Джон Браун (транспортен кораб)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Джон Браун“
SS John W. Brown
„Джон Браун“
Флаг САЩ
Клас и типТранспортни кораби от типа „Либърти“
ПроизводителBethlehem-Fairfield Shipyard, Балтимор, Мериленд, САЩ
Служба
Поръчан1 май 1941 г.
Заложен28 юли 1942 г.
Спуснат на вода7 септември 1942 г.
Влиза в строй19 септември 1942 г.
Изведен от
експлоатация
19 ноември 1946 г.
Състояниекораб-музей от 17 ноември 1997 г.
Основни характеристики
Водоизместимост14 450 t (стандартна)
Дължина135 m
Ширина17,3 m
Газене8,5 m
ЗадвижванеПарна машина с тройно разширение, 1 четирилопастен винт с диаметър 2,9 m, 2360 к.с.
Скорост11 възела
(20 km/h)
Въоръжение
Артилерия
Други
„Джон Браун“ в Общомедия

Джон Браун (на английски: SS John W. Brown) e транспортен кораб на САЩ, един от двата съда проект „Либърти“ съхранени до днес, проекта датира от времето на Втората световна война. Към 2011 г. е кораб-музей в пристанището на град Балтимор. Името си получава в чест на американския профсъюзен лидер Джон Браун (на английски: John W. Brown).

История на службата[редактиране | редактиране на кода]

Втора световна война[редактиране | редактиране на кода]

По време на Втората световна война завършва 13 рейса в Персийския залив и Средиземно море, в т.ч. и поход към бреговете на Италия по времето на десанта в Анцио. През август 1944 г. осигурява десанта в южна Франция.

След войната John W. Brown превозва правителствени товари в помощ на разорената от войната Европа и участва в превозването на американските части в родината им от Европа.

Учебен съд[редактиране | редактиране на кода]

След 1946 г. кораба е взет под наем от Ню Йорк и превърнат в плаващо морско училище – единственото в САЩ. За периода 1946 до 1982 г. то подготвя хиляди моряци за служба в търговския флот, ВМС САЩ и Бреговата охрана.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Sawyer, L. A.; Mitchell, W. H. The Liberty Ships. second ed. London, 1985.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата SS John W. Brown в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​