Върховният Спайдър-Мен (сериал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Върховният Спайдър-Мен
Ultimate Spider-Man
ЖанрАнимация
Екшън
Научна фантастика
Създател(и)Комикс:
Стан Лий и Стив Дитко
За телевизията:
Стивън Сийгъл
Джо Кели
Джо Кейси
Дънкан Руло
АктьориДрейк Бел
Оджи Банкс
Грег Сайпс
Кларк Грег
Том Кени
Мат Лантър
Кейтлин Тейлър Лав
Шай Макбрайд
Логън Милър
Джей Кей Симънс
Стивън Уебър
Мисти Лий
Тара Стронг
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Сезони4
Епизоди104 (списък с епизоди)
Продукция
Продуцент(и)Брайън Майкъл Бендис
Пол Дини
Времетраене22 минути
Разпространение
ТВ каналDisney XD
Излъчване1 април 2012 г. – 7 януари 2017 г.
Външни препратки
Страница в IMDb
Върховният Спайдър-Мен в Общомедия

„Върховният Спайдър-Мен“ (на английски: Ultimate Spider-Man) е американски анимационен сериал, базиран на супергероя на Марвел КомиксСпайдър-Мен. Разработен е за телевизията от Стивън Сийгъл, Джо Кели, Джо Кейси и Дънкан Руло, които са създателите на „Бен 10“ и „Генератор Рекс“. Сериалът е по мотиви от комикса „Върховният Спайдър-Мен“ и премиерата му е на 1 април 2012 г. През 2016 г. започва четвърти сезон.[1] На New York Comic-Con 2016 е потвърдено, че това ще е последният сезон и след като приключи, ще започне нов сериал за Спайдър-Мен.[2]

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

„Върховният Спайдър-Мен“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България първи епизод на сериала е излъчен предпремиерно на 1 юли 2012 г. по Disney Channel от 09:00 и е повторен от 22:00. На 9 септември започва официално с повторение на първи епизод, всяка неделя от 09:00 и повторение от 22:00. Втори сезон започва на 31 август 2013 г. от 14:45. Финалът на сериала е излъчен на 28 юни 2017 г.

Дублажът е синхронен и е на студио Александра Аудио. В него участват Христо Димитров, Ева Данаилова, Мими Йорданова, Илия Иванов, Георги Тодоров, Иван Велчев, Владимир Зомбори, Иван Петков, Алекс Анмахян, Стефан Къшев, Станимир Гъмов и Петър Бонев. Във втори сезон Станимир Гъмов е заменен от Георги Стоянов, а покойният Илия Иванов е заменен от Христо Бонин. В трети и четвърти сезон Иван Петков не участва, а към състава се присъединяват Николай Пърлев, Момчил Степанов, Теодор Христов,[3] Явор Караиванов и Росен Русев, докато Георги Тодоров е заменен от Петър Върбанов в ролята на Ник Фюри.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Sands, Rich. Disney XD Renews (and Retitles) Marvel's Avengers and Ultimate Spider-Man Animated Series // TV Insider. 1 юни 2015. Посетен на 2 юни 2015.
  2. Marvel’s Spider-Man: Animated Series To Premiere On Disney XD In 2017 — NY Comic-Con // comicbookresources.com. 8 октомври 2016. Посетен на 8 октомври 2016.
  3. vnpuppet.com

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]