Джамия на Мухтаров (Владикавказ)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джамия на Мухтаров
Джамия на Мухтаров
Джамия на Мухтаров
Карта Местоположение във Владикавказ
Страна Русия
Населено мястоВладикавказ
Джамия на Мухтаров в Общомедия

Джамията на Мухтаров (на осетински: Мухтаровы мæзджыт), или Сунитската джамия, е сунитска джамия във Владикавказ, на левия бряг на река Терек.

Тя е сред символите на града, често срещан в туристически материали и реклами. Архитектурен паметник с федерално значение. Построена е в периода 1900 – 1908 г.

Изграждане[редактиране | редактиране на кода]

Разрешението за строеж на джамия е издадено през 1900 г., а градската управа отделя за строителството парцел на левия бряг на Терек. Вестник „Приазовский край“ съобщава, че изграждането на джамия струва 80 хиляди рубли, от тях над 50 хиляди дава азербайджанският милионер и известен в Кавказ благодетел, Муртуза-Ага Мухтаров. Проектът е поръчан на архитекта И. К. Плошко. Откриването на джамията се провежда на 14 октомври 1908 година.

Първите имами[редактиране | редактиране на кода]

Първият имам на джамията е ханафит Садък Радимкулов, от род на казански татари. През декември 1908 г. имам става шафиит Юсуф Муркиленски, като това предизвика недоволството на татарската общност в града.

Джамията в годините на СССР[редактиране | редактиране на кода]

Изглед към джамията от парка на брега на Терек.

През 1934 г. общинския съвет решава да унищожи сунитската джамия. Обаче командирът на 25-и татарска рота от 84-ти кавалерийски полк Я. И. Беткенев издава заповед на подчинените си с оръжие в ръка да опазят джамията[1]. С постановление №1327 на Съвета на министрите СССР от 30 август 1960 г., сградата на джамията е взета под държавна охрана. В джамията е разположен клон на Краеведчески музей.

Джамията в съвременна Русия[редактиране | редактиране на кода]

През 1996 г. джамията е отдадена на Духовното управление на мюсюлманите от Северна Осетия[2]. През януари същата година близо до стената на джамията избухва взривно устройство. Стените и една от кулите са с дълбоки пукнатини, а в стената се образува голяма дупка (1,5 м на 2 м)[3]. Следва ремонт.

Южно от Сунитската джамия е построена 12-етажна сграда, което предизвиква обществено недоволство, тъй като джамията вече няма разпознаваем вид на фона на панорамата на Главния Кавказки хребет[4][5].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Мечеть Мухтарова (Владикавказ)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​