Портал:Филми

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Портал ФилмиКинематографична секция към Уикипедия, свободната енциклопедия

Кино

Развитие на киното

Начало на киното
Първият филм. Създаден е чрез техниката за бързо движещи се изображения

Началото на киното се поставя от идеята за бързо сменяне на изображения. Когато се разгръщат последователно пред човешките очи, могат да създадат илюзия, че се движат, защото образът не изчезва веднага в ретината. Ефектът е забелязан още в древността и е проучван, но първите експериментирали с движещи се изображения, са Исак Нютон и рицарят Шавалие д'Арси.

Киното в различните държави

Награди и Фестивали

Международният филмов фестивал на Кан е един от най-престижните кинофоруми в света. Провежда се в град Кан, Южна Франция. Фестивалът е посещаван от много кинозвезди и е популярен начин за кинопродуцентите да започнат новите си филми и да продадат работата си на дистрибуторите, които идват от цял свят. Най-престижната награда, давана в Кан, е Златната палма за най-добър филм. Журито на фестивала, съставено от международна селекция от кинотворци, раздава и други награди като „голямата награда“ (втората по престиж).

Филми по тема

Актьори

Мишел Уилямс е американска актриса, която започва кариерата си в телевизията. Първата ѝ роля в киното е във филма „Видове“ през 1995 г. За ролята си във филма „Планината Броукбек“ през 2005 г. е номинирана за Златен глобус, BAFTA и Оскар за поддържаща женска роля, носител на Златен глобус през 2012 г. за филма „Моята седмица с Мерилин“ („My Week with Marilyn“).
Други акьори

Категории


Организация на проекта

Как мога да бъда полезен?

Съществуват много различни начини да помогнете да се подобри и обогати тази енциклопедия:

  • можете да форматирате вече готовите статии;
  • можете да редактирате и допълвате вече съществуващи статии (вижте Списък със статии) с информация или снимков материал;
  • можете да разширявате съществуващите мъничета за кино, филми, Категория:Мъничета за актьори
  • можете да създавате нови статии;
  • можете да добавяте картинки и снимки по различните теми;

Участници в проекта

  • Димитър Цонев
  • Mix-pix
  • Rebelheartous (беседа) 14:16, 9 май 2013 (UTC)
  • ... и всички уикипедианци. Ако желаете да се присъедините към този проект, чувствайте се свободни да добавите името си в списъка.