Восъчна основа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Восъчни основи)
Восъчна основа

Восъчните основи представляват восъчни листове, на които от двете страни са гравирани пирамидални вдлъбнатини, наподобяващи дъното на пчелната килийка. Тези основи пчелите надграждат с восък и от тях се получават пчелни пити.

Качествените восъчни основи трябва да имат достатъчна здравина и съпротивляемост на разтягане. Не бива да се използват пресни восъчни основи. Най-добре е да престоят около един месец и едва тогава да влязат в употреба. След престоя основите са по-устойчиви.

Днес за производството им се използват автоматизирани машини. Пчелният восък се изварява до температура 130 °C, за да загинат спорите на американският гнилец, след това преминава през 3-4 утайника, за да се пречисти и избистри. Валяци оформят восъчното платно на тънки ленти, които се навиват на рула. Восъчните рула преминават през машина за гравиране, която оформя восъчните килийки и нарязва лентата на необходимата дължина. В България такива машини има в Сливен - Петко Пенчев, Ловеч - Кънчев и Горна Оряховица – Митко Витанов.

За да се убедите в качеството на восъчните основи е необходимо: 1. На светлина да проверите симетрията на основите на килийките, много честно поради неправилно центроване на гравиращите валяци има изместване. В България всяка основа произведена машинно има под надписа „полумаксимум“ номер на гравиращия валяк, така се разбира къде и от кого е произведена основата. 2. Отрежете лента от основата и при поднасяне над пламък не трябва да има черен дим и пущек, получената капка трябва да е с правилна форма и без черни утайки по капката. 3. Недобросъвестни производители на восък добавят церезин, парафин и други нефтопродукти с цел увеличаване на печалбата. Така се намалява еластичността и устойчивостта на основата при по-високи температури. 4. За да се избегне заразяване на пчелите е необходимо восъкът да се извари продължително на температура над 130 градуса, това е възможно само от машини с трансформаторно масло в топилните вани. С автоклав не може да се постигне умъртвяване на Американския гнилец – 128 градуса. За момента имаме данни, че само в Сливен и Ловеч това е възможно. 5. Вече се предлага изработка на восъчни основи със собствен восък, така може да сте сигурни в качеството им. Необходимото количество е минимум 400 кг. (може да се постигне чрез събиране на восък от няколко пчелари).