Направо към съдържанието

Фродо Бегинс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фродо Бегинс
герой на Дж. Р. Р. Толкин
от Властелинът на пръстените
Характеристики
Вид / Расахобит
Роден22 септември 2968 г.
Графството
ПринадлежностЗадругата на пръстена
Филмови адаптации
Актьор/АктрисаИлайджа Ууд
Фродо Бегинс в Общомедия

Фродо Бегинс или Фродо Торбинс[1] (на английски: Frodo Baggins) е главният герой в романа на Джон Роналд Руел Толкин – „Властелинът на пръстените“. Фродо е хобит (или полуръст (на английски: halfling)). Роден е на 22 септември 2968 година от Третата епоха на Средната земя (Т.Е.) и е син на Дрого Бегинс и Примула Брендифук. По-голямата част от живота си прекарва в Графството.

През 2980 г. от Третата епоха Фродо остава сирак, след като родителите му умират от удавяне при инцидент с лодка. След това Фродо живее при семейството на майка си, а след 2989 г. за него се грижи Билбо Бегинс, който в книгите е определян като негов чичо (въпреки че в действителност тяхната родословна връзка е по-сложна). По времето, когато Фродо отива да живее при Билбо Бегинс, той е на 21 години, което е далеч от възрастта за пълнолетие при хобитите – 33 години. Билбо Бегинс, който няма собствени деца взима Фродо да живее при него в Торбодън и го обявява за свой наследник.

Билбо Бегинс и Фродо празнуват своя рожден ден на една и съща дата, но Билбо е роден 78 години преди Фродо. В началото на историята, описана в романа „Властелинът на пръстените“, Фродо и Билбо празнуват съответно своите 33-ти и 111-и рожден ден. Действието в романа започва на 22 септември 3001 г. Т.Е.

Задължението да съхранява пръстена остава за Фродо, след като Билбо Бегинс заминава за Ломидол в края на празненството. Билбо завещава своето имение Торбодън, както и пръстена на Фродо, който е негов единствен наследник. Гандалф предупреждава Фродо, че пръстена не бива да бъде използван и че трябва да бъде пазен в тайна. (По това време Гандалф все още не знае, че това е един от Пръстените на силата, а още по малко че е Единствения пръстен.) Фродо съхранява Пръстена през следващите 17 години без да го използва. През 3018 г. Т.Е. Гандалф се връща в Графството, след като е научил, че пръстена на Фродо е Единственият пръстен. Гандалф помага на Фродо да замине от Графството. С него тръгва неговият градинар Сам Майтапер, който е и негов най-близък приятел. По техния път към Ломидол те са придружавани от Мериадок Брендифук и Пипин Тук, както и от скиталеца Арагорн, който се присъединява към тях, след като са напуснали Графството.

Фродо Бегинс носи със себе си малък елфически меч (в действителност кинжал, за някой хобит – къс меч) наречен Жилото, както и ризница от метала митрил, изработена от джуджетата. И двата предмета Фродо получава от Билбо Бегинс по време на своя престой в Ломидол. В Лотлориен Галадриел дава на Фродо елфическа стъкленица, съхраняваща светлината на звездата Еарендил, за да му помага по време на пътуването му.

Докато Фродо и другите хобити, с помощта на Арагорн, преминават през планините на път за Ломидол, по време на престоя им на Буренвръх, Фродо е ранен от водача на назгулите с моргулско оръжие. Оръжието му нанася сериозна рана, която не заздравява напълно, въпреки помощта на Елронд и елфите от Ломидол.

Действията на Фродо са силно повлияни от предполагаемата смърт на вълшебника Гандалф в мините на Мория. Фродо е силно привързан към стария вълшебник, когото познава още от детството си.

Задругата на пръстена се разделя при Амон Хен, след като Боромир е убит от орките, докато се опитва да защити Мери и Пипин. Той напада орките и дава живота си, за да изкупи вината си, след като се поддава на силата на Единствения пръстен и се опитва да го отнеме от Фродо. Фродо и Сам напускат своите спътници и поемат към Мордор, за да унищожат пръстена. По същото време след Фродо и Сам поема съществото Ам-гъл, което е привлечено от силата на пръстена и иска да си го върне. Фродо пленява Ам-гъл и го използва за водач по пътя към Мордор.

Ам-гъл предава Фродо и Сам като ги води по пътя през Сирит Унгол, където се намира леговището на гигантския паяк Корубана, като планира да вземе пръстена, след като Корубана убие двамата хобити. Корубана успява да ухапе Фродо, но той е спасен от Сам, който убива гигантския паяк. Сам не успява да скрие от орките Фродо, който по това време все още е в кома, заради ухапването на Корубана. Орките пленяват Фродо и го отнасят в своите подземия. Преди пристигането на орките Самознай взима пръстена на Фродо и се скрива в близкия тунел, от където наблюдава как отнасят Фродо.

Сам помага на Фродо да избяга от подземията на орките и двамата заедно се отправят към вулкана, за да унищожат Единствения пръстен. По време на пътя им до вулкана Фродо постепенно отслабва под натиска на пръстена и когато стигат до самия вулкан Фродо се поддава на силата пръстена и решава да го запази за себе си. В същия момент Ам-гъл атакува Фродо и отхапва единия му пръст заедно с пръстена, но не успява да запази равновесие и пада в лавата заедно с пръстена като по този начин пръстена бива унищожен. След това Фродо и Сам са спасени от изригващия вулкан от ято гигантски орли.

Родословието на Фродо[редактиране | редактиране на кода]

 
 
Балбо Бегинс
 
Берила Бофин
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Мунго
(прадядо на Билбо Бегинс)
 
Ларго Бегинс
 
Танта Хорнблоуър
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Фоско
 
Руби Болгър
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Дора
 
Дрого
 
Примула Брендифук
 
Дудо
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Фродо
 
Дейзи
 
Грифо Бофин
 

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Дж. Р.Р. Толкин, Властелинът на пръстените, глава 1 – „Един дългоочакван празник“; превод: Любомир Николов; изд.: „Бард“; ISBN 978-954-585-066-0, стр. 23