Мъглите на Авалон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мъглите на Авалон
The Mists of Avalon
Автор Марион Зимър Брадли
Първо издание януари 1983 г.
Flag of the United States.svg САЩ
Оригинален език английски
Жанр роман

Мъглите на Авалон (на английски: The Mists of Avalon) е роман от Марион Зимър Брадли. Това е последният – пети роман от поредицата за Авалон, написан от Марион Брадли. Романът е написан дълго преди останалите от поредицата, въпреки че действието се развива след тях. „Мъглите на Авалон“ е издаден на английски език през 1983 г. Всички останали романи от поредицата са написани в съавторство или изцяло от Даяна Пексън и са издаден след 1993 г. За разлика от тях „Мъглите на Авалон“ са изцяло дело на Марион Зимър Брадли.

В романа е описана легендата за крал Артур от страна на женските персонажи от историята. Основно място в действието в книгата играе Моргана Ле Фей, сестрата на крал Артур, която се бори за запазването на старата вяра, която християнизаторите се опитват да унищожат. Главна роля имат и другите жени от легендата – Гуинивир, Вивиан и Моргейз като крал Артур и рицарите на Кръглата маса са по-скоро второстепенни герои в историята на книгата.

Мъглите на Авалон силно се отличава от другите произведения, описващи и интерпретиращи историята за крал Артур. За разлика от тях, където Моргана е по-скоро отрицателен герой, тук тя е водещ персонаж и историята е описана от нейната гледна точка. Всички битки и вражди на крал Артур са разгледани под формата на трудностите, които донасят в живота на жените от легендата.

По книгата е заснет и филм.


     Портал „Фентъзи“         Портал „Фентъзи