Анастасия Туманишвили-Церетели

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Анастасия Туманишвили-Церетели
Родена25 август 1849 г. (стар стил)
Тифлис, Тифлиска губерния, Руска империя
Починала7 февруари 1932 г. (82 г.)
Професияписател, журналист, общественик
Националност Руска империя
 Грузия ( СССР)
Активен период1880 – 1926
Жанрдетска литература
СъпругГеоргий Церетели (1891 – 1900)
Анастасия Туманишвили-Церетели в Общомедия

Анастасия Туманишвили-Церетели (на грузински: ანასტასია თუმანიშვილ-წერეთელი) е грузинска журналистка, общественичка и писателка на произведения в жанра детска литература.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Анастасия Михайловна Туманишвили-Церетели е родена на 25 август 1849 г. в Тифлис, Тифлиска губерния. Завършва през 1865 г. Института за благородни жени от Закавказието.

През 1870-те Анастасия Туманишвили си сътрудничи и получава информация за европейското образование от грузински жени в Цюрих: Пелагия Нацвилишвили, Екатерина и Олимпиада Николадзе, Олга Гурамишвили, Ефемия Елиозишвили, Екатерина Меликишвили, Мариам Церетели. През 1876 г. посещава Швейцария и Франция, където учи за методи и педагогически идеи за възпитание на малки деца, базирани на методите на Песталоци.

След завръщането си в Грузия се включва в културно-просветния живот на страната. Заедно с Екатерина Габашвили и Кеке Мески, работи неуморно за обучението на учители и подобряването на образованието на момичетата. Своите идеи излага в писмата си: „За вниманието на обществеността“ и „Женското професионално професионално училище в Тбилиси“.

Активен член е на Дружеството на грамотността сред грузинците, на Дружеството на педагозите и педагозите за жени и на женското общество „Образование“. Организатор е на младежката журналистика.

През 1883 г. е сътрудник на списание „ნობათი“ (Дарове). Под нейно ръководство през 1884 г. в Хелтубани край Гори са създадени училище и сиропиталище, а две години по-късно основава и ръководи Грузинското дружество на жените учителки.

През 1890 г. основава списание „ჯეჯილი“ (Нива), което играе важна роля в развитието на грузинската детска литература в Грузия.

Първият ѝ превод на разкази на Алфонс Доде и на Уолтър Скоте са публикувани през 1876 г. Първият ѝ разказ „Жертвата на бащата“ е публикуван през 1880 г. В периода 1881 – 1984 г. публикува поредица от кратки разкази и есета във вестниците „Дроба“ и „Иверия“.

През 1891 г. се омъжва за известния грузински писател Георгий Церетели. В периода 1893 – 1904 г. заедно с Георгий Церетели е съредактор и издател на списание „კვალის“ (Бразди).

През 1908 г. тя основава Женското дружество „Образование“ и Женската гимназия на ул. „Казбеги“ в Тбилиси (Училище Казбеги). През 1923 г. при болшевишкия режим те са закрити.

Анастасия Туманишвили-Церетели умира на 7 февруари 1932 г. в Тифлис, Грузинска ССР, СССР. Погребана е в Пантеона Мтацминда.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • Молагури (1887)
  • Пять рассказов (1888)
  • Кона (1823)
  • Живой дискурс (1924)
  • Цветок (1926)

Източници[редактиране | редактиране на кода]