Гандалф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за литературния герой. За музиканта вижте Гандалф (музикант).

Гандалф
герой на Дж.Р.Р.Толкин
от Властелинът на пръстените
GANDALF.jpg
Характеристики
Описание магьосник, маяр
Прякор Олорин, Митрандир
Роден
Аман
Принадлежност Задругата на пръстена
Гандалф в Общомедия

Гандалф (на английски: Gandalf) е фантастичен герой на Джон Роналд Руел Толкин от романите му за Средната земя. Освен Гандалф той е наричан и с имената Олорин и Митрандир. „Гандалф“ означава „магьосник“ или „елф с жезъл“. Етимологията е обяснена от самия автор като директна заемка на често срещаното име в нордическите саги на персона или цар на име „Gandraelf“. Образа на „посивял старец“ автора обяснил с това че е искал да „извади“ този герой от действието на сюжета още в Силмармилион и за това така да се каже го е „състарил“. Случило се обаче че Гандалф, е заел важна роля в Хобитът и се превърнал в основен пресонаж във Властелина на пръстена. Допуска се че името на Гандалф, е заето от автора английския автор Уилям Морис, в чиято книга „The Well at the World's End“ то се среща като „Гандолф“.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Гандалф е най-добре известният маяр и е един от тези, които участват в съвета на мъдрите и противопоставящи се на Саурон. Той идва в Средната земя през третата епоха, за да съветва тези, които се борят срещу Саурон. Гандалф стои точно след Саруман в йерархията на магьосниците в Средната земя.[1]

В романа „Хобит“[редактиране | редактиране на кода]

В романа „Хобит“ Гандалф урежда и отчасти участва в приключенската мисия на Билбо Бегинс и тринайсетте джуджета, които се опитват да върнат своето съкровище, откраднато от драконa Смог. Именно в това приключение Гандалф намира своя меч Гламдринг, а БилбоЕдинствения пръстен и „Жилото“.

Във „Властелинът на пръстените“[редактиране | редактиране на кода]

Във „Властелинът на пръстените“ Гандалф подтиква Билбо да предаде пръстена на Фродо, когото кара да го занесе в Огнената планина и да го унищожи. В началото на пътуването Гандалф не придружава хобитите Фродо и Сам, но се присъединява към тях във втората част на „Задругата на пръстена“. След това той заедно с Арагорн води хобитите и придружаващите ги (девет представители на свободните народи в средната земя, изправени срещу деветте конника). По-късно те поемат по „тъмния мрачен път“, който отвежда Гандалф до неговата среща с Балрог в дълбоките тунели на Мория, където той пропада заедно с него в дълбините на планината и след това го погубва на връх Зиракзигил на джуджешки, наричан още Келебдил – на елфически или Среброзъб.

Гандалф първоначално има сива брада и сиво наметало (докато е Гандалф Сивия) и носи на главата си голяма сива шапка. В действителност той е маяр от Аман, който е изпратен с важна мисия в Средната земя. Въпреки че някои от Мъдрите знаят какъв е той в действителност, някои хора го смятат за най-обикновен фокусник. След като сменя цвета си от сив на бял, той се превръща във водач на истарите в Средната земя.

Преди войната за пръстена[редактиране | редактиране на кода]

Преди войната за пръстена Гандалф прекарва много време в Графството където пуши пушилист и разговаря със своят стар другар Билбо Бегинс. С него те преживяват много приключения, като най-запомнящото се е когато отиват двамата заедно с тринадесет джуджета в Самотната планина, да вземат съкровището на Смог. По време на тяхното приключение Билбо намира пръстенът, а Гандалф своят меч Гламдринг.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Манфред Цимерман, „Произходът на Гандалф и Йозеф Madlener“, Mythlore 34 (1983)
Портал В Портал Властелинът на пръстените можете да намерите още много страници за Властелинът на пръстените.