В края на ноември

от Уикипедия, свободната енциклопедия
В края на ноември
Sent I november
АвторТуве Янсон
Създаване1970 г.
Финландия
Първо издание1970 г.
САЩ
Оригинален езикшведски език
Жанрдетска литература

ПреводачРумяна Любенова
ISBNISBN 954-459-929-0

„В края на ноември“ (на шведски: Sent I november) е осмата от поредицата книги за муминтроли на финландската писателка Туве Янсон. Това е единствената книга, в която отсъства муминското семейство – главни герои в поредицата. За първи път книгата е публикувана през 1970 г. След тази книга, Янсон споделя по-късно, че „не е можела да се върне и да открие отново онази щастлива Муминска долина“ и затова е решила да спре да пише за муминтролите.[1]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Снусмумрик, хомсчето Тофт, Филифьонката, Мюмлата, Старчето и Хемулът пристигат в Муминската долина да посетят симпатичното муминско семейство. Зимата наближава и те са привлечени от спомена за винаги топлия гостоприемен дом на мумините. Но кой знае защо, домакините ги няма[2]. Гостите се настаняват в празната къща. Твърде различни един от друг – саможиви, странни, неудовлетворени или твърде нервни, те постепенно преодоляват заедно отчуждението.

Щастливата Муминска долина от ранните произведения за муминтролите е силно променена в тази последна книга от поредицата. „В края на ноември“ има сериозно и меланхолично звучене; разглежданата проблематика е по-скоро от света на възрастните. Книгата носи послания и за малки, и за пораснали читатели.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Burr, Ty. Moomin Struck – Tove Jansson: 1914 – 2001 // Entertainment Weekly Inc. Архивиран от оригинала на 2012-10-15. Посетен на 25 ноември 2012.
  2. Къде е муминското семейство в това време е описано в „Татко Мумин и морето“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]