Айкарт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Айкарт“
Основаване2007 г.;
преди 17 години
 (2007)
ОснователХристо Георгиев
СедалищеВарна, България
Служителинад 250 (2022)
ПродуктиiCard, iCard Business, MyPos, Leo Pay, GiftCard, iCard Credit, iCard Direct, iCard ATM, PremioCard
Услугифинансови услуги
Уебсайтicard.com
Карта Местоположение

„Айкарт“ АД (изписвана на английски: iCard AD) е българска компания за електронни пари, оперираща на местния и международни пазари. Централата на компанията е във Варна.

Лицензирана е от Българската народна банка като дружество за електронни пари съгласно директива 2009/110/ЕС с лиценз № 4703 – 5081/25 юли 2011 г.[1] и оперира на територията на Европейския съюз и Европейската икономическа зона. Член е на международните и локални картови организации и платежни системи Visa, Mastercard, American Express, UnionPay, JCB, БОРИКА, Bancontact, iDeal, Swisscard, SWIFT, SEPA и др.

Дейност[редактиране | редактиране на кода]

Компанията управлява много от финансови продукти и предлага услуги по приемане и обработване на плащания, издаване и персонализация на дебитни, кредитни и предплатени карти, сметки за електронни пари, платежни решения, ATM услуги и др.

Най-популярните ѝ продуктите са: iCard, iCard Business, MyPos, Leo Pay, GiftCard, iCard Credit, iCard Direct, iCard ATM, PremioCard. „Айкарт“ е процесор на наложената финансова институция myPOS.

История[редактиране | редактиране на кода]

Компанията е учредена през 2007 година от Христо Георгиев и регистрирана под името „Интеркарт Файнанс“.

През 2008 година компанията получава членство в Mastercard.[2] Това ѝ позволява да започне издаване на платежни карти и обработване на плащания на картовата схема.

Лицензирана е от БНБ като дружество за електронни пари през 2011 година. Членство в JCB получава през 2012 година,[3] с което придобива правото да издава карти и да обработва плащания на тази организация. През 2017 година дружеството започва да приема плащания с AMEX платежни карти и междувременно се интегрира с платежната система SEPA Instant Credit Transfers.

„Интеркарт Файнанс“ е преименувано на „Айкарт“ през 2015 г.

В компанията работят над 300 души, в областите високи технологии и IT, маркетинг и продажби, управление на риска и др.

През 2018 година водещият продукт на компанията дигиталният портфейл iCard надминава 1 000 000 изтегляния от Google Play и успява да се задържи за повече от месец на първа позиция в категория „Финансови приложения“ за операционна система „Андроид“ в България.

През септември 2017 година „Айкарт“ АД провежда представително проучване в България на тема „Потребителски опит и нагласи към финансовите и платежни услуги“.[4] На пресконференция „Айкарт“ споделя пред медиите и широката публика резултатите от проучването. Важно откритие на проучването е, че едва 2.00% от населението над 18 г., което живее в градовете, ползва активно интернет и смартфон, посочва, че ползва дигитален портфейл.

В началото на 2019 „Айкарт“ пуска на пазара нов високо-технологично финансово решение за бизнес клиенти – iCard Business.

През март 2019 iCard се интегрира с платежния метод за директно банково разплащане Trustly-Испания и Trustly-EU.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]