Грегъри Джарвис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Грегъри Джарвис
американски астронавт
Информация
Роден24 август 1944 г.
Детройт, Мичиган, САЩ
Починал28 януари 1986 г. (41 г.)
Кейп Канаверъл, Флорида, САЩ
Националностамериканец
Друга професияинженер
Званиекапитан от USAF
Престой в космоса1 мин. 13 сек.
СелекцияГрупа Hughes Payload Specialists
МисииSTS-51L
Емблема на мисията
Грегъри Джарвис в Общомедия

Грегъри Брус Джарвис (на английски: Gregory Bruce Jarvis) (24 август 1944 – 28 януари 1986 г.) e американски астронавт, загинал при катастрофата на космическата совалка Чалънджър, мисия STS-51-L.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Грегъри Джарвис завършва колеж в Ню Йорк през 1962 г. През 1967 г. става бакалавър по електроинженерство в Държавния университет на Ню Йорк в Бъфало. През 1969 г. получава магистърска степен по същата специалност от Североизточния университет в Бостън. През 1974 г. защитава магистратура по научен мениджмънт в Университета на Западния бряг в Лос Анджелис.

Военна кариера[редактиране | редактиране на кода]

След дипломирането си през 1969 г., Джарвис постъпва на служба в USAF. Работи в различни научни звена на американските ВВС и през 1973 г. е произведен в чин капитан. Малко след това, напуска USAF и започва работа в аерокосмическия гигант Хюз Еъркрафт. Разработките му са свързани с конструирането на шпионски сателит от ново поколение.

Служба в НАСА[редактиране | редактиране на кода]

Избран е за астронавт от НАСА през юли 1984 г. като член на специална селекция на Хюз Еъркрафт (на английски: Hughes Aircraft Payload Specialist). Селекцията е извършена между 4 кандидати, участвали в построяването на шпионски спътник от ново поколение. Това показва какво голямо значение са отдавали на предстоящата мисия USAF и Хюз Еъркрафт. След приключване на курс по обучение е включен в екипажа на мисия STS-51L.

Полет[редактиране | редактиране на кода]

Г. Джарвис лети в космоса като член на екипажа на фаталната мисия STS-51L:

Космически полет на Грегъри Брус Джарвис
Дата КК Емблема на мисията Функции Продължителност
1 28 януари 1986 Чалънджър“, мисия STS-51L
Специалист по полезния товар 1 мин. 13 сек.
Сумарно време в космоса – 1 мин. и 13 секунди

По време на мисията совалката „Чалънджър“ се взривява 73 сек. след старта. Грегъри Джарвис загива на 41-год. възраст заедно с останалите 6 астронавти от 7-членния екипаж на космическата совалка. По време на катастрофата Джарвис е на средната палуба и е изхвърлен от взрива извън космическия кораб. Тялото му е намерено от спасителните екипи във водите на Атлантическия океан на 15 април 1986 г., т.е. 2,5 мес. след трагедията.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

На 23 юли 2004 г. Грегъри Джарвис е награден (посмъртно) от Конгреса на САЩ с Космически медал на честта – най-високото гражданско отличие за изключителни заслуги в областта на аерокосмическите изследвания.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Chapter 6: Raising heroes from the sea
  2. Painful Legacies of a Lost Mission

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]