Питър Джаксън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Питър Джаксън
Sir Peter Robert Jackson
новозеландски режисьор, сценарист и продуцент
Джаксън през 2014 г.
Джаксън през 2014 г.

Роден
Peter Robert Jackson

Режисура
Активностот 1976 г.
ОскариНай-добър филм,
Най-добър режисьор,
Най-добър адаптиран сценарий:
2003 Завръщането на краля
Златен глобусНай-добър режисьор
2004 „Завръщането на краля“
Награди на БАФТАНай-добър филм,
Най-добър режисьор:
2002 Задругата на пръстена
Най-добър филм,
Най-добър адаптиран сценарий:
2004 „Завръщането на краля“
Други наградиСатурн
Бодил
Хюго
Семейство
СъпругаФран Уолш (1987)[1]
Деца2

Уебсайт
Питър Джаксън в Общомедия

Сър Питър Робърт Джаксън (на английски: Peter Robert Jackson) е новозеландски кинорежисьор, сценарист и продуцент.

Става световноизвестен с едноименната кинотрилогия по романа „Властелинът на пръстените“ на британския писател Дж. Р. Р. Толкин.

Носител е на награда „Бодил“, награди „Златен глобус“, 3 награди „Оскар“, 4 награди на БАФТА, 4 награди „Хюго“, 6 награди „Сатурн“.[2] Кавалер е на новозеландския Орден за заслуги от 2002 г.,[3] рицар-кавалер на новозеландския Орден за заслуги от 2010 г. заради приноса му към филмовата индустрия[4] и член на Ордена на Нова Зеландия от 2012 г.[5] Има звезда на Холивудската алея на славата от 2014 г.[6]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Питър Джаксън е роден на 31 октомври 1961 г. в Уелингтън,[7] но израства в градчето Пукаруа Бей, Нова Зеландия. Още от детските си години обича да фотографира, а по-късно един от приятелите на семейството му подарява видеокамера, давайки по този начин начало на една от най-ярките кинематографични биографии. Неведнъж Джаксън е споменавал, че любимият му филм е Кинг Конг (на английски: King Kong). На 9-годишна възраст той се опитва да направи негова версия на екранизацията, използвайки собствени модели.[8]

На 16 години Джаксън напусна училището, в което се обучава, и започва работа като фотогравьор за местен вестник. По време на седемте години, които прекарва на тази длъжност, той живее с родителите си, което му позволява да спестява средства за закупуването на желаното от него филмово оборудване. След първите две години, прекарани в местния вестник, той успява да закупи 16 mm камера, с която започва да снима късометражния филм „Лош вкус“ (на английски: Bad Taste).[9]

Още от първите опити с камерата Джаксън започва да набляга на специалните ефекти, първоначално експериментирайки с минимални средства, а по-късно започва по-сериозни опити. Реално той няма опит в правенето на филми, но се учи на режисура и специални ефекти на базата на опитите и грешките. Така той участва в конкурс за късометражен филм, като в неговия филм чудовище разрушава град. Питър успява да заснеме това филмче с помощта на покадрова анимация.

Като млад родител Джаксън се запознава с творбите на Джон Роналд Руел Толкин, след като гледа анимацията Властелинът на пръстените (1978 г.) на Ралф Бакши, която се базира на прословутата фентъзи трилогия на Толкин.[10]

Първи филми[редактиране | редактиране на кода]

През 1983 г. започва да снима любителски пародийни филми за нашествия на извънземни, оживяване на мъртъвци („Лош вкус“) и др. На тези филми Джаксън е не само режисьор, но и сценарист, оператор и монтажист, както и играе няколко роли, включително една от главните.

По време на снимките на филма „Лош вкус“ Джаксън започва да разбира, че проектът излиза от рамката на любителското кино, въпреки че филмът се прави с минимални средства (бюджетът му е 3000 щ.д.). Филмът е доработван четири години, след което един от приятелите на Джаксън, който работи в киноиндустрията, успява да организира прожекцията на филма на Кинофестивала в Кан през 1987 г. Филмът предизвиква множество доброжелателни отзиви и е продаден за показ в 12 страни. През 1990 г. на фестивала на фантастичното кино в Рим, Италия, „Лош вкус“ е удостоен с премията на зрителите.

Професионална кариера[редактиране | редактиране на кода]

В края на 80-те години Джаксън постоянно работи в съавторство със своята съпруга Фран Уолш, която отначало е сценарист на филмите му, а по-късно става част от продуцентската група. Двамата са собственици на няколко компании, обезпечаващи кинопроизводството, както организационно, така и технически – WingNut Films, Weta Workshop и студиото за специални ефекти Weta Digital.

Първият му професионален филм е „Живите мъртви“ (1992) – история за това как екзотична маймуна попада в градски зоопарк и става причина за епидемия, която прави от хората живи мъртъвци. Този филм носи на Джъксън няколко награди, включително голямата награда на „Международния филмов фестивал на фантастичното кино Авориаз“, Франция, през 1993 година.

През 1994 година Джаксън режисира драма, създадена по истински случай – „Божествени създания“, като филмът получава номинация за Академична награда „Оскар“. Освен това „Божествени създания“ е дебютен филм за бъдещата филмова звезда Кейт Уинслет. Филмът получава Голямата награда на кинофестивала в Жерармере 1995 г.

Скоро след като филмира „Божествени създания“, Робърт Земекис кани Джаксън да режисира високобюджетната продукция „Сянката на смъртта“ (на английски: The Frighteners) (1996). В мистичния трилър главната роля играе Майкъл Джей Фокс.

Властелинът на пръстените[редактиране | редактиране на кода]

След като завършва „Сянката на смъртта“, Питър започва подготовка и снимки за своя шедьовър „Властелинът на пръстените“. Филмите от трилогията излизат в продължение на три години: 2001 – „Властелинът на пръстените: Задругата на Пръстена“, 2002 – „Властелинът на пръстените: Двете кули“ и през 2003 г. – „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля“. Снимките на лентите започват на 11 октомври 1999 г., като голяма част от сцените са заснети в Нова Зеландия. Трилогията се радва на изключително голям успех на световната сцена и прави Джаксън една от най-популярните личности във филмовата индустрия. Третата част от поредицата (Завръщането на краля) се приема с бурно одобрение от критиците, което ѝ носи 11 награди Оскар, сред които тези за най-добър филм и най-добър режисьор, и редица други престижни отличия и номинации. Тя се превръща в едва второто продължение на филмова продукция, която успява да спечели Оскар за най-добра лента след Кръстникът 2.

Майката на Джаксън, Джоан, умира три дни преди премиерата на първата част от трилогията (Задругата на пръстена). В нейна чест след погребението ѝ се състои специално представяне на филма.[11]

След завършването на последната част от сагата, Завръщането на краля, Джаксън се подлага на специален хранителен режим, който води до значителни резултати – той успява да свали 23 kg. Това се потвърждава от факта, че Джаксън става неразпознаваем за някои от своите фенове. В интервю за „Дейли Телеграф“, той споделя, че му е омръзнало от наднорменото му тегло и е дошъл моментът за промяна и допълва: „Смених начина си на хранене. От хамбургери преминах на кисело мляко и мюсли, което дава резултат.“[12]

Хобит[редактиране | редактиране на кода]

Участието на Джаксън в създаването на филмовата екранизация по романа „Хобит“ (на английски: The Hobbit) на Джон Р. Р. Толкин е доста колоритно и изпълнено с редица предизвикателства. През ноември 2006 г. Питър Джаксън и Фран Уолш заявяват, че няма да бъдат част от продукцията поради съдебен спор между Wingnut Films (продуцентската компания на Джаксън) и New Line Cinema. [13] Коментарът на изпълнителния директор на New Line Cinema Робърт Шайе е, че Джаксън никога повече няма да прави филми заедно с New Line Cinema, докато той заема този пост.[14] Това обаче поражда голямо недоволство в интернет пространството, като дори се стига до закани за бойкотиране на филмите на продуцентската компания.[15] В резултат на това, през август 2007 г. Шайе предприема инициатива за изглаждане на професионалните взаимоотношения с Джаксън. На 18 декември 2007 г. официално е оповестено, че Питър Джаксън и New Line Cinema са постигнали договорка за създаването на два филма по романа „Хобит“ на Джон Р.Р. Толкин, които трябва да бъдат пуснати на големия екран през 2012 г. и 2013 г. Джаксън е трябвало да бъде сценарист и изпълнителен продуцент, а режисурата е поверена на Гилермо дел Торо.[16][17] В началото на 2010 г. обаче Дел Торо се отказва от проекта поради значителното му забавяне, в резултат на което Джаксън поема режисурата на продукцията. Снимките започват на 20 март 2011 г. На 30 юли 2012 г. Питър Джаксън заявява чрез своя профил в социалната мрежа Facebook, че първоначално предвидените два филма за „Хобит“ ще бъдат три, подобно на трилогията Властелинът на пръстените.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Година Филм Функционира като
Режисьор Сценарист Продуцент Бележки
1976 The Valley Да Да Да Камео: златоръсач #4
Късометражен филм; също оператор, монтажист, гримьор, дизайн на костюми и супервайзър на специалните ефекти
1987 Bad Taste Да Да Да Роли: Дерек и Роберт
също монтажист, супервайзър на специални ефекти и грим
1989 Meet the Feebles Да Да Да Камео: Член на публиката в театъра, носещ маската
също оператор и кукловод
1989 Worzel Gummidge Down Under Balbous Cauliflower Не Не Не Роля: Джок
също специални ефекти
1992 Valley of the Stereos Не Не Да Късометражен филм
Braindead Да Да Не Камео: Помощник на гробаря
също аниматор
1994 Божествени създания Да Да Да Некредитирано камео
1995 Forgotten Silver Да Да Не Роля: себе си
1996 Jack Brown Genius Не Да Да
Сянката на смъртта Да Да Да Некредитирано камео: Мъжът с пиърсинг
2001 Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена Да Да Да Некредитирани камео
2002 Властелинът на пръстените: Двете кули Да Да Да Некредитирано камео
2003 Властелинът на пръстените: Завръщането на краля Да Да Да Некредитирано камео
Bogans Не Не Не Късометражен филм
Роля: себе си[18]
The Long and Short of It Не Не Да
(изпълнителен)
Късометражен филм
Роля: Шофьорът на автобус
2005 Кинг Конг Да Да Да Камео: Артилерист
2007 Горещи палки Не Не Не Некредитирано камео: Крадецът, облечен като Дядо Коледа
Антураж Не Не Не Роля: себе си
Епизод: "Gary's Desk" (сезон 4)
2008 Crossing the Line Да Да Не Късометражен филм
Over The Front: The Great War In The Air[19] Да Да Да Документален късометражен филм
2009 Сектор 9 Не Не Да
The Lovely Bones Да Да Да Некредитирано камео: Мъжът в аптеката
2011 Приключенията на Тинтин: Тайната на еднорога Не Не Да
2012 West of Memphis Не Не Да
Хобит: Неочаквано пътешествие Да Да Да Некредитирано камео: Джудже, бягащо от Смог
2013 The Five(ish) Doctors Reboot Не Не Не Камео: себе си
Хобит: Пущинакът на Смог Да Да Да Некредитирано камео
2014 Хобит: Битката на петте армии Да Да Да Некредитирано камео
2018 They Shall Not Grow Old Да Не Да Документален
Смъртоносни машини[20] Не Да Да Некредитирано камео
TBA Проект Let It Be Да Не Да Документален

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. U44436 // Посетен на 24 февруари 2021 г.
  2. Peter Jackson – Awards // IMDb. Посетен на 21 април 2014 г.
  3. New Year Honours List 2002 // dpmc.govt.nz. Посетен на 16 ноември 2014 г.
  4. New Year Honours List 2010 // dpmc.govt.nz. Посетен на 16 ноември 2014 г.
  5. The Queen's Birthday and Diamond Jubilee Honours List 2012 // dpmc.govt.nz. Архивиран от оригинала на 2012-06-04. Посетен на 16 ноември 2014 г.
  6. Peter Jackson | Hollywood Walk of Fame // walkoffame.com. Посетен на 9 декември 2014 г.
  7. Pryor, Ian. Peter Jackson: From Prince of Splatter to Lord of the Rings. Paperback edition. Random House, 2003. ISBN 978-0-7528-6970-4. с. 25. „Малко след залеза на слънцето на 31 октомври, Джоан Джаксън роди първото си дете в болницата в Уелингтън“
  8. Paul Fischer. Interview: Peter Jackson „King Kong“ // Gorilla Nation. 5 декември 2005. Архивиран от оригинала на 2009-07-14. Посетен на 27 май 2009.
  9. interview, 3 June 2006 // Achievement.org, 26 май 2009. Архивиран от оригинала на 2016-10-11. Посетен на 25 декември 2012.
  10. Baillie, Russell. Peter Jackson's trip from splatstick to RAF // The New Zealand Herald. 29 октомври 2006. Посетен на 2 ноември 2011.
  11. "Charlie Rose – Peter Jackson" Архив на оригинала от 2011-04-17 в Wayback Machine., February 2004
  12. "Peter Jackson's muesli diet secret", kongisking.net, 12 April
  13. xoanon. Peter Jackson and Fran Walsh talk The Hobbit // TheOneRing.net, 19 ноември 2006. Посетен на 2 януари 2010.
  14. New Line boss hits out at Peter Jackson // The New Zealand Herald. 12 януари 2007. Посетен на 2 ноември 2011.
  15. McKellen 'sad' that Jackson may not make Hobbit // The New Zealand Herald. 23 ноември 2006. Посетен на 2 ноември 2011.
  16. Press Release: Announcing The Hobbit // Press Release. Посетен на 29 декември 2007.
  17. Del Toro to take charge of The Hobbit // London, guardian.co.uk, 3 януари 2008. Посетен на 2 януари 2010.
  18. Bogans // NZ On Screen. Посетен на 21 January 2019.
  19. Article about 'Over The Front: The Great War In The Air by Penny McLintock (Australian Broadcasting Corporation).
  20. Lee, Ashley. Peter Jackson's 'Mortal Engines' Gets December 2018 Release // The Hollywood Reporter. 24 November 2016. Посетен на 7 December 2016.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]