Беседа:ПФК ЦСКА (София)/Архив 1

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари беседи.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

Името Средец

Мисля, че е редно някой добронамерен цесекар да опише по-меко боя с Левски и решението за преименуване, а не да има спорове за липса на неутралност (после). -- Златко ± (беседа) 12:52, 28 декември 2005 (UTC)

Това което можах да напиша го направих. Ако някой може да обясни по-обстойно нещата моля да го направи Scroch 20:33, 13 януари 2006 (UTC)

Имаше грешки при форматирането. Оправих някои, но направих други. Трябва да се пипне шаблона, че не стои добре. --GVF 13:46, 4 април 2006 (UTC)

Готово --GVF 13:49, 4 април 2006 (UTC)

Разформироването е насочено единствено срещу отбора на народа. Колко играчи от Левски и колко от цецка са наказани? Кюрда къв е бил тогава затова е наказан доживот. Пък и цецка е отбор без име и затова не е голяма загуба смяната на името!!!

При положеине че цяла Европа познава отбора под имато ЦСКА едва ли промяната на имато е било нищо работа. Пък и това че гледаш през сини очила не ти дава право да унищожаваш статията за ЦСКА. Докато аз съм тук няма да позволя на никой да се гаври с най-добрия български отбор по този начин по който си го направил ти. Как ще се почувстваш ако някой почне да пише глупости в страницата на Левски? Scroch 17:16, 20 април 2006 (UTC)

Препратките към АС-23 са меко казано опит за присвояване на история. Царските офицери биха се обърнали в гроба, ако знаеха, че комунистическото изчадие им се води наследник! неподписан пост от Nazional

Това е твое мнение НЕ споделено от 90% от хората занимаващи се с футболна история. Ако имаш източник в който черно на бяло доказва че ЦСКА е отбор създаден от ЦК на БКП и няма нищо общо с отборите на Чавдар, Шипка, Победа и естествено АС-23 моля покажи го ще ми е интересно. Scroch 14:29, 24 юли 2006 (UTC)
Например тази снимка, касаеща "комунистическите добродетели" и фактът, че отборът печели 60% от сезоните до 1989, в които участва, а след това - едва 28%. А де факто, във всички страни с комунистически режим се изграждат армейски отбори, подчинени на партията - Партизан Белград, Стяуа Букурещ, ЦДКА Москва (Центрального дома Красной армии). South 09:35, 7 юни 2007 (UTC)
South,според твоето мнение,значи твоят клуб Левски,трябва да приеме дата 20 октомври 1944г.,за своя рожденна година,защото на тази дата възниква ПСК Левски - СЛЕД ОБЕДИНЕНИЕ НА ПСК Княз Кирил и Левски,а НЕ от ОБЕДИНЕНИЕТО ИМ.И НИКЪДЕ В ИЗТОЧНИЦИТЕ НЕ СЕ СПОМЕНАВАТ ДУМИТЕ/ОБЪРНИ ВНИМАНИЕ НА ТОВА!/"ПУБЛИЧНО ОБЕДИНИТЕЛНО СЪБРАНИЕ",ОТНОСНО ОБЕДИНЕНИЕТО НА ДВАТА КЛУБА!ВИЖ АКО НЕ ВЯРВАШ В БРОЙ 7 НА ВЕСТНИК НАРОДЕН СПОРТ ОТ 7 НОЕМВРИ 1944Г.,НА СТР.2.ТАМ Е ИСТИНАТА ЗА ТВОЯТ КЛУБ.ТОЙ НЯМА НИЩО ОБЩО С ОТБОРА СЪЗДАДЕН ПРЕЗ 1914Г. И ЛИКВИДИРАН НА СЪЩАТА ДАТА КОЯТИ ТИ ПОСОЧИХ.АКО ПСК ЛЕВСКИ Е ЛЕВСКИ,ТО ТОГАВА И ЦСКА Е АС23.--Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 193.192.57.59 (беседа • приноси) .
Ай да не вадим снимки щото аз ще ти извадя снимка където Левски са с вдигнати ръце в стил "Хайл Хитлер", и ще ти извадя снимка на комунистическия Левски борещ се за комунистически идеали. Комунизма свърши, а вие все ще търсите под вола теле. --Scroch 14:29, 7 юни 2007 (UTC)
Не искам да влизам в излишни полемики, не пиша това с цел да се заяждам или да дразня. Абсолютен факт е, че след като идват на власт, комунистите премахват върхушката от военните, също така съдят и екзекутират министри от предното правителство, дворцови съветници, военни и духовници. След приемането на новата конституция в края на 1947 г. и едноличното установяване на ОФ, до края на 1948 година комунистическата партия премахва и последните си противници. Неслучайно в емблемата на клуба присъства огромна петолъчка. Не е случайно и, че след "превземането" на Ботев Пловдив, им се налага огромна петолъчка и в тяхната емблема, та дори и българският гюйс от 1944 г. е заменен с петолъчка. В емблемите на останалите отбори също се налага петолъчката, макар и по-малка.
Просто, АС-23 е толкова "предшественик" на ЦСКА, колкото Торино и Ювентус са един клуб.
Отделно от темата, ще ми е интересно да покажеш споменатите снимки.
Без никакво намерение за провокации и дразнене, потребител South, 08:49, 10 юни 2007 (UTC)
Не искаш да дразниш не го прави. Ето ти ги и снимките : Левски в стил Хайл Хитлер и другата Отзад на смиката Ленин, Сталин и Георги Димитров . Не ти харесва твърдението - не го чети тогава. Това си е доказано с документи, а твърденията че ЦСКА е създаден от комунистите не са доказани с нито един документ така че по-добре престани да дразниш. --Scroch 09:46, 10 юни 2007 (UTC)
Виж сега, не съм искал да дразня, просто при никакъв случай ЦСКА не е приемник на АС-23, а си е чисто нов отбор от 1948 година. С тези снимки само се излагаш, защото по онова време подобни портрети е имало на ВСИЧКИ стадиони в България, не е изключение и любимия ти отбор. За доказването на произхода на отбора не знам какъв документ искаш, "държавния" указ, може би... Обясни ми само как в периода на цялостно преструктуриране на България от комунистическата партия (1944-1948 г.) се появява отбор с емблема петолъчка, който през следващите 42 години социализъм печели от всички сезони 60% титли, а след това - едва 28%? Между другото, в статията няма никакви документи, потвърждаващи твърдението ти.
А, не знам дали е нарочно, ама към първата показана снимка си изпуснал текста под снимката.--South 06:41, 11 юни 2007 (UTC)
Снимката я имам в този вариант. ЦСКА е създаден след обединение на Чавдар (който е военизиран през 1948) със Септември. Емблемата си я обяснявам от това че отбора е на армията чиято емблема тогава, поради прокомунистическото състояние на държавата, е червената звезда ( и както ти каза е сложена и на българския гюйс). Отричаш ли че ЦСКА възниква след обединение на Чавдар и Септември? --Scroch 16:24, 11 юни 2007 (UTC)
Дотук се получи малко като с вица за вестник "Дума", ама няма значение. Не само, че не отричам, ами през цялото време това твърдя - че ЦСКА възникава СЛЕД обединението на Чавдар и Септември, а не "ОТ". Спорът ми не е за това дали е комунистически клуб или не, а, че не е наследник на АС-23, а се явява чисто нов клуб, за което свидетелства и самият клуб Чавдар. До момента, огромна част от клубовете, възникнали след обединение на няколко, като година на основаване приемат тази на обединенето, а предишните отбори само се споменават. В случая, това, което няма място в статията за ЦСКА, е емблемата на Атлетик Слава.
Иначе, извън темата, в първите години след комунизма, в армията петолъчката се използва наред с лъва. От 1955 г. започва да се използва само тя, върху бойните знамена.--South 18:27, 11 юни 2007 (UTC)

Факсимиле от вестник "Народен спорт" от 5 май 1948 г.

Според твоята логика ЦСКА и Левски са създадени след обединенията сас Септември и Спартак, Беласица след обединението с Хебър, Берое след обединението с Олимпик Тетевен, Видима Ръковски лед обединението им през 1993, Локо Пд след обединението с Велбъжд, Локо Сф през 1971, Славия след обединението с Локо, Спартак Вн след обединението на Шипченски сокол, Левски и Радецки и така нататък. Пак ти казван като не ти харесва недей да го четеш. Това че има хорад дето мислят че земята е плоска не означава че това е така. Нито аз ще те убедя че ЦСКА е създаден от АС-23 и Шипка нито ти ще ме убедиш че лошите комунисти са решили да ви прецакат като направят свой отбор с указ (който така и никой не показа). --Scroch 19:26, 11 юни 2007 (UTC)
Правете разлика между обединение на няколко клуба и присъединяване на клуб(ове) към вече съществуващ. Надявах се, че самитe правила на Уикипедия изискват да се пише обективен текст, подкрепен с източници, а не каквото е изгодно на всеки. Уви, е така. Относно комунистите - първо нека някой покажа решенията, с чиято помощ които са избити десетки хиляди българи. Никой не може, следователно това не се е случило, така ли?
Въпросът не е в това дали харесвам ЦСКА или не, въпросът е в това, че ЦСКА започва съществуването си от 1948 година.
Считай спорът за прекаратен от моя страна. Не за друго, ами защото темата се обръща на други теми, които пораждат все още и още полемики. --South 07:33, 12 юни 2007 (UTC)
Аз пѕк познањам син на Царски летец и той е горд ЦСКА-р, не знам дали знаеш но в голяма част привържениците мразят БКП и са откровени нацисти!:-) --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 87.121.68.101 (беседа • приноси) .

Герб

Ами тази емблема е някаква измислена. Тази емблема никога не е била официална на ЦСКА. --Scroch 19:08, 18 октомври 2006 (UTC)
  • Да се извежда емблемата от Френската революция е прекалено. Руската е къде по-близо.--Фипс 14:38, 19 юни 2007 (UTC)
    • Никой не казва че емблемата произлиза от френската революция. В статията се обяснява значението на червения цвят използван в емблемата.
Напротив, точно това се разбира, като се сложи в следващото изречение. Или поне така изглежда. И какво общо има червеното в емблемата на ЦСКА с егалите-франсите-незнамквооще, когато социо-културната ситуация е различна, а българските символи (но не и символизма, който е чужд за масите) са различни от европейските. Много добре ще се балансира текста с една Красная армия редом до римските легиони и червените знамена на болшевиките и тем подобните. Определено е едностранчиво и (не-не)утрално. Откъде идват житните класове и защо ги махат впоследствие? Дали случайно ги няма на герба на СССР и НРБ и да искат да покажат тясната връзка между трудещия се народ и неговата народна власт. Едно е по света на запад, а друго на изток от рая. // Митотворчеството и следварителното изграждане е нещо много увлекателно, предполагам и за списанието на ЦСКА, които обаче биха могли да са заинтересовани, за да бъдат източник.// Еле пък петолъчката дали случайно не е свързана с униформите на БА, едно такова нещо - казионност. Говорим за България. Сега ще погледна какво са писали на ен:, дали са се ограничили до западноевропейската култура и дали така не подменяме историята. Нищо лично, --Фипс 19:14, 19 юни 2007 (UTC)
  • Просто червения цвят в емблемата се използва не от емблемата от 1948, а в емблемата от 1944 когато БКП не е имала такива позиции и България все още е била монархия. Прочети още веднъж написаното преди това и ще видиш. Все пак става дума за Чавдар (София) който по време на създаването си не е бил към Министерство на отбраната и е нямал нищо общо с комунистите. Едва в началото на 1948 Чавдар преминава към МНО --Scroch 20:35, 19 юни 2007 (UTC)


Момчета... първата емблема, която водите че е на "Атлетик" (червено-черни раета в кръг с надпис "футболъ клуб") на доста други места се води за емблема на съвсем друг стар отбор: ФК'13, който е играл с тези цветове, и който е предшественик на стария Спартак София и съответно на Левски-Спартак, и няма общо нито с АС'23 нито с ЦСКА...ами по-скоро има общо с модерния Левски София!--Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 62.176.111.71 (беседа • приноси) .

Докажи го. Покажи къде го пише това. ФК 13 си има емблема на която си пише "ФК 13". Тази емблема по-скоро е на отбор който се казва "Футболъ клубъ" име което са носили два отбора и за това в интернет пространството има и двете емблеми. Ако можеш да докажеш че това е емблемата на Спартак (София) още по-добре. --инж. Христов беседа приноси 15:38, 29 януари 2008 (UTC)


еми, не мога да го докажа...но:

1. ФК'13 е играл в червено и черно - каквато е въпросната емблема

2. Атлетик са играли в Жълто - каквато Не е въпросната емблема

3. никой не е казал, че ФК'13 не е имал две емблеми през годините

4. щом отбора се е преименувал на "Атлетик", защо все още да пише Футболъ Клубъ на емблемата?

5. плюс това не виждам данни (тук може да греша) че Атлетик също преди се е казвал "Футбол Клуб" - и дори и да Да, пак - откъде и защо промяната в цветовете?

Та, казвам го просто защото е по-вероятно да не е тази емблемата, не за друго.

ще се разровя тук-там, но засега най-малкото ще е хубаво да се пише, че не сме сигурни за точната емблема на Атлетик. до скоро

ps. не разбирайте погрешно - не казвам че това е емблемата на Спартак - тяхната си е била синя и си я има в статията им - докато ФК'13 са били обединени с други отбори за да се спретне Спартак.--Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 62.176.111.71 (беседа • приноси) .

Значи виж статията за ФК`13 там са сложени и двете емблеми. Атлетик е играл с жълто-черни екипи а цвета на тази емблема е спорен защото не е нито в челвената нито в жългана зона, а е по-скоро оранжев. Всичко е възможно. Левски имат червено на емблемата си но не играят с червени екипи. Аз лично нямам нищо против да се махне тази емблема но просто трябват доказателства. Атлетик се е казвал много малко време "Атлетик", а през по-голямата част от съществуването си се е казвал "Футболъ Клубъ" та и това е един от вариантите за това защо на тази емблема пише точно това и маже би само тази емблема се е запазила до сега. (Можеш да струтуриреш по-добре мнението си не оставяй празно място между редовете. Ако искаш да изброяваш използвай "*" след като си написал мнението си се подписвай с 4 вълнички (~) --инж. Христов беседа приноси 15:42, 30 януари 2008 (UTC)


ок, ще се ровим значи допълнително за данни. :-) 62.176.111.71 12:53, 31 януари 2008 (UTC)

Агитката на Ливърпул

Чувал съм, че двете агитки са "побратими". :-) Има ли смисъл да се пише в статията за това? Голям дебат падна, когато агитката на ЦСКА викаше "рамо до рамо" с англичаните срещу Левски... Само питам. –Асен 08:21, 12 ноември 2006 (UTC)

Ами честно казано незнам дали въобще трябва да се споенава нещо за феновете на отбора. Но ако решиш може да пишеш и за това --Scroch 21:41, 12 ноември 2006 (UTC)


Статистика

Ако искате може да използвате тази статистика за участието на ЦСКА в турнирите на УЕФА и ИТ.

Image replace request

Please replace Serbia (state) in this article by Serbia to use a duplicate flag. The flag with (state) added will be deleted as a duplicate. Thanks. commons:User:Siebrand 09:49, 11 май 2007 (UTC)

Done. --Спири / беседка 09:59, 11 май 2007 (UTC)

Кандидат за избрана

Смятам че с Mopper успяхме да развием доста статията и смятам че от нея може да излезе добра избрана статия --Scroch 08:35, 10 юни 2007 (UTC)

При мен секция Чуждестранни футболисти изглежда добре само в IE. В другите браузъри (Opera, Firefox) е отвратително. А и няма логика в последната колонка да има само 1 играч, по- добре е да са поравно във всички колони. --V111P 08:56, 10 юни 2007 (UTC)
Това е оправено. --V111P 21:11, 19 юни 2007 (UTC)

Некоректно „посочване на източници“

Забелязах, че на две места некоректно сочиш източници, които не твърдят това което ти твърдиш. Съвсем естествено е да подозирам че има и други такива случаи. Моля те да бъдеш по-внимателен и ако можеш да отстраниш твърденията без източници. Конкретните случаи са: 1) Некартотекирането на Михтарски е грешка на БФС. В източникът не пише чия е грешката. 2) Стоичков напуска защото се карат с Трифонов за лентата. В източника пише че напуска за пари. (Разбира се това не значи да напишеш в статията "бяга за пари", просто "напуска"). --V111P 21:11, 19 юни 2007 (UTC)

Редакторска война => отстраняване от избраните

Вижте какво, Фипс и Скроч, ако смятате да продължавате с редакторските си войнички на тема прозвищата на ЦСКА, просто ще предложа статията за отстраняване от списъка на избраните. В критериите за избрани много ясно е написано, че съдържанието на избраните следва да е сравнително устойчиво във времето и че евентуалните редакторски войни следва да са приключили към момента на избиране. Ще наблюдавам статията до 20 27 юли, ако не си решите проблемите дотогава заминава за гласуване за отстраняване. --Спири / беседка 08:21, 17 юли 2007 (UTC)

PS: В отговор на укора за извиване на ръце: Всъщност нямаме спешна работа, статията мина вече на Начална страница и скоро няма пак да се появи. Нека са 10, а не 3 дни, все пак отпускарски сезон е. Но съвършено сериозно заявявам, ако не се намери консенсусно решение и връщанките продължат, значи статията не е отговаря на един от съществените критерии за избрана, а именно съдържанието й е неустойчиво. --Спири / беседка 09:05, 17 юли 2007 (UTC)

Още информация

Коментиращите могат да се запознаят и с предходни обсъждания по темата: мястото за разговори (1), беседите на Н.Христов, Керанов, Спири (1), Спири (2), Фипс, South, мястото за разговори (2), аналогично на Левски ...

Дефиниране на спора

Нека пробваме да постигнем съгласие по това, за какво спорим. За мен конфликтните въпроси са 2.

  • Трябва ли Уикипедия да показва неутрално цялата истина, включително нелицеприятната практика на обиди от страна на отборите?--Фипс 01:29, 18 юли 2007 (UTC)

Спорен въпрос 1

Трябва ли Уикипедия да показва неутрално цялата истина, включително нелицеприятната практика на обиди от страна на отборите?--Фипс 21:44, 17 юли 2007 (UTC)

Отворете следния адрес [2] и си помислете пак по въпроса V111P и Александър Бахнев. --Scroch 08:29, 18 юли 2007 (UTC)
Не си им обяснил за искането на източници. --V111P 05:14, 20 юли 2007 (UTC)

Компромис

За всеки обикновен читател би било безкрайно интересно да прочете не дотам благоприличните прозвища, стихчета и песнички за футболните отбори. А за всеки фен би било жестока обида да види нещо подобно на страницата на любимия си клуб. Какво е разумното решение в случая? Ами много просто: Да се направи раздел "Прозвища на съперниците" във всяка статия за футболен отбор. Така на страницата на ЦСКА ще има стихчета за "говедата", а на страницата на Левски ще има песнички за "чорбарите". Информацията ще съществува, без да наранява ничии чувства. Какво ще кажете? --Иван Иванов 08:23, 20 юли 2007 (UTC)

А на коя ли страница да изтипосаме неприятните факти за президента? --V111P 09:45, 20 юли 2007 (UTC)
Другата възможност е отделна страница, озаглавена "Прозвища на спортни клубове" или нещо подобно. Тъкмо всичко ще е накуп. Привържениците на ЦСКА ще пишат предимно за Левски и обратно --Иван Иванов 10:57, 20 юли 2007 (UTC)
Същото нещо го предложих на Фипс. Принципно и Спири се е съгласила. --Scroch 11:01, 20 юли 2007 (UTC)

Чорбари v/s говеда

Ако в статията за ЦСКА има раздел, обясняващ употребата на обидното за привържениците на отбора "чорбари", тогава, в статията за П.Ф.К. "Левски", например, трябва да има раздел, обясняващ употребата на обидното "говеда", спрямо привържениците на "Левски". Примери от гугъл и къде ли не, ще се намерят не един и два. Да не говорим, че примери за "чорбари" са взети от сайта с песни за "Левски", което в никакъв случай не ги прави много убедителни. Това е недомислица, която трябва да се коригира. Асен беседа 16:14, 22 август 2008 (UTC)

Разбирам доводите ти. Тази секция беше сложена от един потребител с който водихме Уикивойна преди година и нещо заради тези определения (можеш да разгледаш архивите). Та неговото мнение беше че трябва тези неща да присъстват в статиите за ЦСКА и Левски. В името на мира с колегите отговарящи за статията за Левски се примирихме със ситуацията, но те се отметнаха и премахната текста за говедата от статията на Левски. Тук нещата останаха така. Ако държиш нещата да се променят няма да е лошо да пишеш и в беседата на Левски. --Scroch БЕСЕДА ПРИНОСИ 16:21, 22 август 2008 (UTC)
Нека да видим каква ще е реакцията. Писах и там. --Асен беседа 18:09, 22 август 2008 (UTC)
Ще отговоря тук - май тук се заформя дискусията: спомням си Уикивойната - беше много странна и свърши спонтанно... А се разгоря точно когато статията за ЦСКА беше номинирана за избрана. И явно тогава никой не е посмял да изтрие нещо от нея, защото беше наблюдавана под лупа от 100 човека (имаше много коментари и изисквания, част от които от мен - Scroch, сещаш се предполагам). За разлика от статията за Левски, когато тогава беше някак в периферията на скандала (той май и тук, в тази беседа се разрази най-силно). И някой незабелязано е минал през статията за Левски и е изтрил онова за говедата... Според мен сте прави, трябва да има безпристрастност - особено за толкова горещи теми като Левски-ЦСКА... Така че кажете какво предлагате :-) --keranov 18:32, 22 август 2008 (UTC)
Има и друго - в момента има създадена статия с футболните прякори - Списък с прякори във футбола която поема част от тежестта на прякорите точно за тези две статии. Моето мнение е да се оставят "официалните" прякори (армейците, червение, сините т.н.) в статиите, а да се добави връзка в секцията прякори към статията където да бъде обяснено от къде се е появил съответният прякор. --Scroch БЕСЕДА ПРИНОСИ 19:17, 22 август 2008 (UTC)
ЗА! --Асен беседа 19:35, 22 август 2008 (UTC)
Внесох корекция, която смятам за достатъчно неутрална и, в същото време, не скрива фактите. Ако някой иска, нека дописва Списък_с_прякори_във_футбола --Асен беседа 21:00, 23 август 2008 (UTC)

Екипи

Бележката, че от 2008 отборът ще играе с екипи Пума, не е валидна и трябва да се премахне.--Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 91.199.36.10 (беседа • приноси) .

Благодаря за Вашето предложение! Ако смятате, че дадена статия трябва да бъде написана или подобрена, моля чувствайте се свободни да направите тези подобрения. Уикипедия е уики, така че всеки може да редактира почти всяка статия просто като щракне бутона редактиране отгоре. Дори не е нужно да сте влезли (въпреки, че има много причини да го направите). Уикипедианската общност Ви окуражава да бъдете смели, когато редактирате статии. Не се притеснявайте, ако от време на време допускате неволни грешки — вероятно те ще бъдат открити и оправени бързо. Ако не сте сигурни как се редактира, вижте тук или потренирайте в пясъчника. PetaRZ ¬ 15:43, 26 август 2008 (UTC)
PetaRZ, благодаря. Забележи обаче, че статията за ЦСКА е заключена за редактиране ;-)

Абревиатура

Искам да внеса корекция - още на първи ред разбираме, че ЦСКА е абрИвиатура. Моля ви, все пак статия със звездичка... --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 78.128.50.40 (беседа • приноси) .

Благодаря за поправката. Ако намерите и други печатни грешки (каквито несъмнено има), ще се радвам да ги поправя --Скроч (б.) 18:45, 7 септември 2009 (UTC)