Битка при Страсбург

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Битка при Страсбург
Римско-германски войни
схема на първоначалното разположение на войските
Информация
Период357 г.
МястоСтрасбург, Елзас, днес  Франция
Резултатпобеда за Рим
Страни в конфликта
Римска Империя Алемани
Командири и лидери
Император Юлиан II СеверКнодомар
Сили
13 000 – 15 000 включително около 3000 кавалериявероятно около 25 000
Жертви и загуби
243 убити6000 убити в битката, 2000 удавили се пресичайки Рейн
Карта
Битка при Страсбург в Общомедия

Битката при Страсбург се състои през 357 г. между римската армия под командването на император Юлиан и Алеманите предвождани от Кнодомар. Сражението се провежда в близост до Страсбург (Франция), записан като „Аргенторатум“ от Амиан Марцелин в „Tabula Peutingeriana“.

Въпреки численото превъзходство на алеманите, след тежка и продължителна битка победители са римляните, чиито загуби са незначителни. Алемените са изтласкани отвъд Рейн, понасяйки тежко поражение. Много от войниците докато отстъпват се давят пресичайки реката.

Битката е кулминацията в похода на Юлиан (355 – 257) против германското нашествие в Галия. След победата си императора се заема с възстановяването на отбранителната линия от укрепления по поречието на Рейн, която е до голяма степен разрушена по време на римската гражданска война през 350 – 353 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Battle of Strasbourg в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​