Теоден

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Крал Теоден Рохански, син на Тенгел
герой на Джон Роналд Руел Толкин
от Властелинът на пръстените
Характеристики
ОписаниеСедемнадесети крал на Рохан, последен от Втората династия
ОбитаваРохан, Шлемово усое, битката при Пеленорските поля
АсоциацииРохан, Шлемово усое, Минас Тирит
РодителиТенгел
Първа появаДвете кули

бележки

Крал Теоден (на английски: Theoden) е литературен герой от цикъла Властелинът на пръстените на английския писател Джон Роналд Руел Толкин. Теоден е седемнайсетият крал на Рохан, и последен владетел от втората кралска линия на Рохан.

История[редактиране | редактиране на кода]

Теоден е най-възрастният син на крал Тенгел, и става крал на Рохан след смъртта на своя баща през 2980 г. от Третата епоха на Средната земя. Освен западняшкия език и роханския говор, Теоден говори и синдарин. Ранните си години прекарва в Гондор.

Теоден живее заедно със сестра си Теодвин в Едорас, а след като сестра му и нейният съпруг умират, той отглежда двете им деца Еомер и Еовин като свои, наравно със сина си Теодред, чиято майка умира при раждането му.

По време на Войната на Пръстена Теоден вече е управлявал в продължение на почти 30 години и е остарял и уморен. Той бива лъган и заблуждаван от своя пръв съветник Грима (наричан от по-голямата част от населението на Рохан Змийския език), който тайно е използван от Саруман Белия. През времето, през което Грима е пръв съветник на Теоден той трови и съсипва своя господар.

В последните години преди Войната на Пръстена Теоден напълно изпуска властта над Рохан от ръцете си. По този начин Грима получава голяма власт и влияние в кралството. Рохан има големи трудности, поради орките и другите слуги на Саруман, които нападат и опожаряват селата. Орките, които атакуват Рохан са под властта на Саруман, който ги управлява от Исенгард.

Когато синът на Теоден Теодред бива убит в битка срещу орките, наследник на трона на Рохан става племенникът на Теоден – Еомер. Еомер не е благоразположен към Грима, поради което бива арестуван и прогонен от пределите на кралството по заповед на Грима.

Когато Гандалф Белия и Арагорн се изправят пред него, Теоден веднага отхвърля съвета на Гандалф да събере войниците и да атакува Саруман. След като Гандалф го излекува и прогонва Грима, той възвръща силата и волята си и повежда своите хора към крепостта в Шлемово усое. В битката при Шлемово усое той и Гандалф взимат водещо и основно участие.

Получил сигнал за помощ от Гондор, Теоден отвежда рохиримите в негова подкрепа, и се включва в битката за защита на Минас Тирит. В битката той предизвиква водача на Назгулите на двубой и умира, след като неговия кон пада върху него, подплашен от звяра, който Назгулът язди. Теоден веднага бива отмъстен от своята племенница Еовин и хобитът Мериадок Брандибък, които тайно са се присъединили към армията му, въпреки забраната на Теоден.

Край на разкриващата сюжета част.
Тенгел Крале на Рохан (2980 Т.Е. – 3019 Т.Е.) Еомер