Мъглите на Авалон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Мъглите на Авалон (на английски: The Mists of Avalon) е роман от Марион Зимър Брадли. Това е последният - пети роман от поредицата за Авалон, написан от Марион Брадли. Романът е написан дълго преди останалите от поредицата, въпреки че действието се развива след тях. Мъглите на Авалон е издаден на английски език през 1983 г. Всички останали романи от поредицата са написани в съавторство или изцяло от Даяна Пексън и са издаден след 1993 г. За разлика от тях Мъглите на Авалон са изцяло дело на Марион Зимър Брадли.

В романа е описана легендата за крал Артур от страна на женските персонажи от историята. Основно място в действието в книгата играе Моргана Ле Фей, сестрата на крал Артур, която се бори за запазването на старата вяра, която християнизаторите се опитват да унищожат. Главна роля имат и другите жени от легендата - Гуинивир, Вивиан и Моргейз като крал Артур и рицарите на Кръглата маса са по-скоро второстепенни герои в историята на книгата.

Мъглите на Авалон силно се отличава от другите произведения, описващи и интерпретиращи историята за крал Артур. За разлика от тях, където Моргана е по-скоро отрицателен герой, тук тя е водещ персонаж и историята е описана от нейната гледна точка. Всички битки и вражди на крал Артур са разгледани под формата на трудностите, които донасят в живота на жените от легендата.

По книгата е заснет и филм.


     Портал „Фентъзи“         Портал „Фентъзи