Доктор Но

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Доктор Но
Dr.No
Режисьор Терънс Йънг
Продукция Хари Залцман и Албърт Броколи
Сценарий Ричард Майбаум
В ролите Шон Конъри
Джоузеф Уайсман
Урсула Андрес
Джак Лорд
Джон Кицмилър
Музика Монти Норман и Джон Бари
Разпространител Метро-Голдуин-Майер
Юнайтед Артистс
Премиера 5 октомври 1962
Времетраене 110 минути
Страна Флаг на Великобритания Великобритания
Език английски
Бюджет $1 100 000
Приходи $59 500 000
Хронология
Fleche-defaut-gauche-bord.svg
няма
От Русия с любов (From Russia with love) 1963 г.
Fleche-defaut-droite-bord.svg
Външни препратки
IMDb
Доктор Но в Общомедия

Доктор Но“ е първият филм от шпионската поредица за британския таен агент Джеймс Бонд на писателя Иън Флеминг. В ролята на известния герой е Шон Конъри, като във филма участват още Джоузеф Уайсман (Joseph Wiseman), Урсула Андрес (Ursula Andress), Джак Лорд (Jack Lord) и Джон Кицмилър (John Kitzmiller). Режисьор е Терънс Йънг (Terence Young).

Във филма Джеймс Бонд е изпратен в Ямайка, за да разследва смъртта на друг британски агент. Там Агент 007 разкрива заговора на Доктор Но да разруши тестови ракети и успява да предотврати делото на Но.

Успехът на „Доктор Но“ като първи филм от поредицата на Иън Флеминг предизвиква създаването на филми по романите на английския писател, което продължава и в наши дни. С излизането на първият филм от поредицата „007“ процъфтява жанрът на шпионските филми през шестдесетте години на 20-ти век. Въпреки че е първият от над двадесетте излезли досега, в него не се показва потвърждаването на статуса на Бонд като агент с две нули („double 0 agent“), което му дава и така известния лиценз за убиване. Началният кадър на филма остава непроменен и до днес. Бонд извървява няколко крачки в ляв профил, след което се се обръща към камерата и стреля като след изстрела от горната част пада кръв. Всичко това се случва в рамките на дуло на пистолет (разлика прави само началото на „Казино Роял“). Началният кадър е измислен от Маурис Биндър.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В Ямайка британският агент Джон Странгуейс и неговата секретарка са убити от „трите слепи мишки“ (наемни убийци на Доктор Но), в резултат на което те взимат файловете за Доктора и личния му остров „Ключът на рака“ (Crab key). MI6 (английските тайни служби) веднага реагира като изпраща най-добрия си агент — Джеймс Бонд да разследва случилото се. В момента, в който 007 разбира задачата си, в действие влиза и легендарният пистолет Walter PPK, който Бонд е принуден да приеме да замени с досегашната си любима Барета. Веднага щом Бонд пристига в Ямайка, враговете му започват да се опитват да го отстранят. На летището Бонд среща млад мъж, който го лъже, че е изпратен от хотела с кола да го вземе. Британският агент се усъмнява и проверява дали това, което шофьора казва, е истина и разбира, че от хотела всъщност не е пращана никаква кола. В момента на тръгването от летището към хотела, друг автомобил започва да преследва току що запозналите се. С малко хитрост Джеймс успява да се измъкне. После разкрива на шофьора, че е разбрал измамата му и го принуждава да му каже за кого работи. За неуспех обаче наемникът се самоубива. Благодарение на чара си Бонд успява да се сближи с хората, които Странгуейс е познавал.