Беседа:България/Архив 4

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари беседи.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

Раздел История

Като че ли все повече се налага тезата, че Дунавска България е естествено продължение на Стара Велика България. В този смисъл не трябва ли в раздела за историята да добавим и подраздел за СВБ. Какво смятат останалите, които са работили по статията? Murderdoll1122 01:23, 30 януари 2012 (UTC)

Държавност

Знам, че много хора тази тема няма да им е приятна, но в Шаблона е записано, че името на тази държава е Република България и неината история не може да започва през 679/681 година и тази година да фигурира в Шаблона. (Виж и Царство България, Княжество България ). Началото и е след като е премахната монархията и България става Република, най-много за начало може да се разглежда създаването на Третата Българска държава след 1878. Това не пречи в раздел история да се разглежда > История на българската държавност от 679 насам (лично според мен 632) --Vammpi 09:04, 30 януари 2012 (UTC)

Vammpi, официалното име на „тази държава“, по конституция, към днешна дата е това, което е записано горе. Историята на Република България няма логика да започва през 1878, защото тогава сме били монархия, а след 46-та става народна република (≠ република). В крайна сметка са различни имена от различни исторически моменти, но все за едно и също териториално образувание (държава на българите).--Василчо 16:03, 30 януари 2012 (UTC)
държава на българите? която от всичките създани държави на българите? Първо и Второ царство, Велика България, Добруджанско десподство, Видинско царство, Кубертова България, Волжка България, Княжество България и. т.н.? Български държави и държавици много. Т.е. според теб трябва да е записано 1946?, за да има логика и с шаблоните на предходните бг. държави?... --Vammpi 16:12, 30 януари 2012 (UTC)
1878 + допълнение че е призната като наследница на ПБЦ и ВБЦ. Има разлика от унищожаване и създаване на държавата отново и смяна на политичесикят режим. След последното създаване на държавата политическият строй е бил монархия ( авторитарно автономно княжество и независимо царство ), тоталитаризъм ( народна република ) и (псевдо)демокрация, но държавата е една и съща през целият период --Скроч б. п. 16:55, 30 януари 2012 (UTC)
Само да добавя, че настоящият шаблон в статията е в процес на сливане със стария. --Василчо 17:09, 30 януари 2012 (UTC)
@ Scroch промяна политическия строй е малко грешно наименование. Променен е държарния строй 1908, 1946 и за последно през 1990 г.
@ Василчо това не ни пречи, да постигнем консенсус са годината нали? --Vammpi 17:27, 30 януари 2012 (UTC)
По-скоро е Форма на държавно управление което ≠ от държава --Скроч б. п. 07:25, 31 януари 2012 (UTC)

Автомобилната индустрия

В България започват да се произвеждат множество елементи за автомобилната индустрия.[1][2]

  1. чрез заводите за части: „Епик“ (Ботевград), „Монтюпе“ (Русе), „Витте Аутомотив“ (Русе), „Иксетик“ (Пловдив), „Язаки“ (Ямбол), „Мелексис“ (София), както и компанията за силиконови елементи за автомобилната индустрия „Силкотех България“ (Перник).
  2. Колите от древността до появата им в България // toprentacar.bg. Посетен на 21 July 2011.
Пълни глупости. Автомобили и елементи за тях се произвеждат не от скоро, пример: Булгаррено--Vammpi (беседа) 07:46, 4 април 2012 (UTC)

Пренаписване

Статията си е за пренаписване - пълна с ненужни детайли, трудна за четене, претрупана с картинки, таблици и шаблони, липса на източници и кофти граматика. Смятам да я пренапиша, така че ако има възражения или съвети - споделете ги. – Tourbillon Да ? 09:37, 26 май 2012 (UTC)

Стискам палци, няма да е лошо ако стигне до избрана. Имам доста книги по география и история, ако трябват като източници, ще ги включа. --Uroboros беседа 11:00, 3 юни 2012 (UTC)
Ами натам съм се насочил, че от процедурите за избиране в английската уики направо ми се стъжни, та малко почивка ще си дам. Според мен ранната и средновековната история ще се синтезират малко по-трудно, а иначе за географски източници веднага бих те попитал - къде ли не търсих из нета и излизат в общи линии същите неща. – Tourbillon Да ? 15:13, 9 юни 2012 (UTC)
Аз имам предно издание на тази книжка. Бях я купувал точно с тази цел, но не мога да стигна до нея. Ако някои има желание да я ползва, мога да му я дам. --Спас Колев (беседа) 13:12, 12 юни 2012 (UTC)
Напълно подкрепям идеята, даже съм готов да помагам. Мога да допринеса за стопанството и стопанската история на България най-вече. За източници биха могли да се ползват книги, които да биват намирани в Google Books; даже от тия, които не са с пълен достъп, може да се извлече информация. Murderdoll1122 (беседа) 17:44, 11 юни 2012 (UTC)

В никъкъв случай няма да стане тоя tourbillon да пренаписва каквото и да било. Той е този, който иска твърди, че няма връзка между Първо и Второ Българско Царство и днешна България. Вижте му коментарите на английската версия. --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 50.11.215.2 (беседа • приноси) 21:39, 24 юли 2012‎.

Помощ

Заглавието е поставено от мен.--Петър Петров 12:53, 17 юли 2012 (UTC)

Здравейте, на старобългарската уикипедия, някои букви ми излизат, като квадрати. Може ли малко помощ? Svetlio31 (беседа) 07:53, 3 юни 2012 (UTC)

Помощ2

Заглавието е поставено от мен.--Петър Петров 16:37, 24 юли 2012 (UTC)

Момчета и момичета в английската версия на статията за България има активна кампания да се отрече връзката между Първото и Второто Българско Царство и днешна България. Както им написах в английската версия (беседа), за предаване на държавността са нужни следните неща: Една Религия, Едно име, Един език и Една Писменност. Всички тези неща са налице между Второто Българско Царство и днешна България, както и са запазени символите лъв и титлата Цар. Твърди се обаче обратното, че видете ли нямало връзка. Призовавам всички Българи да ме подкрепят в английската версия, за да спрем тази несправедливост. На всички страниците на всички европейски държави, са посочени всичките им по-важни дати, защо България да бъде различна? Посочил съм и източник от енциклопедия Британика: http://www.britannica.com/EBchecked/topic/84090/Bulgaria/42721/The-beginnings-of-modern-Bulgaria --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 65.202.157.163 (беседа • приноси) 17:13, 24 юли 2012‎ (проверка).

Мерси за насочването, интересна дискусия, но трябва да кажа, че Tourbillon е напълно прав. За да бъде една държава фактическо продължение на друга, не са достатъчни само една религия, един език и т.н., а континюитет на политическите и легалните институции. Иначе може да очакваме Румъния да сложи датата 756 пр. Хр. (основаването на Рим) като важна дата в статията си. Craig72 (беседа) 06:41, 25 юли 2012 (UTC)


Това въобще не е вярно.На много хора им се иска да изтрият историята на България, за да може пан-тюркистите да си я присвоят!!Датата 681 г. и фактът, че България е една от най-старите държави в Европа са признати от Европейския съюз!!Държава Румъния никога не е имало преди 18-ти век.При нито една държава няма постоянен континюитет от древността до днес.Също така не е случайно че България никога не е сменяла името си за разлика от повечето европейски страни!! — Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 37.143.231.48 (беседа)

В какъв смисъл не е случайно? И кои европейски страни са си сменяли името? --Спас Колев (беседа) 10:55, 12 март 2013 (UTC)
Германия се смята за наследник на Свещената Римска Империя.Две формирования с напълно различни имена, въпреки това германците с гордост са си сложили в английската уикипедия дата на създаване 962 AD.Това важи и за други европейски страни.--Leopard017 (беседа) 20:57, 12 март 2013 (UTC)
Възможно е, но аз питах дали наистина повечето европейски страни са сменяли името си. Според мен Австрия, Албания, Андора, Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Дания, Естония, Испания, Ирландия, Исландия, Италия, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Люксембург, Малта, Молдова, Монако, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Сан Марино, Сърбия, Словакия, Словения, Украйна, Унгария, Финландия, Франция, Хърватия и Швеция не са, а това е доста повече от половината. --Спас Колев (беседа) 14:37, 13 март 2013 (UTC)


Ами направете историческа справка за повечето европейски страни,които сте цитирали и вижте на кои народи или формирования се смятат за наследници и сам ще си отговорите на въпроса.Точно затова смятам,че е неуместно една Албания,Гърция,Румъния и т.н да бъдат сравнявани с България.Радвам се,че поне след моята упорита намеса част от подвеждащата информация в статията за bulgars беше променена.Аз лично нямам намерение да си губя повече времето с wikipedia,защото потвърждава реномето си на изключително ненадежден,манипулиран и цензуриран източник.А многобройните оплаквания в страниците за разговор на някои статии показва,че в wikipedia има всичко друго,но не и неутрална гледна точка. От Leopard017

Слава Богу! Jingiby (беседа) 06:05, 14 март 2013 (UTC)

Произход на името/Произход на термина?

България =Балгария = Болгария = Болгари = Bulgaria = Bulgarie

Бъл = Бол = Blue = син(я)

Бъл = Бол = Black = черен(а)

Гария = Guerre = Гера = Хера = Георги

България = (страна на ) синята Хера (от Кавказ) = на синята война = на синия Георги (от Кавказ)

България = (страна на ) черната Хера = на черната война = на черния Георги = на Черното море

Black-Valachia = Bolahia = Bulgaria = Moldavia = Boldavia = Bolgaria =

The Land Of Black Hera/Guerra/Death/Plague/War



Здравейте, ако имате на разположение вторични, академични източници от типа на Енциклопедия Британика, или университетските издателства на университетите в Оксфорд или Кембридж, а дори и на БАН или СУ, моля да ги посочите. Все пак тук е енциклопедия, а не форум. Благодаря. Jingiby (беседа) 15:54, 6 май 2013 (UTC)


Някои езикови работи ще ви помогнат.

Английски и френски речници също

Гръцката митология също

Кавказ етнос също

На български език можете да намерите нещо тук.

Бат Баян и Кавказка България

http://samoistina.com/batbaian.htm

Батбаян — Уикипедия

bg.wikipedia.org/wiki/Батбаян‎

Той и наследниците му приели васалната титла Балтавар и номинално владеели територията на пост кубратовите българи,наречени черни българи с ...

НОВ ПОГЛЕД ВЪРХУ ПРОИЗХОДА И ЕТНОНИМА НА ХАЗАРИТЕ

www.protobulgarians.com/Kniga%20za%20etnonima/19-Hazari-tati.htm‎

Названието “черни българи” вероятно акцентира на техния подчинен, несамостоятелен статус. Аланите в Хазария са били почти самостоятелен .


Моля, предоставените от вас източници са самиздат и са без никаква научна стойност. Проверете: Уикипедия:Благонадеждни източници. Благодаря! Jingiby (беседа) 16:16, 6 май 2013 (UTC)