Волтера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Волтера
Volterra
Страна Италия
РегионТоскана
Площ252,85 km²[1]
Надм. височина531 m
Население9537 души[2] (1 януари 2023 г.)
Пощенски код56048
МПС кодPI
Официален сайтwww.comune.volterra.pi.it
Волтера в Общомедия

Волтера (на италиански: Volterra) е малък живописен град и община в Италия, в региона Тоскана, провинция Пиза, в географския район Валдичечина. Населението е 11 309 души по данни от преброяването през 2004 г.

Град Волтера има 3000-годишна история. Възможно е в него да се намерят свидетелства и следи от всяка историческа епоха, което придава една уникалност на този град на изкуството. Древните стени на града, впечатляващата Порта ал'Арко (Porta all'Arco), некрополът на Мармини (Marmini) и многобройните археологички находки, запазени в музея Етруско Гуарначи (като например Ombra della Sera със своя профил, погребалните урни и изящно изработените бижута) са свидетелства за етруския период.

Днес градът е запазил средновеновния си облик не само в градските стени, датиращи от 12 век, но и в самия си изглед със своите тесни улици, дворци, кули и църкви. Ренесансът също е оказал влияние върху този град, но без да променя подчертания му средновековен характер.

Град Волтера се намира в италианския регион Тоскана между реките Бра (Bra) и Чечина (Cecina). Наричан е още „ветровитият град“, поради факта, че е разположен върху хълмове, намиращи се между долините на Тоскана. Като град с етруски произход, през 11 век той се превръща във важно седалище на епископи. В днешно време той е град на изкуството, а като съкровище, той пази един римски амфитеатър. Районът е много богат на алабастър и оникс, чрез които се развива местното занаятчийство. Туристите (а и не само те) могат спокойно да посетят работилниците и да видят как работят майсторите.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите сведения за града датират от 4 век. Волтера е бил наричан от етруските Фелатри (Felathri), а Волатерае (Volaterrae) от римляните.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

Волтера е важно място в романите „Здрач“ на Стефани Майър. В книгите градът е дом на Волтури, най-могъщият клан вампири. Те живеят под града и използват една от древните и красиви сгради, за да примамят туристите към тяхната смърт.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011 // Национален статистически институт. Посетен на 16 март 2019 г.
  2. demo.istat.it