Сини Вълшебници

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Сините вълшебници (в оригинал Blue wizards) са персонажи от книгите на Дж. Р. Р. Толкин за Средната земя. Споменават се бегло във "Властелинът на пръстените" и в малко повече детайли в „Недовършени предания“. Заедно с Гандалф Сивия, Радагаст Кафявия и Саруман Белия те са двама от петимата Истари, изпратени да се противопоставят на Мрачния владетел Саурон в битката за Средната земя.

История и произход на вълшебниците според творчеството на Толкин[редактиране | редактиране на кода]

Много често в творчеството на Толкин посветено на Средната земя се срещат няколко думи, определящи едно и също нещо. Това възниква съвсем естествено поради многообразието от раси и култури в разказите за Валинор и Средната земявалари, елфи, хора, джуджета, орки и други. Тези народи си имат собствени езици, някои дори повече от един. Така думите “магьосник” и “вълшебник” са прозвища, дадени от хората на маярите, тъй като повечето от тях не знаят нищо за произхода им. Според “Айнулиндале”, маярите са помощници и слуги на валарите в създаването на Арда. Тук думата “слуга” никога не носи негативен смисъл, какъвто носи в българският език. Единствената по-близка дума до английската servant може би е “служител”, но тя би била още по-неподходяща в този жанр. Поради липса на по-подходяща дума, преводачът на български Любомир Николов е използвал “слуга”, а евентуалният негативен заряд бързо се разсейва в хода на произведението.

Макар и същества с по-нисък ранг, маярите притежават идентични характеристики с тези на валарите. Като жители на Валинор те са безсмъртни и могат свободно да избират формата си при определени условия. Тъй като валарите (ж.р. валиери) са различни в уменията и знанията си, към всеки от тях има по един или няколко слуги и помощници – маяри. Например, Саруман е маяр на Ауле и поради това притежава умения в създаването на машини и механизми.

Думите “магьосник” и “вълшебник” са взаимозаменяеми и са дадени от хората в Средната земя, които макар да не знаели нищо за произхода на маярите, усещали нещо свръхестесвено в тях. Защото, дори и в човешки облик вълшебниците остарявали много бавно в продължение на стотици години, без да умират и притежавали знание и умения далеч от тези на хората.

Думата “истари” е куенийска (синдарин: итрон) и означава мъдрец, и също се отнася за маярите.

Сините вълшебници в Средната земя[редактиране | редактиране на кода]

В сборникът “Недовършени предания“ (Unfinished Tales) става ясно, че Сините вълшебници пристигат в Средната земя заедно със Саруман и Радагаст около 1000 г. от Третата епоха. Пристигането им се свързва с “пробуждането” на Саурон и желанието на валарите да помогнат на всички народи в борбата срещу надигащото се зло. На съвет, свикан от Манве по този въпрос той призовава всеки валар да назове свой помощник, когото да изпрати в Средната земя. Така всеки маяр, със своите знания и мъдрост в определена област натрупани в стотици години труд, да помогне на хора, джуджета и елфи в тежката борба срещу Саурон. Като пратеници на Валинор обаче, те трябвало да надянат човешки облик и да приемат всички трудности и предизвикателства, включително изкушенията да се отклонят от мисията си заради лични цели. Дори и в такъв облик тяхната “ангелска” същност е достатъчно условие за силата и уменията им далеч над тези на хора и елфи. Въпреки това те нямали право да използват тези сили и да налагат волята си със сила или заплаха, а само със съвети и насоки. Поставени в човешки тела и изпратени в Средната земя променя до голяма степен способностите им както и възприятието им за света. Толкин пояснява, че в този си облик те нямат ясен спомен за произхода си и Валинор е непознато име, макар копнежът по него да остава в умовете и сърцата им без да знаят защо.

На този съвет Ороме посочва един от маярите си – Алатар, а той на свой ред взима със себе си приятелят си Паландо. Алатар и Паландо са имената на Сините вълшебници във Валинор, но в Средната земя те нямат имена освен общото Итрин Луин – Сини вълшебници. За тях се казва, че са пристигнали в Средната земя заедно със Саруман и Радагаст и са били облечени в Морскосини одежди. Подобно на другите членове на ордена и тяхната мисия е била да помогнат на народите в Средната земя в борбата срещу Саурон. Според една бележка на Толкин, Сините вълшебници са отпътували далеч на изток в Средна земя и не са останали дълго в западните й части, за да получат имена подобно на Гандалф, Сарумман и Радагаст. В същата бележка авторът изказва съмнения, че те се отклоняват от мисията си:

В едно писмо от 1958 г. баща ми споделя, че не знае нищо конкретно за "другите двама", тъй като те нямали нищо общо с историята на северозападните области от Средната земя. "Мисля - пише той, - че са заминали като пратеници из далечните области на Изтока и Юга, недостъпни и непознаваеми за Гондор - един вид като мисионери из окупираните от врага области; боя се обаче, че те са се провалили като Саруман, макар и по различен начин; и подозирам, че са били източници или основатели на тайни култове и "магически" обичаи, оцелели далеч след гибелта на Саурон." "Недовършени предания", глава "Истарите", бележка 3