Грутфонтейн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Град
Грутфонтейн
на английски: Grootfontein

Flag of Namibia.svg

DF-ST-90-10118.jpg
Флаг Герб
Флаг
Герб
Държава Намибия
Регион Очосондюпа
Координати 19°34′00″ ю. ш. 18°07′00″ и. д. / 19.566667° ю. ш. 18.116667° и. д.
Основаване 8 септември 1885
Население 25 000 души 
Часова зона UTC+2
Телефонен код 6731
Автомобилен код G
Сайт http://www.grootfonteinmun.com.na/

Грутфонтейн (Намибия)
Red pog.png
Грутфонтейн

Грутфонтейн е град в североизточна Намибия в състава на регион Очосондюпа. През него минава главен път А8 свързващ столицата Виндхук с Ивица Каприви. На африкаанс името на града означава „голям извор“. В близост до града наистина има голям топъл извор.

Описание[редактиране | edit source]

Жакаранда
Delonix regia

През 1885 г. тук се установяват 40 бурски семейства. Тяхната цел е била да колонизират територии от днешна Ангола, но след като там се установяват португалците те се оттеглят на юг.

Подобно на всички градове в триъгълника Отави и в Грутфонтейн е много зелено през лятото, но е сухо през зимата. През пролетта дърветата жакаранда и Delonix regia разцъфват и създават неописуема гледка. През 1896 г. градът със своя форт се превръща в седалище на немската армия. Днес сградата е превърната в музей на историята на района. Икономически стимул десетилетия наред за района са представлявали мините Berg Aukas и Abenab намиращи се северно от града. Преди да бъдат затворени от тях са добивани цинк и ванадий. В района на мините са се образували доломити и карбонатни отлагания в горните части. В тях се откриват интересни вкаменелости от същински маймуни или човекоподобни същества, които са живели милиони години преди да еволюира съвременния човек.

На двадесет и четири километра западно от града лежи огромният метеорит Хоба. С тегло над 60 тона той е най-големият известен метеорит на Земята, а също и най-големия къс желязото, за който е известно, че съществува на повърхността на планетата.

Транспорт[редактиране | edit source]

Грутфонтейн е важен елемент от националната железопътна система Транс Намиб. Тук е изградена военната база, която е помещавала няколко единици от армията на ЮАР. Изградено е летище, което може да обслужва големи транспортни самолети като Херкулес C130, както и малки търговски и пътнически самолети.