Грутфонтейн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Грутфонтейн
на африкаанс: Grootfontein
— град —
Знаме
      
Герб
-19.5658° с. ш. 18.1036° и. д.
Грутфонтейн
Страна Намибия
РегионОчосондюпа
Надм. височина1460 m
НаселениеПовишение 16 632 души (2011)
Основаване8 септември 1885
Телефонен код6731
МПС кодG
Официален сайтgrootfonteinmun.com.na
Грутфонтейн в Общомедия

Грутфонтейн (на африкаанс: Grootfontein) е град в североизточна Намибия в състава на регион Очосондюпа. През него минава главен път А8 свързващ столицата Виндхук с Ивица Каприви. На африкаанс името на града означава „голям извор“ – в близост до града има голям топъл извор. Населението на града е 16 632 жители (по данни от 2011 г.).[1]

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Жакаранда
Delonix regia

През 1885 г. тук се установяват 40 бурски семейства. Тяхната цел е била да колонизират територии от днешна Ангола, но след като там се установяват португалците те се оттеглят на юг.

Подобно на всички градове в триъгълника Отави и в Грутфонтейн е много зелено през лятото, но е сухо през зимата. През пролетта дърветата жакаранда и Delonix regia разцъфват и създават неописуема гледка. През 1896 г. градът със своя форт се превръща в седалище на немската армия. Днес сградата е превърната в музей на историята на района. Икономически стимул десетилетия наред за района са представлявали мините Berg Aukas и Abenab намиращи се северно от града. Преди да бъдат затворени от тях са добивани цинк и ванадий. В района на мините са се образували доломити и карбонатни отлагания в горните части. В тях се откриват интересни вкаменелости от същински маймуни или човекоподобни същества, които са живели милиони години преди да еволюира съвременния човек.

На двадесет и четири километра западно от града лежи огромният метеорит Хоба. С тегло над 60 тона той е най-големият известен метеорит на Земята, а също и най-големия къс желязо, за който е известно, че съществува на повърхността на планетата.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Грутфонтейн е важен елемент от националната железопътна система Транс Намиб. Тук е изградена военната база, която е помещавала няколко единици от армията на ЮАР. Изградено е летище, което може да обслужва големи транспортни самолети като Херкулес C130, както и малки търговски и пътнически самолети.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) ((de)) Namibia: Cities & Urban Localities, www.citypopulation.de