Уикипедия:Защо да се регистрираме?

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Регистрацията в Уикипедия не е задължителна. Не е необходимо да сте регистрирани и да сте влезли в системата, за да можете да редактирате статии в Уикипедия - почти всеки може да редактира почти всяка статия по всяко време, дори без влизане с парола. Въпреки това, създаването на сметка е бързо, безплатно и лесно и е добра идея поради няколко причини.

Регистрираните потребители могат:

  • Да избегнат публичното разкриване на своя IP адрес, който иначе би могъл да бъде използван за определяне на местонахождението им или дори за установяване на тяхната реална самоличност.
  • Да разкажат на своята лична страница за себе си, за да знаят останалите участници, кой стои зад приносите им в Уикипедия. Личната страница е донякъде средство за печелене на доверието на другите участници в Уикипедия.
  • Да комуникират с останалите участници на своя лична беседа, която представлява открита за всички пощенска кутия. Нерегистрираните потребители също имат беседа, на която могат да се изпратят съобщения до тях, но тя е за IP адрес, от който могат да влизат и да се възползват и други хора. Освен това всеки регистриран потребител, който е дал в настройките си адрес на електронната поща, може да получава писма от другите участници в Уикипедия, без те да виждат неговия адрес, благодарение на което участникът е защитен от спам.
  • Да получават пълно признание за приносите си в историите на статиите, по които работят. Когато потребителят не влезе с парола в системата, редакциите му се приписват на потенциално случайния IP-адрес, през който е влязъл. Също така потребителите могат да прегледат всичките си приноси с щракване на връзката "Моите приноси", която е видима само ако са влезли в системата с име и парола.
  • Да правят промени по настройките си, за да зададат облик на Уикипедия по свой вкус.
  • Да се подписват с избрания от тях псевдоним. Този псевдоним се записва в историята на всяка редакция в Уикипедия. Освен това, те имат възможност при незначителни промени в определена статия, да отбележат това като "малка промяна". Анонимните потребители, за подпис на които служи техния IP-адрес, са лишени от тази възможност, за да се ограничат прояви на вандализъм, направени от анонимни потребители.

Имайте предвид, че за всеки отделен проект на Фондация Уикипедия, както и за всяка езикова версия на Уикимедия, е нужда отделна регистрация, освен ако потребителят не е извършил обединение на сметките си.

Вижте също[редактиране на кода]