Волтера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Волтера
Volterra
Panorama volterra pavek.jpg
Италия
Red pog.png
Волтера
Тоскана
Red pog.png
Волтера
Страна Флаг на Италия Италия
Регион Тоскана
Население 10 574 души
Пощенски код 56048
Официален сайт http://www.comune.volterra.pi.it
Волтера в Общомедия

Волтера (на италиански Volterra) е малък живописен град и община в Италия, в региона Тоскана, провинция Пиза, в географския район Валдичечина. Населението е 11 309 души по данни от преброяването през 2004 г.

Град Волтера има 3 000-годишна история. Възможно е в него да се намерят свидетелства и следи от всяка историческа епоха, което придава една уникалност на този град на изкуството. Древните стени на града, впечатляващата Порта ал'Арко (Porta all'Arco), некрополът на Мармини (Marmini) и многобройните археологички находки, запазени в музея Етруско Гуарначи (като например Ombra della Sera със своя уникален профил, погребалните урни и изящно изработените бижута)) са свидетества за етруския период.

Днес градът е запазил средновеновния си облик не само в градските стени, датиращи от 12в., но и в самия си изглед със своите тесни улици, дворци, кули и църкви. Ренесансът също е оказал влияние върху този град, но без да променя подчертания му средновековен характер. Град Волтера се намира в италианския регион Тоскана между реките Бра (Bra) и Чечина (Cecina). Наричан е още „ветровитият град”, поради факта, че е разположен върху хълмове, намиращи се между долините на Тоскана. Като град с етруски произход, през 11в. той се превръща във важно седалище на епископи. В днешно време той е град на изкуството, а като съкровище, той пази един уникален римски амфитеатър. Районът е много богат на алабастър и оникс, чрез които се развива местното занаятчийство. Туристите (а и не само те) могат спокойно да посетят работилниците и да видят как работят майсторите.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите сведения за града датират от 4 век. Волтера е бил наричан от етруските Фелатри (Felathri), а Волатерае (Volaterrae) от римляните.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

Волтера е важно място в романите "Здрач" на Стефани Майър. В книгите градът е дом на Волтури, най-могъщият клан вампири. Те живеят под града и използват една от древните и красиви сгради, за да примамят туристите към тяхната смърт.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]