Беседа:.bg/Архив 1

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари беседи.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.
.bg е домейнът от първо ниво за България. В момента се контролира от "Регистър.бг", фирма на "Цифрови системи".

Не съм много в течение в момента (пък и не съм в България), но мисля, че е по-коректно да се каже:

.BG е домейнът от първо ниво, предназначен за България, но в момента управляван от частната фирма "Регистър.бг", собственост на "Цифрови системи", гр. Варна.

В крайна сметка не може да се каже, че нещо уж-общо (каквото и да е то), управлявано от частна фирма, е общо за България. Такова е само първоначалното му предназначение. Или пък ситуацията се е променила вече, и ЦС действат под договор с някоя обществена институция, като изпълнител, а не като създател на правилата? --Станислав 09:33, 10 сеп 2004 (UTC)

Проблемът е не в това, че фирмата е частна, а в това че е ЕДНА. --Спас Колев 11:40, 10 сеп 2004 (UTC)
(Е, то няма смисъл да са много фирми, без правила на взаимотношения. По принцип би трябвало да има един обществен орган, управляващ .bg (съставящ общите правила), и контрактиращ други фирми като регистратори. --Станислав 11:43, 10 сеп 2004 (UTC))

bg.linux-bg.org Дискусия по темата .бг. В единият ъгъл - хората ползващи или желаещи да ползват име в .bg. Срещу тях - г-н. Даниел Колев --Коментар на анонимен потребител с адрес 85.187.125.240 (Беседа • приноси).

Сравнение на цените и фактите

За регистрация на домейн се заплаща еднократно такса от 50 USD. След като домейна е регистриран се заплаща по 50 USD годишно. Поради наложения и поддържан монопол, цената за регистрация и едногодишен абонамент е изключително висока (120 USD като се прибави ДДС), в сравнение с цените за домейните .com, .net и .org (между 8 и 12 USD), които се регистрират от десетки конкурентни фирми.

Очевидно на хората от Регистър-бг им е неприятно да се говори за монопола и да се направи сравнение с останалите световни регистри. Много ясно си пише: цената за регистрация и едногодишен абонамент и е направено сравнение. Да давам ли примери и препратки? В NetworkSolutions, най-стария и най-известния, цената преди беше 35 за включване и 35/година. Сега е само 34,99 на година. Обаче има десетки други, които регистрират на 8-12 долара или евро (GoDaddy, Joker, ActiveDomain), а ако се заинтересува човек, ще намери и за 7,45 на година без начална такса (NearlyFreeSpeech). Това не е нападка или оплюване на фирми и личности, това са сравнения на факти: дали цените на българските домейни съответстват на заплатите на българите както цените на американските спрямо американските заплати, всеки може да прецени. Дали монополът е лошо нещо, също. За някои всъщност е добро, нали? --5ko | Беседа 00:22, 5 май 2005 (UTC)

Само да отбележа. ДДС реално се плаща само от крайни потребители (т.е. нерегистрирани по ДДС). От гледна точка на регистрираните по ДДС действителния разход наистина е 50+50, а не 60+60. Не че това ме кара да използвам .bg, де усмивка. --Спас Колев 09:11, 5 май 2005 (UTC)
Прав си, но крайният потребител в случая е самата фирма. Тя не го продава домейна на друг още по-краен потребител и тя самата си плаща ДДС. --5ko | Беседа 09:31, 5 май 2005 (UTC)
Колкото повече препратки за потвърждение на фактите има, толкова по-добре. А това, че някой ги смята за монополисти, може да се потвърди, като се намерят някъде цитати и се дадат препратки. Напр. тук се казва: докато регистер.бг са монополисти така ще бъде. лично за мен това са необосновано високи цени - 120 долара за първата година и по 60 за всяка следваща. за сравнение регистрация на ком или нет домейн + таксата за 2 години е около 20 долара. Edited by - diaflin06 on 19/04/2005 12:03:40. Разбира се, това не е достатъчно и не е абсолютно убедително, но ако някой намери повече, наистина ще е супер:-)--Хари 09:51, 5 май 2005 (UTC)
Не е особено важно, но все пак не се плаща. Т.е. плаща се при покупката на домейна, но се приспада от данъка, който купувачът дължи върху своите продажби. Краен потребител в този смисъл е първият по веригата, който не е регистриран по ДДС, защото той не може да го приспадне. --Спас Колев 11:26, 5 май 2005 (UTC)
Ами потенциално повечето потребители от България на останалите домейни не се регистрирани по ЗДДС, защото са с малък оборот, обаче потребителите на .bg домейн сигурно са - могат да си позволят да плащат такива суми само за домейн:-).--Хари 12:00, 5 май 2005 (UTC)

20% ДДС се прибират от държавата. Независимо каква е таксата за домейн трябва да се заплати данък. За COM домейните няма ДДС, защото ДДC не се плаща при износ на стоки и услуги, а при вноса им. Понеже сделката става по Интернет данъчните власти на България не могат да си вземат ДДС-то. В този смисъл мисля че ДДС-то трябва да се извади от сметката! На мен този текст все още не ми звучи като за Енциклопедия, а като оплюване на Българския регистър на имена в Интернет. А представяте ли си ако чужденец чете това какво ще си помисли за България. Призовавам да пишем положителни статии. --216.170.140.171

Има нужда от подобрение

Хари, благодаря за тази препратка. На Линукс-бг.орг има още няколко статии и много коментари, вкл. от експерти, с които ще можем доста да подобрим тази статия. Нещата не са толкова прости, колкото изглеждат. --5ko | Беседа 14:52, 5 май 2005 (UTC)

Така е, обаче защитниците на старото статукво сипят толкова обиди срещу противниците му, че е трудно да се отсее истината:-)--Хари 15:17, 5 май 2005 (UTC)
(исках да кажа, полезните факти:-))--Хари 15:20, 5 май 2005 (UTC)
Мнения всякакви, най-добре е да се наблегне на данните. Тръгнах да правя една сравнителна таблица със страните от региона (такса за регистрация/годишна, брой регистратори, възможност за регистриране on-line), но срещнах някои езикови трудности :(. Ето какво видях, ако не съм сбъркал:
  • в .yu, .mk, .tr, .hr като че ли по принцип не регистрират във второ ниво, а в .co.yu, .com.mk и т.н.; доколкото разбирам това е идеята на автора на въпросната статия, но сигурно моментът за избор на една от двете системи е минал отдавна
  • в .ro се регистрира и онлайн, 61$ регистрационна такса, без годишна
  • в .gr, ако разбирам добре има много регистратори (255? - предполагам главно isp-та), някои от които даже ти дават домейна като бонус към хостинга
  • в .hu регистърът е нещо като консорциум на регистраторите (88 бр.), както например Борика отскоро; там по принцип не си падат много по превода, но се споменават числа около 15-30€ (не знам за какво, де усмивка). --Спас Колев 15:26, 5 май 2005 (UTC)
Тук, например, за регистриране на .HR домейн се казва, че е безплатно! Тук открих Правилник за организация на интернет домейн .hr от първо ниво и принципи за управление на такива домейни. Там между другото пише: Правото на използване на собствен домейн е едно от основните права на физическите и юридическите лица. Има шест вида домейни в рамките на домейн .hr, като единствено за домейните с търговско предназначение и тези за развитие на хърватското информационно пространство (не знам какво значи това:-)) се плаща такса.--Хари 15:54, 5 май 2005 (UTC)
Във Франция е нещо средно между .bg и .com. Около 18 евро/година, без начална такса. Организацията, която контролира тези неща http://www.afnic.fr/ е без търговска цел, създадена от един национален изследователски институт и три министерства (комуникации, промишленост, наука ~~ recherche). Отделно, има десетки "регистратори", които са посредници между Афник и народа. Подобно на българските, до скоро можеше да има само френски фирми и процедурата беше много скъпа и тежка, но от миналата година дори и частни лица (не знам има ли ограничение да са французи) могат да се абонират за домейн. Промените в записите (сървъри и др.) изглежда, че се правят полу-автоматично, от даден служител, така че си има поне някои от проверките, за които говори Веселин Колев. И все пак, цената не е толкова астрономическа, в сравнение с други цени и заплати бг/фр. За Белгия е подобно като .com, не се изискват особени доказателства, цената е 12-15 евро/година. На мен ми се струва, че не-българските варианти повече поощряват развитието на национална интернет-мрежа, на средния бизнес и на информационно-технологичния бранш в страната. И става въпрос за България, не за Тувалу, (.tv), забутан остров без ресурси, чийто годишен БВП е съставен от 30-40% от продажби на домейни -- тувалуанците също не могат да си позволят да отделят една заплата, само че годишна, за да си купят тувалуански домейн... --5ko | Беседа 16:23, 5 май 2005 (UTC)
Актуализация: от средата на 2006, всеки с постоянен адрес във Франция (фирма или частно лице) може да си наеме домейн в .fr. Наемът му е между 5 и 36 евро на година без ДДС (19,6%). Запазените търговски марки продължават да са с предимство. --Петко 14:21, 9 ноември 2007 (UTC)

Енциклопедия или Форум?

Не веднъж са ми казвали, че съдържанието на wikipedia за .БГ е абсурдно. Няма да коментирам, освен, че поне към настоящия момент изобщо не е вярно.

Тъй като нямам желание да навлизам с излишни препирни с когото и да е, ще споделя коя информация за .BG е вярна и коя не.

Вярната информация:

Имената в BG се регистрират от Регистър.БГ ООД. Регистър.БГ е частна българска а в BG.

Регистър.БГ регистрира имена в .BG и в още 36 области A.BG, B.BG, ..., Z.BG, 0.BG, ..., 9.BG. Всички тези области са равноправни. Регистрацията в 36-те области не изисква от регистранта да предостави основание за името.

От септември 2006 година регистрацията на имена не се извършва директно от Регистъра, а от посредници (Регистратори). Поради липса на такива, все още функционира само служебния Регистратор на регистъра. (но има такива в процес на тестване)

Правилата за регистрация в BG са съобразени с българското законодателство, както и с действащите в Интернет правила и принципи. Правилата за регистрация са публикувани на адрес https://www.register.bg/user/static/rules/bg/index.html

Име в .BG могат да регистрират субекти от България, а от 1 януари 2007 от Европейския Съюз. Субектите могат да бъдат както частни лица, така и различни форми на организация, фирми, държавни органи и общински структури.

За регистрация на имена в .BG е нужно основание за избор на името. Такова основание може да бъде името на субекта, име на негова запазена марка, име на негово издание, проект и още много други. Специфични имена са запазени за общините, областите и официалните географски означения.

Цената за регистрация на име в .BG е 30 евро на година. Цената за регистрация на име в 36-те еднобуквени области е 10 евро на година. От септември 2006 начална такса за регистрация не се заплаща. Промяната на цената от долари в евро е свързана с предстоящото приемане на България в Европейския Съюз.

BG е домейн който често е даван за пример както с процедурата си за регистрация, така и с непрекъснатите иновации. В BG за пръв път в света е реализирана идеята за разширение на адресното пространство чрез изболзване на еднобуквени зони. BG е вторият в света домейн в който е въведен DNSSEC, при това все още единствения, в който този процес е завършен и напълно автоматизиран. В BG могат да се регистрират имена на кирилица, използвайки IDNA протокол.


Излишната информация:

Няма връзка между събитията обявени "лятото на 2006" и въвеждането на новата система за регистрация в BG. Тази система се разработва през последните три и половина години.

Това, че в няколко форума се дискутират теми свързани с BG не касае домейна като такъв.

Същото се отнася до рекламата за дейността на bgID и/или БГ Регистър.

--Даниел Калчев 11:52, 24 април 2007 (UTC)

Защо просто не редактираш статията? Ако някой не е съгласен с теб, ще си каже. Това е уики, в крайна сметка... --Спас Колев 14:08, 24 април 2007 (UTC)

Твърдения без източник

Премествам тук няколко твърдения без посочен източник:

„.bg“ често е даван за пример както с процедурата си за регистрация, така и с непрекъснатите нововъведения. В „.bg“ за пръв път в света е реализирана идеята за разширение на адресното пространство чрез използване на еднобуквени поддомейни. „.bg“ е вторият в света домейн в който е въведен DNSSEC, при това все още единственият, в който този процес е завършен и напълно автоматизиран...

Спас Колев 13:36, 1 февруари 2008 (UTC)