Герб на Раковски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Герб на град Раковски

Гербът на град Раковски е официален отличителен знак на града, но се използва също и като символ на Община Раковски. Гербът е също част от Знамето на град Раковски.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първият хералдически знак-герб на град Раковски е изработен и приет през 1982 г. Той е изработен от художника Павел Николов и е включвал традиционните за социализма житни класове и зъбчато колело. Трите житни класа са символи на преобладаващото по това време аграрен сектор на икономиката. Зъбчатото колело е символ на зараждащата се индустрия, а червеният кръг в средата – на металургията в града. Имало е и предложение за герб с повече символи, но поради включване на символ на уранодобива, този проект не е приет.

През 80-те години се поставя на паметни значки, грамоти и други документи на общината. След политическите промени през 1989 г. местните власти престават да го използват.

През 2000 г. е проведен конкурс за герб и знаме на града. Комисията, председателствана от Божидар Димитров, класира на първо място два проекта: на Кирил Гогов и на Стоян Антонов. На по-късен етап проектът на Стоян Антонов е утвърден от съответната общинска комисия, но поради липса на консенсус не е приет от общинските съветници. Проектът за герб е съдържал надпис на латински „pro fide et patria”, който в случая се превежда - от името на вярата и родната земя-общината. Три звезди са символизирали селищата, формирали новия град. Сабята и двете брадви символизират също старите наименования на населените места. Църквата е символ на родната земя за раковчани, а двете кули - на двете основни религии в общината - католицизъм и православие. Червеният свят символизира смелостта на павликяните, предци на местното население. Крепостната стена символизира връзката на града със средновековния павликянския град Нова крепост.

Надписът на латински прави герба неприемлив за много от съветниците.

Настоящ герб[редактиране | редактиране на кода]

Знаме на град Раковски

Проектът за нов герб е изработен през 2011 г. и одобрен от Общинския съвет на 30 август същата година.[1]

Композиция[редактиране | редактиране на кода]

Гербът включва хералдически символи на културно-историческото наследство на града.[2]

  • Блазон (щит): църква с две камбанарии между венец от два житни класа, всичко в злато на лазурен фон
  • Корона: тризъберна златна зидова корона със седем зидови камъка в основата (4 на долния и 3 на горния ред).
  • Девиз: ВЯРА и СИЛА
  • Текст: РАКОВСКИ – наименованието на града и общината

Символика[редактиране | редактиране на кода]

В новия герб са пренесени много от символите от предишните проекти, като са изоставени символите, който разделят – звездите, мечовете и брадвите.

Църквата с двете камбанарии означава общността на християнските ценности на двете основни изповедания в общината – католицизъм и православие.

За местното население църквата е символ на дома, собственото пространство, определено звуково от звъна на камбаната и визуално от високите камбанарии – „щом чуваш камбаната и виждаш камбанарията, значи си си у дома“.

Житните класове символизират труда и усилията за постигане на резултат, т.е. моралния избор пред постъпките – „каквото посееш, това ще пожънеш" с мисълта за бъдещето, че делото представя дееца и по постигнатото ще му се определи.

Короната от зид, присъстваща и в предишния герб, означава, че центърът на общината е град. Девизът „ВЯРА и СИЛА“ е пресъздаден също чрез образа на църквата за вярата и житния венец – за силата.

Цветовете символизират

  • Злато – богатството на добродетели – вяра, справедливост, милосърдие и смирение
  • Лазурно синьо – великодушие и благородство на духа
  • Зелено – надежда, свобода и радост

Гербът е изработен от художника Минчо Деливански и хералдическия консултант Стоян Антонов, БХВО по идеен проект на Бойко Романов и Младен Шишков.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]