Автомагистрала D3 (Чехия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Автомагистрала D3
Магистрала D3 край Собеслав
СтранаЧехия
НачалоПрага (по проект)
ПрезЧеске Будейовице,
КрайДолни Дворжище, граница с Австрия, S10
Дължина171 km (построени: 42 km)
Автомагистрала D3 в Общомедия

Автомагистрала D3 (на чешки: Dálnice D3), Будейовицка автомагистрала (на чешки: Budějovická dálnice[1]) е строящ се чешки магистрален автомобилен път, който съединява Прага с Южночешкия край и Линц. Планираната дължина е 171 km, от които към средата на 2017 г. са построени 42.

История[редактиране | редактиране на кода]

Строителството на пътя започва през 1988 г. с участъка от обходния път край град Табор, с дължина 3,5 km. След завършването му през 1991 г., участъкът не е обозначен като автомагистрала (това става през 2013 г., когато е достроено продължението на юг). Продължението на север е започнато през 1991 г. и през 1994 г. са открити още 2 km в полуконфигурация (едно общо платно за придвижване и в двете посоки). Втората част на платното е завършена през 2004 – 2005 г. През 2007 г. е открит още един участък на север до границата със Средночешкия край, чиито последни 1,7 km до 2009 г. също са в полуконфигурация. За маршрута на продължението на трасето на север се водят спорове. През 2013 г. е открит участъка от пътя южно от Табор с дължина 25 km. През 2015 г. е планирано продължението на строителството на юг към град Ческе Будейовице.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Построената част започва от селището Мезно на южната граница на Средночешкия край, откъдето води на юг и скоро пресича границата с Южночешкия край. Там обхожда от изток градовете Табор, Сезимово Усти и Собеслав. Построеният участък завършва край Весели над Лужници.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Автомагистраль D3 (Чехия)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​