Страна на баските

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Баския)
Тази статия е за историческата област. За административната единица в Испания вижте Баска автономна област.

Страна на баските
Euskal Herria
страна
Знаме
      
Герб
Местоположение на страната на баскитеМестоположение на страната на баските
СтранаИспания • Франция
Най-голям градБилбао
Площ20 947 km²
Население3 155 597 души (2017 г.)
151 души/km²
Страна на баските в Общомедия

Страната на баските (на баски: Euskal Herria) е регион в Европа, в западната част на Пиренеите, по брега на Бискайския залив от двете страни на границата между Испания и Франция. Населението говори баски език, както и официалния език на двете държави.

История[редактиране | редактиране на кода]

В предримската епоха племето на васконите е обитавало частите на Пиренейския полуостров северно от река Ебро. Предполага се, че те са прародителите на днешните баски. След нашествието на вестготите, васконите се оттеглят на северозапад. През VI и VII век част от тях преминават от северната страна на Пиренеите, използвайки слабия контрол на франките в Аквитания. От името им произлиза името на областта Гаскония (фр. Gascogne), а гасконският език е резултат от смесването на езика им с близкия по състав местен окситански език. Според някои теории името Аквитания произлиза не от латинската дума Aqua (вода), а от името на окситанското племе Оски (Auski) – дума много близка до корена на думата „баски“ (eusk-) в съвременния баски език.

На юг от Пиренеите васконите са основна част от населението на средновековното кралство Навара. Росенвалският проход е бил сцена на различни битки поради стратегическата връзка между Франция и Навара, но става известен с хиперболизираната легенда за рицаря Роланд.

Родоначалник на баския национализъм е Сабино Арана Гоири.

География[редактиране | редактиране на кода]

Административно деление

Страната на баските се дели на две части

  • южна част (баск. Hegoalde) – провинциите в Испания на юг от Пиренеите
  • северна част (баски Iparralde) – провинциите във Франция на север от Пиренеите

Южните провинции имат частична автономия в рамките на Испания (Баска автономна област, исп. País Vasco).

Култура[редактиране | редактиране на кода]

В град Билбао се намира един от най-прочутите музеи за съвременно изкуство в Европа, Гугенхайм (друг Гугенхайм има във Венеция и в Ню Йорк).

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Много популярна е играта пелота (исп. pelota vasca) – удряне на топка със специална плоска дървена бухалка или с гола ръка срещу стена. Баските я третират като национален спорт и претендират да са я измислили, но сходни игри могат да се срещнат от Италия до Ирландия (напр. скуош).