Транс Намиб (жп линия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Дизелов локомотив по Транс Намиб южно от Кетмансхоп

Транс Намиб се нарича железницата на Намибия. Организирана е от холдингова компания, която я обслужва, чрез наемане на железопътната инфраструктура и пътническото обслужване. Седалището и е в столицата на Намибия Виндхук.

История[редактиране | edit source]

Първата местна железопътна линия е построена през 1895 г. от Damaraland Guano Company за изпълнение на търговски нужди. Първата обществена железопътна линия, която днес се явява сърцевината на Транс Намиб е била изградена от Германското колониално правителство. Това била 338 км. железопътна линия между Свакопмунд и Виндхук. Тя била пусната в експлоатация на 19 юни 1902 г. След края на Първата световна война Германската колониална железница била предадена на железницата на ЮАР, която я свързала със своята железопътна мрежа. След получаване на независимост на Намибия тя поема контрола над Транс Набмиб в свои ръце.

Функциониране[редактиране | edit source]

Към 1995 г. Транс Намиб функционира върху 2 883 km железопътна мрежа. Съществува проект, по който се работи и в днешни дни за северно продължение на Транс Намиб. Това е отсечката от Цумеб, през Ондангва и в северозападна посока към Ангола. Ширината между релсите е 1 067 mm, което по нашите разбирания е теснолинеен железен път. Най-известен в Намибия е “Desert Express”. Това е туристически влак свързващ Виндхук и Свакопмунд.

Карта на главните железопътни направления в Намибия (Картата е от 1990 г.)

Във Виндхук е построен музей на Транс Намиб.[1]

Главни линии и гари[редактиране | edit source]

Препратки[редактиране | edit source]

  1. Музей на Транс Намиб

Външни препратки[редактиране | edit source]