Беседа:България

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Музика[редактиране на кода]

Здравейте колеги. Защо според статията българската музика свършва с естрадата? Редно е да се добави информация за музиката след соца, като попфолка, модерния поп, хип-хопа и тн. Quickfingers (беседа) 07:58, 15 юли 2018 (UTC)

Information.svg Благодаря за Вашето предложение! Ако смятате, че дадена статия трябва да бъде написана или подобрена, моля чувствайте се свободни да направите тези подобрения. Уикипедия е уики, така че всеки може да редактира почти всяка статия просто като щракне бутона редактиране отгоре. Дори не е нужно да сте влезли (въпреки че има много причини да го направите). Уикипедианската общност Ви окуражава да бъдете смели, когато редактирате статии. Не се притеснявайте, ако от време на време допускате неволни грешки – вероятно те ще бъдат открити и оправени бързо. Ако не сте сигурни как се редактира, вижте тук или потренирайте в пясъчника.--Ket (беседа) 19:11, 15 юли 2018 (UTC)
Исках да чуя мненията и на други активни редактори по въпроса. Quickfingers (беседа) 06:44, 17 юли 2018 (UTC)

Предложение за структура[редактиране на кода]

Мисля, че статията може да се възползва от малко по-разчупена структура, както следва:

  1. География, която е първа и следователно си е на мястото;
  2. История – също, но с вливане на „Византийско владичество“ във „Второ българско царство“;
  3. Държавно устройство – добавяне на секция „Закон и ред“, преобразуване на „Въоръжени сили“ в „Международни отношения и въоръжени сили“;
  4. Население – както е, но се чудя дали да не изведа „Здравеопазване“ в отделен раздел непосредствено след този, а образованието също да отиде в нов раздел („Образование и наука“);
  5. Икономика – сливане на Първичен, Вторичен и Третичен в един подраздел „Сектори“; добавяне на подраздели „Финанси и данъчна политика“ и „Инфраструктура“;
  6. Образование и наука, който до голяма степен ще дублира раздела Science and Technology в ен, но и ще събере доволна част от информацията за образователната система в Demographics; в население ще останат само цифрите за грамотност;
  7. Култура, където има доста за рязане. Предлагам един общ блок от текст по модела на „Население“, следван от подраздели „Изкуства“ (евентуално), „Кухня“ и „Спорт“

Мнения? – Tourbillon Да ? 22:15, 11 август 2018 (UTC)

Аз нямам възражения. Каквото и да се направи, със сигурност ще е по-добре от сегашното състояние. Захванал си се с огромна задача, ако ти трябва помощ, мога да дам едно рамо, но нямам литература под ръка.--Ket (беседа) 11:38, 13 август 2018 (UTC)
Много вероятно е да се появят червени препратки. Литература ще трябва главно за секция История, нея ще я преработвам последна. – Tourbillon Да ? 07:10, 14 август 2018 (UTC)
Общо взето е добре. В Бразилия бях сложил главен раздел Инфраструктура, в който да влязат Образование и наука и Здравеопазване. В История е по-добре цялото Средновековие да се сбие в един раздел, Античност да се разшири малко. --Спас Колев (беседа) 10:56, 16 август 2018 (UTC)
Мислех си същото за античността. Икономиката ще излезе малко едра, но според мен има нужда. – Tourbillon Да ? 12:06, 19 август 2018 (UTC)

Нестинарство[редактиране на кода]

"Нестинарството е танц на босо в жарава, но в него има религиозен смисъл. Нестинарите са пазители на скритото знание. Обичаят днес е най-автентично запазен в село Българ"

Падам от смях. Първо още проф. Иваничка Георгиева преди повече от 30 години установи, че последните автевнични нестинари са излецнали през 60-те години. Днес има само имитатори с цел туризъм. Нейното мнение се споделя от всички български етнографи. Иначе в самото си начало нестинарите са изпазадали в религиозиен екстаз, и са получавали пророчески откровения.

Предполагам, че е по-правилно да се каже че"Нестинарството е празник посветен на Св.Константин и Елена. На този ден - 24 май - нестинарите танцуват боси па жарава с икона на св. Константин и Елена в ръце и не се изгарят. Обредът е характерен най-вече за Странджа. В миналото танцуващите са получавали пророчески откровения и били дарени с пророческа сила, а който се изгори били смята за грешен. Днес българските учени-етнолози считат че празника е загубил автентичния си вид, и се използва от имитаторите с цел туризъм"--195.96.245.240 09:05, 5 февруари 2019 (UTC)

Аз даже бих го махнал от тази статия - има съвсем локален характер и нищо национално специфично. --Спас Колев (беседа) 14:04, 6 февруари 2019 (UTC)
...да не говорим, че е поделен с друга нация и името е заемка от другия език. -- Мико (беседа) 14:14, 6 февруари 2019 (UTC)