Беседа:България

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Раздел История[редактиране на кода]

Като че ли все повече се налага тезата, че Дунавска България е естествено продължение на Стара Велика България. В този смисъл не трябва ли в раздела за историята да добавим и подраздел за СВБ. Какво смятат останалите, които са работили по статията? Murderdoll1122 01:23, 30 януари 2012 (UTC)

Държавност[редактиране на кода]

Знам, че много хора тази тема няма да им е приятна, но в Шаблона е записано, че името на тази държава е Република България и неината история не може да започва през 679/681 година и тази година да фигурира в Шаблона. (Виж и Царство България, Княжество България ). Началото и е след като е премахната монархията и България става Република, най-много за начало може да се разглежда създаването на Третата Българска държава след 1878. Това не пречи в раздел история да се разглежда > История на българската държавност от 679 насам (лично според мен 632) --Vammpi 09:04, 30 януари 2012 (UTC)

Vammpi, официалното име на „тази държава“, по конституция, към днешна дата е това, което е записано горе. Историята на Република България няма логика да започва през 1878, защото тогава сме били монархия, а след 46-та става народна република (≠ република). В крайна сметка са различни имена от различни исторически моменти, но все за едно и също териториално образувание (държава на българите).--Василчо 16:03, 30 януари 2012 (UTC)
държава на българите? която от всичките създани държави на българите? Първо и Второ царство, Велика България, Добруджанско десподство, Видинско царство, Кубертова България, Волжка България, Княжество България и. т.н.? Български държави и държавици много. Т.е. според теб трябва да е записано 1946?, за да има логика и с шаблоните на предходните бг. държави?... --Vammpi 16:12, 30 януари 2012 (UTC)
1878 + допълнение че е призната като наследница на ПБЦ и ВБЦ. Има разлика от унищожаване и създаване на държавата отново и смяна на политичесикят режим. След последното създаване на държавата политическият строй е бил монархия ( авторитарно автономно княжество и независимо царство ), тоталитаризъм ( народна република ) и (псевдо)демокрация, но държавата е една и съща през целият период --Скроч б. п. 16:55, 30 януари 2012 (UTC)
Само да добавя, че настоящият шаблон в статията е в процес на сливане със стария. --Василчо 17:09, 30 януари 2012 (UTC)
@ Scroch промяна политическия строй е малко грешно наименование. Променен е държарния строй 1908, 1946 и за последно през 1990 г.
@ Василчо това не ни пречи, да постигнем консенсус са годината нали? --Vammpi 17:27, 30 януари 2012 (UTC)
По-скоро е Форма на държавно управление което ≠ от държава --Скроч б. п. 07:25, 31 януари 2012 (UTC)

Автомобилната индустрия[редактиране на кода]

В България започват да се произвеждат множество елементи за автомобилната индустрия.[1][2]

  1. чрез заводите за части: „Епик“ (Ботевград), „Монтюпе“ (Русе), „Витте Аутомотив“ (Русе), „Иксетик“ (Пловдив), „Язаки“ (Ямбол), „Мелексис“ (София), както и компанията за силиконови елементи за автомобилната индустрия „Силкотех България“ (Перник).
  2. Колите от древността до появата им в България. // toprentacar.bg. Посетен на 21 July 2011.
Пълни глупости. Автомобили и елементи за тях се произвеждат не от скоро, пример: Булгаррено--Vammpi (беседа) 07:46, 4 април 2012 (UTC)

Пренаписване[редактиране на кода]

Статията си е за пренаписване - пълна с ненужни детайли, трудна за четене, претрупана с картинки, таблици и шаблони, липса на източници и кофти граматика. Смятам да я пренапиша, така че ако има възражения или съвети - споделете ги. – Tourbillon Да ? 09:37, 26 май 2012 (UTC)

Стискам палци, няма да е лошо ако стигне до избрана. Имам доста книги по география и история, ако трябват като източници, ще ги включа. --Uroboros беседа 11:00, 3 юни 2012 (UTC)
Ами натам съм се насочил, че от процедурите за избиране в английската уики направо ми се стъжни, та малко почивка ще си дам. Според мен ранната и средновековната история ще се синтезират малко по-трудно, а иначе за географски източници веднага бих те попитал - къде ли не търсих из нета и излизат в общи линии същите неща. – Tourbillon Да ? 15:13, 9 юни 2012 (UTC)
Аз имам предно издание на тази книжка. Бях я купувал точно с тази цел, но не мога да стигна до нея. Ако някои има желание да я ползва, мога да му я дам. --Спас Колев (беседа) 13:12, 12 юни 2012 (UTC)
Напълно подкрепям идеята, даже съм готов да помагам. Мога да допринеса за стопанството и стопанската история на България най-вече. За източници биха могли да се ползват книги, които да биват намирани в Google Books; даже от тия, които не са с пълен достъп, може да се извлече информация. Murderdoll1122 (беседа) 17:44, 11 юни 2012 (UTC)

В никъкъв случай няма да стане тоя tourbillon да пренаписва каквото и да било. Той е този, който иска твърди, че няма връзка между Първо и Второ Българско Царство и днешна България. Вижте му коментарите на английската версия. --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 50.11.215.2 (беседа • приноси) 21:39, 24 юли 2012‎.

Помощ[редактиране на кода]

Заглавието е поставено от мен.--Петър Петров 12:53, 17 юли 2012 (UTC)

Здравейте, на старобългарската уикипедия, някои букви ми излизат, като квадрати. Може ли малко помощ? Svetlio31 (беседа) 07:53, 3 юни 2012 (UTC)

Помощ2[редактиране на кода]

Заглавието е поставено от мен.--Петър Петров 16:37, 24 юли 2012 (UTC)

Момчета и момичета в английската версия на статията за България има активна кампания да се отрече връзката между Първото и Второто Българско Царство и днешна България. Както им написах в английската версия (беседа), за предаване на държавността са нужни следните неща: Една Религия, Едно име, Един език и Една Писменност. Всички тези неща са налице между Второто Българско Царство и днешна България, както и са запазени символите лъв и титлата Цар. Твърди се обаче обратното, че видете ли нямало връзка. Призовавам всички Българи да ме подкрепят в английската версия, за да спрем тази несправедливост. На всички страниците на всички европейски държави, са посочени всичките им по-важни дати, защо България да бъде различна? Посочил съм и източник от енциклопедия Британика: http://www.britannica.com/EBchecked/topic/84090/Bulgaria/42721/The-beginnings-of-modern-Bulgaria --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 65.202.157.163 (беседа • приноси) 17:13, 24 юли 2012‎ (проверка).

Мерси за насочването, интересна дискусия, но трябва да кажа, че Tourbillon е напълно прав. За да бъде една държава фактическо продължение на друга, не са достатъчни само една религия, един език и т.н., а континюитет на политическите и легалните институции. Иначе може да очакваме Румъния да сложи датата 756 пр. Хр. (основаването на Рим) като важна дата в статията си. Craig72 (беседа) 06:41, 25 юли 2012 (UTC)


Това въобще не е вярно.На много хора им се иска да изтрият историята на България, за да може пан-тюркистите да си я присвоят!!Датата 681 г. и фактът, че България е една от най-старите държави в Европа са признати от Европейския съюз!!Държава Румъния никога не е имало преди 18-ти век.При нито една държава няма постоянен континюитет от древността до днес.Също така не е случайно че България никога не е сменяла името си за разлика от повечето европейски страни!! --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 37.143.231.48 (беседа)

В какъв смисъл не е случайно? И кои европейски страни са си сменяли името? --Спас Колев (беседа) 10:55, 12 март 2013 (UTC)
Германия се смята за наследник на Свещената Римска Империя.Две формирования с напълно различни имена, въпреки това германците с гордост са си сложили в английската уикипедия дата на създаване 962 AD.Това важи и за други европейски страни.--Leopard017 (беседа) 20:57, 12 март 2013 (UTC)
Възможно е, но аз питах дали наистина повечето европейски страни са сменяли името си. Според мен Австрия, Албания, Андора, Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Дания, Естония, Испания, Ирландия, Исландия, Италия, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Люксембург, Малта, Молдова, Монако, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Сан Марино, Сърбия, Словакия, Словения, Украйна, Унгария, Финландия, Франция, Хърватия и Швеция не са, а това е доста повече от половината. --Спас Колев (беседа) 14:37, 13 март 2013 (UTC)


Ами направете историческа справка за повечето европейски страни,които сте цитирали и вижте на кои народи или формирования се смятат за наследници и сам ще си отговорите на въпроса.Точно затова смятам,че е неуместно една Албания,Гърция,Румъния и т.н да бъдат сравнявани с България.Радвам се,че поне след моята упорита намеса част от подвеждащата информация в статията за bulgars беше променена.Аз лично нямам намерение да си губя повече времето с wikipedia,защото потвърждава реномето си на изключително ненадежден,манипулиран и цензуриран източник.А многобройните оплаквания в страниците за разговор на някои статии показва,че в wikipedia има всичко друго,но не и неутрална гледна точка. От Leopard017

Слава Богу! Jingiby (беседа) 06:05, 14 март 2013 (UTC)

Произход на името/Произход на термина?[редактиране на кода]

България =Балгария = Болгария = Болгари = Bulgaria = Bulgarie

Бъл = Бол = Blue = син(я)

Бъл = Бол = Black = черен(а)

Гария = Guerre = Гера = Хера = Георги

България = (страна на ) синята Хера (от Кавказ) = на синята война = на синия Георги (от Кавказ)

България = (страна на ) черната Хера = на черната война = на черния Георги = на Черното море

Black-Valachia = Bolahia = Bulgaria = Moldavia = Boldavia = Bolgaria =

The Land Of Black Hera/Guerra/Death/Plague/WarЗдравейте, ако имате на разположение вторични, академични източници от типа на Енциклопедия Британика, или университетските издателства на университетите в Оксфорд или Кембридж, а дори и на БАН или СУ, моля да ги посочите. Все пак тук е енциклопедия, а не форум. Благодаря. Jingiby (беседа) 15:54, 6 май 2013 (UTC)


Някои езикови работи ще ви помогнат.

Английски и френски речници също

Гръцката митология също

Кавказ етнос също

На български език можете да намерите нещо тук.

Бат Баян и Кавказка България

http://samoistina.com/batbaian.htm

Батбаян — Уикипедия

bg.wikipedia.org/wiki/Батбаян‎

Той и наследниците му приели васалната титла Балтавар и номинално владеели територията на пост кубратовите българи,наречени черни българи с ...

НОВ ПОГЛЕД ВЪРХУ ПРОИЗХОДА И ЕТНОНИМА НА ХАЗАРИТЕ

www.protobulgarians.com/Kniga%20za%20etnonima/19-Hazari-tati.htm‎

Названието “черни българи” вероятно акцентира на техния подчинен, несамостоятелен статус. Аланите в Хазария са били почти самостоятелен .


Моля, предоставените от вас източници са самиздат и са без никаква научна стойност. Проверете: Уикипедия:Благонадеждни източници. Благодаря! Jingiby (беседа) 16:16, 6 май 2013 (UTC)

Чалгата[редактиране на кода]

Чалгата безспорно е уродлово явление, плод на пълния културен и морален упадък на обществото ни през последните десетилетия. Добавих и източници за това твърдение, които моля да не се трият повече. Благодаря. Jingiby (беседа) 11:19, 23 февруари 2016 (UTC)

Това е субективно мнение което няма място в статията това е по-скоро за критика към статията специално за чалга.Моля повече да не се добавя към раздела.85.118.68.193 15:14, 23 февруари 2016 (UTC)

Мнението е подкрепено с три зточника, тоест не е субективно. Ако не възразявате, може да премахнем целия спорен текст и да го прехвърлим на страницата за чалгата. Jingiby (беседа) 15:29, 23 февруари 2016 (UTC)

Субективно е мнението защото става дума за моралност и ценности две неща коита са субективни.Ъова че има озточници подкрепящи опредвлени ценности не ги прави вярни нито грешни затова са субективни.Може да го преместите не възразявам.Това е критика към чалгата но мястото и не в статията за България.Нито чалгата е ексклузивна към България нито е вдинствения фактор за определяна на морал и ценности.85.118.68.193 16:08, 23 февруари 2016 (UTC)

Добре, ще се съобразя с бележките Ви. Jingiby (беседа) 16:12, 23 февруари 2016 (UTC)

Българско образование[редактиране на кода]

В статията има грешно твърдение: "Качеството на българското образование е ниско. Неадекватно големият брой университети, липсата на материална база в учебните заведения, както и липсата на държавно финансиране в областта на науката и иновациите са причина образователната система да произвежда некачествени кадри, а икономиката да е неатрактивна за инвеститори."

Имаме много добро образование. Нашите математици печелят медали и са сред най добрите. Много чуждестранни фирми имат офиси в България главно заради качествените IT кадри. Има и чужденци, които идват в нашите университети, защото смятат образованието за по качествено. Моля да редактирате статията и най малкото ако имате такива твърдения да са обостовани със статистики или достоверни източници!

94.155.243.34 13:05, 31 октомври 2017 (UTC)

Радвам се на ентусиазма Ви, но реалността – поне засега – е малко по-друга, за съжаление.
— Luchesar • Б/П 13:35, 31 октомври 2017 (UTC)

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/obshtestvo/balgarski-matematici-obraha-nagradite-na-svetovno-sastezanie.html

https://news.bg/education/blestyashta-pobeda-na-matematitsite-ot-smg-oksford-ya-obyavi-za-svetoven-lider.html Блестяща победа на математиците от СМГ, Оксфорд я обяви за световен лидер

Аз съм завършила фми и работя за американци в IT сферата MentorMate, предишната компания беше френска - Amadeus. И всички бяха доволни и се разширяват в България. Ако не са доволни от качеството, ще търппят загуби и няма да се разширяват у нас. По скоро биха се ориентирали към друга страна, където е по добро отношението качество/заплата. https://www.actualno.com/business/bylgarskijat-autsorsing-i-it-sa-izpraveni-pred-globalnija-problem-za-glad-na-kadri-news_494889.html цитат от статията: "недостигът на кадри в ИТ индутрията в България не е специфичен за страната ни проблем, а световна тенденция" https://www.fmi.uni-sofia.bg/bg/uspeh-na-studenti-ot-fmi-v-studentskoto-sstezanie-po-programirane-acm-seerc-2017 Успех на студенти от ФМИ в студентското състезание по програмиране "ACM SEERC 2017" Мисля, че истината е по средата. Има върху какво да работи образованието, но дава основа и ученици и студенти се представят много добре на международни олимпиади.

Икономиката е неатрактивна за инвеститори[редактиране на кода]

Здравейте, въз основа на статия от 2010 година е написано(препратка 80 - https://money.bg/archive/loshoto-balgarsko-obrazovanie-spira-investitsiite.html): "Неадекватно големият брой университети, липсата на материална база в учебните заведения, както и липсата на държавно финансиране в областта на науката и иновациите са причина образователната система да произвежда некачествени кадри, а икономиката да е неатрактивна за инвеститори.[80]" Към днешна дата нещата са различни - Πpизнaxa Бългapия зa нaй-дoбpaтa ayтcopcинг дecтинaция в Eвpoпa. https://money.bg/archive/priznaha-balgariya-za-nay-dobrata-autsorsing-destinatsiya-v-evropa.html от 2015г ИKT и ayтcopcингa e cpeд нaй-бъpзo paзвивaщитe ce ceĸтopи нa бългapcĸaтa иĸoнoмиĸa, ĸoйтo пpeз пocлeднитe гoдини oтбeлязвaт ycтoйчив pъcт. https://money.bg/investments/3-mln-lv-i-400-novi-rabotni-mesta-v-it-i-autsorsing-industriyata-ot-nachaloto-na-2017-a.html 2017г. Моля да редактирате статията. 212.50.68.170 20:50, 31 октомври 2017 (UTC)

А Вие защо не редактирате статията? --GVF (беседа) 18:14, 15 ноември 2017 (UTC)

Качество на здравните услуги[редактиране на кода]

Препратка 82 на която се базира следното твърдение: "От 33 европейски държави (вкл. 27-те в ЕС), България се нарежда на предпоследно място по качество на здравните услуги.[82]" е от 2012г Според последното издание на Индекса на здравния потребител - https://healthpowerhouse.com/files/EHCI_2016/EHCI_2016_report.pdf България е направила забележителен напредък. Нарежда се на 33 място от 35. Моля да редактирате статията. 212.50.68.170 21:14, 31 октомври 2017 (UTC)

Втори път същото. Всеки може да редактира Уикипедия, вместо да чакате на другите не се стеснявайте да го направите. --GVF (беседа) 18:14, 15 ноември 2017 (UTC)