Беседа:Гандалф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Мисля, че има грешка и в най-скоро време ще я проверя. Склонен съм да се обзаложа, че "Митрандир" на западен език означава 'носител на лоши новини' , 'неблаговестител'. Nargotrond 06:49, 12 май 2011 (UTC)

Никъде в описанията дадени за този персонаж на Толкин не е споменато за "Сивобрад". Етимологията му е от нордически gandr elf и значи елф- магьосник или нещо подобно. Статията е подвеждаща и изтривам превода за "Сивобрад" --Предният неподписан коментар е направен от Nix1129 (приноси • беседа) 22:11, 7 декември 2012‎ (UTC)

Кога идва Гандалф[редактиране на кода]

- "Гандалф идва в средната земя през третата епоха?" - в частта за Истарите, на Силмарилионът е казано, че Олорин е дошъл още в края на Първата епоха сред Елфите и е скитал невидим сред тях. Гандалф във Властелинът също така споделя това мнeнеие "Олорин бях на младини"-- 195.96.245.240 08:58, 9 октомври 2019 (UTC) https://chitanka.info/text/451/3#textstart "Най-главни между онези Маяри от Валинор, чиито имена още се помнят в преданията за Древните дни....най-мъдър от Маярите бил Олорин." --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 195.96.245.240 (беседа)

Echo thanks.svg Благодаря Ви за направените забележки. Не забравяйте, че Уикипедия се създава от хора като Вас, така че не се колебайте и сам(а) да поправяте възможни неточности или да допълвате информация. Единствено помнете, че е силно желателно всяка информация в енциклопедията да бъде подкрепена с източници, желателно благонадеждни, което позволява на читателите сами да направят проверка. Ако имате нужда от помощ при редактирането, не се колебайте да питате на Уикипедия:Разговори. Поздрави, Петър Петров 09:35, 9 октомври 2019 (UTC)

Благодаря за коментара. Представил съм източник - Силмариолон, дал съм глава Истарите, дал съм и линк и дори цитат. Трудно мога да си представя по-благонадежден източник за Гандалф от Силмарион и Властелинът. Във властелинът той казва " Сивия странник? — обади се Фродо. — Имаше ли име? Фарамир казва: "— Наричахме го по елфически Митрандир и той бе доволен — отвърна Фарамир. — Много са имената ми в разни страни — казваше той. — Митрандир сред елфите, Таркун за джуджетата; Олорин бях на младини в забравения Запад, на Юг — Инканус, на Север — Гандалф; на Изток не ходя. " -Двете кули -Западният прозорец--195.96.245.240 11:50, 10 октомври 2019 (UTC)https://chitanka.info/text/1207/43#textstart