял един свят". още ...

Cherep v plashe.jpg

Смърт (на английски: Death , но в случая идва от The Reaper) е фантастичен герой от поредицата на Тери Пратчет Светът на диска. Той е представе пародия на няколко други персонификации на смъртта. Образът на Смърт е събирателно от всички представи на всички представители на живия свят, като той е скелет с дълго черно наметало с качулка, държащ коса, но за разлика от повечето антропоморфни порсонификации, той притежава човешки качества или се стреми да ги притежава. Смърт е един от петте конника на апокалипсиса (Хаос, Мор, Война и Глад) представени в Крадец на време.

Работата на Смърт е да прибира душите на живите същества в момента преди смъртта, а не да ги убива. Не се налага лично да ходи за всяка душа, както не се налага на министър председател да ходи при всеки избирател. Смърт посещава само значимите личности, като за кралските особи и висшите духовници не ползва косата, а меч. още ...

Поджанрове Избрана картинка
Acme Soap (3093017053).jpg
Ролеви игри Музика
Интернет Международни конференции
  • ...
Други
Сходни Портали