Богдан Богданов (награда)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Награда за хуманитаристика „Богдан Богданов“
Присъждана запостижения в сферата на хуманитаристиката
ОтНастоятелство на Нов български университет
Датаоколо 2 ноември
МястоСофия
ДържаваБългария
Възнаграждение10 хил. лв.
Първо връчване2017 г.
Уебсайтebox.nbu.bg/humanitiesaward/

Наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“ е учредена на 5 декември 2016 г. от Настоятелството на Нов български университет в памет на проф. Богдан Богданов – създател на НБУ, класически филолог, учен в областта на науките за човека и обществото, писател, преподавател, обществена фигура в областта на изкуството и културата и университетски мениджър.[1]

Наградата се връчва ежегодно на 2 ноември, рождената дата на проф. Богдан Богданов.[1]

Наградата е за постижения в сферата на хуманитаристиката и се присъжда на лица, които пресъздават и популяризират идеите, споделяни от проф. Богдан Богданов. Тя е национална награда и е за постижения в български контекст.[1]

Наградата се определя на конкурсен принцип и се връчва на тържествена церемония в НБУ. Кандидатите могат да подадат лично документи или да бъдат номинирани (с изрично тяхно съгласие) от други лица, комитети или организации.[1]

Материалното изражение на наградата се състои от плакет, диплом и парична сума от 10 000 лв. Журито може да присъди и поощрителна награда от 4000 лв.[1]

Статутът, съставът на журито, процедурата за кандидатстване, сроковете, формулярът за кандидатстване, номинираните и лауреатите се посочват в официалния сайт на НБУ.[1]

Наградата се определя от Журито и се връчва от Председателя на Настоятелството на НБУ.[1]

Съставът и председателят на журито се определят от Председателския съвет на НБУ. Членовете на журито не могат да бъдат номинирани.[1]

Журито взима решение с квалифицирано мнозинство и при обявяване на наградата оповестява мотивите си.[1]

Лауреати[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д е ж з и Статут на награда за хуманитаристика „Богдан Богданов“
  2. „На церемония в Аулата на НБУ, на 2 ноември 2017 г., рожденият ден на професор Богдан Богданов беше връчена първата Награда за хуманитаристика на поета Борис Христов“, сайт на наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“.
  3. „Награда „Богдан Богданов“ за 2018 г.“, сайт на наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“.
  4. „Богдан Богданов 2018“, в-к „К.“, 6 ноември 2018 г.
  5. Йордан Ефтимов, „Литературният историк и актуалното: За един продължаващ интелектуален диалог“, сп. „Следва“, 2018, кн. 38.
  6. „Награда за хуманитаристика „Богдан Богданов“ за 2019 г.“, сайт на наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“.
  7. „Проектът „Медея“ взе Наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“ 2019 на официална церемония по случай Деня на будителите“, сайт на НБУ.
  8. „Награда за хуманитаристика „Богдан Богданов“ за 2020 г.“, сайт на наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“.
  9. „Найден Тодоров получава наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“ за 2020 г.“, електронен бюлетин „Културни новини“, 3 ноември 2020 г.
  10. „Проф. Георги Фотев, д.н. е носител на награда за хуманитаристика „Богдан богданов“ 2021“, сайт на наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“.
  11. „Доайенът на българската социология проф. Георги Фотев получи Наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“, електронен бюлетин „Културни новини“, 3 ноември 2021 г.
  12. „Проф. Георги Фотев с наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“, Mediapool.bg, 3 ноември 2021 г.
  13. „Проф. Георги Фотев, д.н. е носител на Награда за хуманитаристика „Богдан Богданов“ 2021“, сайт на НБУ, 2 ноември 2021 г.
  14. „Награда „Богдан Богданов“ 2022 г.“, сайт на наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“.
  15. „Журито на Наградата за хуманитаристика в памет на професор Богдан Богданов присъжда голямата награда за 2022 г. на проф. д. ф. н. Цочо Христов Бояджиев“ (+слово на проф. Цочо Бояджиев при приемането на наградата), сайт на наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“.
  16. „Цочо Бояджиев е носител на наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“, Mediapool.bg, 4 ноември 2022 г.
  17. „Лауреат на Наградата за 2023 г. е голямата оперна актриса Райна Кабаиванска“, сайт на наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“.
  18. „Райна Кабаиванска получи Наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“ и представи блестящ гала концерт на певците от майсторския си клас, организиран от НБУ“, сайт на НБУ, 9 октомври 2023 г.