Двестагодишен човек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Двестагодишен човек
Bicentennial Man
Режисьор Крис Кълъмбъс
Продукция САЩ/Германия
Сценарий Айзък Азимов
В ролите Робин Уилямс
Сам Нийл
Ембет Дейвиц
Оливър Плат
Музика Джеймс Хорнър
Разпространител Buena Vista Pictures
Премиера 13 декември 1999 САЩ
Времетраене 132 мин
Език английски
Външни препратки
Страница в IMDb
Страница в Allmovie

Двестагодишен човек (на английски Bicentennial Man) е научно-фантастичен филм от 1999 с участието на Робин Уилямс, създаден по известния едноименен разказ на Айзък Азимов.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Филмът разказва историята на робота Андрю Мартин (Робин Уилямс), който е ранен прототип андроид. Андрю, както го наричат във филма, е закупен от семейство Мартин през август 2005, за да помага на семейството и почти веднага е намразен от по-голямото дете, което поражда редица конфликти. Тези конфликти разкриват способността на Андрю да изпитва човешки чувства, а той постепенно се привързва към по-малкото дете Аманда Мартин (Хали Кейт).

В края на краищата, Андрю напуска семейството, но запазва връзката си с Аманда, а после и с нейната внучка Порша. В продължение на двестагошното си съществуване, Андрю приема една след друга все повече човешки черти. Той изпитва силно желание да стане истински човек и постепенно променя тялото си с помощта на бионични транспланти, като дори става смъртен. Скоро след смъртта си Андрю бива признат официално за най-старият човек, починал на двестагодишна възраст.

Филмът донякъде се отклонява от сюжета на оригиналния разказ. Въведени са нови действащи лица. Хуманизмът на разказа обаче е напълно запазен.