Административно деление на Япония

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Префектури в Япония
Региони в Япония

Япония е разделена на 47 префектури, които на японски се наричат: 都, то (за Токио); 道, до (за Хокайдо); 府, фу (за Осака и Киото) или 県, кен (за всички останали). Големината на една префектура е между 1 и 15 хиляди кв. км, население между 0,7 и 9 милиона души (изключение правят Хокайдо – площ 78 хил. кв. км и Токио – население 13 милиона души). Всяка префектура има управител и законодателен орган, избирани пряко от гражданите на префектурата.

Префектурите се групират в 8 региона: Хокайдо, Тохоку, Канто, Чубу, Кинки, Чугоку, Шикоку и Кюшу/Окинава. Това деление обаче е до голяма степен условно и в зависимост от случая, често се използват и алтернативни деления (като например Кансай, Токай и Ко-шин-ецу/Хокурику вместо Кинки и Чубу). В бъдеще се планира реорганизация на местната администрация и се очаква да се установят нови органи за самоуправление на ниво регион, но все още броят и границите на бъдещите региони не са решени и са предмет на активно обсъждане.

Следващото по-дребно административно деление след префектурата е селището. Селищата са градове (които биват 2 вида – 市, ши или 町, чо) и села (村, сон/мура). Едно или няколко села и чо-градове образуват 郡, гун, но въпреки че гун-името фигурира в официалните адреси, за други цели то почти не се използва. Префектура Токио съдържа още и 23 специални района (区, ку), които също са със статут на градове.

Префектури[редактиране | редактиране на кода]

Следва списък на префектурите с техните столици, подредени по региони, в ред от север към юг. Регионите Хокайдо, Шикоку и Кюшу се намират на едноименните острови, а всички останали региони са на остров Хоншу. Префектура Окинава, въпреки че се води към регион Кюшу, е изцяло образувана от острови на голямо разстояние от основните 4 острова на Япония.

префектура на японски на латиница регион столица
Хокайдо 北海道 Hokkaidō Хокайдо Сапоро
Аомори 青森 Aomori Тохоку Аомори
Ивате 岩手 Iwate Тохоку Мориока
Мияги 宮城 Miyagi Тохоку Сендай
Акита 秋田 Akita Тохоку Акита
Ямагата 山形 Yamagata Тохоку Ямагата
Фукушима 福島 Fukushima Тохоку Фукушима
Ибараки 茨城 Ibaraki Канто Мито
Точиги 栃木 Tochigi Канто Уцуномия
Гунма 群馬 Gunma Канто Маебаши
Сайтама 埼玉 Saitama Канто Сайтама
Чиба 千葉 Chiba Канто Чиба
Токио 東京 Tokyo Канто Токио (Шинджуку)
Канагава 神奈川 Kanagawa Канто Йокохама
Ниигата 新潟 Niigata Чубу Ниигата
Тояма 富山 Toyama Чубу Тояма
Ишикава 石川 Ishikawa Чубу Канадзава
Фукуи 福井 Fukui Чубу Фукуи
Яманаши 山梨 Yamanashi Чубу Кофу
Нагано 長野 Nagano Чубу Нагано
Гифу 岐阜 Gifu Чубу Гифу
Шидзуока 静岡 Shizuoka Чубу Шидзуока
Айчи 愛知 Aichi Чубу Нагоя
Мие 三重 Mie Кинки Цу
Шига 滋賀 Shiga Кинки Оцу
Киото 京都 Kyoto Кинки Киото
Осака 大阪 Osaka Кинки Осака
Хього 兵庫 Hyogo Кинки Кобе
Нара 奈良 Nara Кинки Нара
Вакаяма 和歌山 Wakayama Кинки Вакаяма
Тотори 鳥取 Tottori Чугоку Тотори
Шимане 島根 Shimane Чугоку Мацуе
Окаяма 岡山 Okayama Чугоку Окаяма
Хирошима 広島 Hiroshima Чугоку Хирошима
Ямагучи 山口 Yamaguchi Чугоку Ямагучи
Токушима 徳島 Tokushima Шикоку Токушима
Кагава 香川 Kagawa Шикоку Такамацу
Ехиме 愛媛 Ehime Шикоку Мацуяма
Кочи 高知 Kochi Шикоку Кочи
Фукуока 福岡 Fukuoka Кюшу Фукуока
Сага 佐賀 Saga Кюшу Сага
Нагасаки 長崎 Nagasaki Кюшу Нагасаки
Кумамото 熊本 Kumamoto Кюшу Кумамато
Оита 大分 Ōita Кюшу Оита
Миядзаки 宮崎 Miyazaki Кюшу Миядзаки
Кагошима 鹿児島 Kagoshima Кюшу Кагошима
Окинава 沖縄 Okinawa Кюшу Наха

Селища[редактиране | редактиране на кода]

В Япония селището като административно деление често не съвпада с идеята за най-малката географски-обособена населена територия. Поради огромното население около големите градове, често границата между административни градове и дори префектури може да минава през гъсто населени райони и разликата между съседни административни единици можем да усетим само по указателните табели. По тази причина с наименованието „град“ Токио, в зависимост от контекста, може да се има предвид както 23-те токийски района със специален статут (население 8,5 млн.), така и префектура Токио (население 12,6 млн.), така и агломерацията, включваща няколко съседни префектури с общо население над 30 млн. души.

В по-рядко населените части на Япония се наблюдава и обратното явление – един административен ши град да съдържа няколко различни географски-отделени части. Това е вследствие от провежданата през последните години кампания за административно обединяване на съседни населени места с цел намаляване броя на законодателните органи и пестене на средства. През последното десетилетие броят на административните селища в Япония намалява от 3232 (1999 г.) до 1804 (2007 г.), като броят на ши градовете днес е 782, на чо градовете 827, а на селата само 195 [1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. soumu.go // Ministry of Internal Affairs and Communications, 2007. Архивиран от оригинала на 2012-12-19. Посетен на 29 януари 2007.