Горноджумайски въстанически отряд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Горноджумайски въстанически отряд
Информация
Активнасептември 1923 година
ДържаваБългария
ПреданостБългарска комунистическа партия
Типчета

Горноджумайският въстанически отряд „Христо Ботев“ е въоръжена чета от земеделци, комунисти и леви дейци на ВМРО, участвала в Септемврийското въстание от 1923 година.

Четата на Динчо Балкански през Септемврийското въстание

Четата е въоръжена от Тодор Чопов, а въстаниците са главно от района на Горна Джумая (днес Благоевград) и Мехомия (днес Разлог). Първоначално целта ѝ е да вдигне въстание в Горноджумайско, но впоследствие се насочва към Дупница, където да подпомогне местните партизани. Отрядът е разбит от чети на ВМРО и десетки въстаници са убити.[1] Отрядът е ръководен от Алекси Величков и наброява 126 души.[2][3] Идеолог за образуването му е Владимир Поптомов.[4]

Видни участници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Тюлеков, Димитър. Обречено родолюбие. ВМРО в Пиринско 1919-1934, Унив. Изд. “Неофит Рилски”, Благоевград, 2001
  2. Тасев, Славчо. Безсмъртните. Биографии на загинали в борбата против фашизма и капитализма от Благоевградски окръг. София, БКП, 1971. с. 34.
  3. Исторически преглед, том 36, Българско историческо дружество, 1980, стр. 126.
  4. Поптомов, Владимир. Пиринският край под септемврийските знамена. – в: Септемврийци за септември. Спомени за Септемврийското въстание от 1923 г. в окръзите: Софийски, Петрички (Благоевградски), Бургаски, Шуменски (Коларовградски), Варненски, Търновски, Плевенски, Хасковски и др., София, Издателство на БКП, 1963, с. 167 – 172.