Дмитрий Четвергов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дмитрий Четвергов
Дмитрий Борисович Четвергов
руски музикант
Роден
23 юни 1961 г. (62 г.)
Музикална кариера
ПсевдонимЧет
Стилпрогресив рок, инструментален рок, рок, джаз рок
Семейство

Уебсайтwww.chetvergov.ru
Дмитрий Четвергов в Общомедия

Дмитрий Четвергов е руски китарист, един от най-известните инструменталисти, които работят като самостоятелни музиканти. Освен солова кариера, Четвергов участва и в други проекти като гост-музикант.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 23 юни 1961 в Москва. Завършва музикално училище с отличие. През 1978 г. постъпва в студиото за джаз импровизации „Москворечие“. Завършва Московския държавен институт на културата, специалност ръководител на оркестър с народни инструменти. Четвергов свири в групите „Екипаж“, „Квадро“, „Дюна“ и „Кураж“, но с нито една от тях не добива особен успех. Участва в записите на единствения албум на Кураж „Ветер в гривнах“ като е композиор на 3 от песните в него. По-късно за кратко участва като сесионен музикант в денс групата „Кар-Мен“. От 1992 до 1995 Четвергов е китарист и аранжор на Николай Носков, след като вокалът напуска „Горки Парк“ и започва самостоятелна кариера.

През 1997 г. Дмитрий Четвергов издава първият си самостоятелен албум „Свободный полет“. Същата година с Николай Арунютов създават групата „Четверг Арунютова“. Освен това работи като сесионен музикант с Александър Кутиков, Лариса Долина, Алсу, Григорий Лепс, Игор Сандлер и Дмитрий Колдун. Свирил е на една сцена с Глен Хюз, Джо Сатриани и Джо Лин Търнър по време на концертите им в Русия. През 2005 издава 2 албума – „С цветка на цветок“ и „Музыка разных лет“. През 2008 участва като гост в записите на албума на „Гран-Кураж“ „Новой надежды свет...“. От 2012 участва в проекта „Соло для гитары с оркестром“.

От 2015 г. свири в „Круиз“.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелно[редактиране | редактиране на кода]

С „Кураж“[редактиране | редактиране на кода]

  • Ветер в гривах (1989)

Музикални изяви[редактиране | редактиране на кода]

Участия в концерти[редактиране | редактиране на кода]

  • Концерт-промоция на албума „По пояс в небе“ – изп. „Я немодный“ (дует с Николай Носков)

Източници[редактиране | редактиране на кода]