Властелинът на пръстените (радио)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Романът на Дж. Р. Р. Толкин Властелинът на пръстените е многократно пресъздаван и адаптиран в най-различни форми, включително тази на радио записите. Най-известни от тях са версиите от:

1955 – 1956[редактиране | редактиране на кода]

През 1955 и 1956 година BBC излъчва Властелинът на пръстените, радио адаптация от 12 части по едноименната история. В Писмата на Дж. Р. Р. Толкин Толкин говори с пренебрежение за радио драматизацията, описвайки изпълнението на Том Бомбадил като „ужасно“ и оплаквайки се ядно по отношение на редица други аспекти. Не са запазени каквито и да било записи от поредицата през 1956.

1979[редактиране | редактиране на кода]

Драматизация от 1979 на Властелинът на пръстените е излъчена в САЩ и впоследствие издадена на касета и CD. На аудио опаковката липсват имената на екипа и обозначенията. Всеки актьор изглежда е записан отделно и след това различните роли са събрани чрез монтаж. Така, за разлика от записите на ВВС никой от озвучаващия състав не взаимодейства всъщност с останалите; в резултат изпълненията претърпят лоши отзиви.

1981[редактиране | редактиране на кода]

През 1981 ВВС излъчва Властелинът на пръстените под формата на нова, амбициозна драматизация в 26 половинчасови епизода. В ролята на главния герой, Фродо Бегинс, ролята е озвучена от Иън Холм, който по-късно играе Билбо Бегинс, братовчедът/чичото на първоначалния си герой, този път в игралната трилогия.