Уикимедия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Емблемата на Уикимедия

Фондация „Уикимедия“ е родителската организация на Уикипедия, Уикиречник, Уикицитат, Уикикниги (включително Уикиджуниър и Уикиверситет – Wikiversity), Уикиизточник, Общомедия, Уикивидове, и Уикиновини. Тя е организация с нестопанска цел базирана в Сейнт Питърсбърг, Флорида, САЩ. Съществуването на фондацията е официално обявено на 20 юни 2003 г. от съоснователя на Уикипедия Джими Уейлс.[1] През април 2005 тя е одобрена от данъчните служби на САЩ като образователна фондация, което означава, че всички дарения за нея се приспадат от данъците, дължими от дарителите.

Цел на фондацията[редактиране | редактиране на кода]

Целта на фондация Уикимедия е да разработи и поддържа уики-базирани проекти с отворено съдържание и безплатно да предоставя цялото съдържание на тези проекти на обществото.

В допълнение към многоезичната енциклопедия „Уикипедия“, фондацията ръководи многоезиков речник, наречен Уикиречник (Wiktionary), сборник от цитати наречен Уикицитат, хранилище на текстове-източници на който и да е език (Уикиизточник), и колекция от текстове на електронни книги за ученици и студенти (като учебници и книги, които са обществена собственост) наречен Уикикниги. Уикиджуниър е под-проект на „Уикикниги“ за деца.

Продължителният растеж на проектите на „Уикимедия“ зависи най-вече от дарения, но фондацията се опитва да допълва своите приходи от други източници, като федерални субсидии и спонсори.

Една от основните цели на фондация „Уикимедия“ е да донесе безплатна енциклопедия на всички хора по земята, в това число на тези, които нямат електричество, компютри и дори чиста питейна вода.

История и растеж[редактиране | редактиране на кода]

През 2007 г. по-малко от половин процент от хората в Интернет са използвали wikipedia.org на ден. През 2008 г. нараства на 2%. За да обслужим експоненциално нарастващия брой читатели, бюджетът на Уикимедия нарасна от 15 000 долара през 2003 г. и 125 000 долара през 2004 г., до над 700 000 долара през 2008 г.

 • април 2005: Уикимедия официално е призната за образователна фондация от данъчните служби на САЩ.
 • ноември 2005: На Уикимедия е предложено членство в Световната технологична мрежа (World Technology Network).

Проекти[редактиране | редактиране на кода]

Фондация Уикимедия е родителската организация на следните Уики-проекти:

 • Общомедия е хранилище на свободни картинки, звукови и други файлове. Проектът започва на 7 септември 2004 г.
 • Уикипедия е многоезична, мрежово-базирана свободна енциклопедия. Проектът започва на 15 януари 2001
 • Уикицитат e колекция от цитати, както и информация за известни хора, цитати от книги и пословици. Начало на 27 юни 2003 г.
 • Уикиречник) е многоезичен, уеб-базиран речник на над 150 езика. Проектът започва на 12 декември 2002 г.
 • Уикикниги библиотека с учебници, ръководства и други образователни текстове. Проектът стартира на 10 юли 2003 г.
 • Уикиновини е източник на новини със свободно съдържание, който дава възможност на всеки да съобщава новини от широк кръг от теми. След кратка демонстрационна фаза през ноември 2004, английската бета-версия (Wikinews) започва да работи от 3 декември 2004. Уикиновини е замислен на български стартира на 6 февруари 2005 г.
 • Уикиизточник е свободна уикибиблиотека от текстове-източници. Стартира през 2003 година.
 • Уикиданни е база данни предназначена за общо хранилище на данни, използвани от всички проекти, например Уикипедия, както и от всеки желаещ[2].

Настоятелство[редактиране | редактиране на кода]

Настоятелството е върховен орган на власт във Фондацията, което се състои сега от 10 души[3]:

Съветът е съставен от избрани и назначени членове. Избраните се сменят през юни или юли, в зависимост от датата на изборите, назначените – през декември.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Neate, Rupert. Wikipedia founder Jimmy Wales goes bananas. // The Daily Telegraph. 7 октомври 2008. Посетен на 25 октомври 2009. The encyclopedia's huge fan base became such a drain on Bomis's resources that Mr Wales, and co-founder Larry Sanger, thought of a radical new funding model – charity.
 2. Data Revolution for Wikipedia. // Wikimedia Deutschland, 30 март 2012. Архивиран от оригинала на 11 септември 2012. Посетен на 11 септември 2012. Архив на оригинала от 2012-09-11 в WebCite
 3. Board of Trustees – Wikimedia Foundation. // Wikimedia Foundation, 12 януари 2010. Архивиран от оригинала на 12 януари 2010. Посетен на 22 януари 2010.
 4. wikimediafoundation.org
 5. wikimediafoundation.org

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]