Дана Думитриу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дана Думитриу
Dana Dumitriu
Родена9 септември 1943 г.
Починала10 октомври 1987 г. (44 г.)
Професияписател, журналист
Националност Румъния
Активен период1971 – 1987
Жанрдрама, исторически роман, документалистика
Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Дана Думитриу (на румънски: Dana Dumitriu) е румънска журналистка, литературен критик и писателка на произведения в жанра драма и исторически роман.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Дана Думитриу е родена на 9 септември 1943 г. в Букурещ, Кралство Румъния, в семейството на сладкаря Илие Думитриу и Елена Йонеску. През 1961 г. завършва гимназия „Петру Гроза“ в Букурещ. През 1966 г. завършва румънска филология във Факултета по румънски език и литература на Букурещкия университет.

След дипломирането си работи работи като редактор в радиото, във вестник „Munca“ и от 1968 г. в „Romania literară“. Освен това като журналист пише литературна критика в списанията „Luceafărul“, „Argeş“ и „România literară“.

Първата ѝ книга, сборникът с разкази „Migraţii“ (Миграция), е издадена през 1971 г.

През 1972 г. е издаден първият ѝ роман „Масата на сарафа“. Той е роман-притча, съставен от пет признания, които представят моралната и психологическа криза в отношенията: криза на обителта, на самозатварянето, драма на отчуждението, пораждаща остро чувство на негативизъм, на екзистенциален провал, на изоставяне на всякакви илюзии.

В периода 1982 – 1986 г. е издаден тритомния ѝ исторически роман „Prinţul Ghica“ (Принц Гика), който представя живота на видната историческа фигура от историята на Румъния – Йон Гика, борец за независимостта на страната, министър-председател и президент на Румънската академия.

Авторка е и на две книги с критични есета.

Дана Думитриу умира след тежко боледуване на 10 октомври 1987 г. в Букурещ, Румъния.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

  • Masa zarafului (1972)
    Масата на сарафа, изд.: „Народна култура“, София (1977), прев. Веселина Георгиева
  • Duminica mironosiţelor (1977)
  • Întoarcerea lui Pascal (1979)
  • Prinţul Ghica – 3 тома (1982 – 1986)

Сборници[редактиране | редактиране на кода]

  • Migraţii (1971)

Документалистика[редактиране | редактиране на кода]

  • Ambasadorii sau despre realismul psihologic (1976) – критично есе за психологически реализъм в литературата
  • Introducere în opera lui C.A. Rosetti (1984) – монография за румънския поет, патриот и политик Константин Александру Розети

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Dana Dumitriu в Уикипедия на румънски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​