Двете кули

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Двете кули
The Two Towers
АвторДжон Роналд Руел Толкин
Първо издание1954 г.
Великобритания
Оригинален езиканглийски
Жанрфентъзи
Видроман
ПоредицаВластелинът на пръстените
ПредходнаЗадругата на пръстена
СледващаЗавръщането на краля

ПреводачЛюбомир Николов
НачалоAragorn sped on up the hill.
КрайFrodo was alive but taken by the Enemy.

„Двете кули“ (на английски: The Two Towers) е вторият от трите тома на епоса „Властелинът на пръстените“ на английския писател Джон Роналд Руел Толкин. Официално книгата е издадена за пръв път на 11 ноември 1954 г. във Великобритания.

Книгата включва третия и четвъртия от шестте тома, които съставят цикъла „Властелинът на пръстените“. Толкин не им дава отделни имена; при по-късни издания синът му Кристофър Толкин им дава имената „Предателството на Исенгард“ и „Пътуването към Мордор“.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Леголас, Гимли и Арагорн не успяват да настигнат орките, които са пленили Мери и Пипин. Срещат Роханските конници и търсят помощ от тях. Сприятеляват се с водача им Еомер и разбират, че конниците са избили орките ден по-рано, но не знаят, че хобитите са избягали. Мери и Пипин биват намерени от ента Дървобрад и стават негови гости. По-късно участват в похода на ентите, които сриват Исенгард и пленяват Саруман.

Леголас, Гимли и Арагорн откриват, че Гандалф всъщност е жив и помагат на краля на роханците Теоден да удържи крепостта Шлемово усое срещу изпратените от Саруман орки. По-късно те отиват заедно с Теоден в Исенгард, и разговарят със Саруман. Неговият слуга Грима се опитва да убие Гандалф (а може би господаря си Саруман), като го замерва с Палантира на Ортанк, но не успява. По-късно през нощта Пипин гледа в Палантира и едва не се разкрива пред Саурон. Тогава над лагера им прелетява Назгул, и Гандалф взима Пипин със себе си в Минас Тирит.

В това време Сам и Фродо пресичат хълмовете Емин Муил. Там те залавят Ам-гъл и той става техен водач. Преминават Мъртвите блата и стигат пред Черната порта. Разбират, че не могат да влязат през нея, и тръгват по съвета на Ам-гъл по обиколен път. По-късно пристигат в Итилиен. Там са открити и заловени от Фарамир - брат на мъртвия Боромир – и отведени в неговото скривалище. Неволно Сам издава тайната на похода, но Фарамир ги разбира и им помага.

След като потеглят, Ам-гъл отново става техен водач. Те минават до Минас Моргул и виждат Свечеряването. Тръгват по Стълбите на Кирит Унгол, където Ам-гъл ги изоставя. Сами опитват да преминат по-нататък, но не знаят за чудовището в един от тунелите – Торех Унгол, бърлогата на огромния паяк Корубана. Тя ужилва и упоява Фродо. Сам успява да го спаси от нея, но решава, че той е мъртъв, и взема Пръстена. Орките, които минават през тунела, откриват и вземат със себе си Фродо. Сам ги проследява и разбира, че Фродо не е мъртъв.

Край на разкриващата сюжета част.
Предишна: Поредица:
Следваща:
Задругата на пръстена Властелинът на пръстените Завръщането на краля