Дъщеря на времето

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дъщеря на времето
The Daughter of Time
АвторДжоузефин Тей
Първо издание1951 г.
Великобритания
ИздателствоPeter Davies
Оригинален езиканглийски
Жанрдетектив
Видроман
ПоредицаИнспектор Алън Грант
ПредходнаTo Love and Be Wise (1950)
СледващаThe Singing Sands (1952)

Дъщеря на времето (на английски: The Daughter of Time) е роман на шотландската писателка Джоузефин Тей. Романът е издаден през 1951 г. от британското издателство „Peter Davies“. Името на романа се основава на латинската сентенция Veritas temporis filia – „Истината е дъщеря на времето“.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Инспекторът от Скотланд Ярд – Алън Грант, скучае, докато е прикован на легло в болница със счупен крак. Неговата приятелка Марта Халард му носи няколко снимки на исторически личности, за да провокира интереса на Грант и да го подтикне към разрешаване на неразкрити исторически мистерии.

Инспекторът е силно заинтригуван от портрета на английския крал Ричард III (1483 – 1485). Грант се гордее, че е в състояние да направи изводи за характера на човек от външния му вид, и кралят му прилича на почтен и мъдър човек. В същото това време, под влияние на наученото в училище и наложеното мнение за него, всички са убедени, че Ричард ІІІ е жесток убиец.

Инспекторът се заема с разследване на средновековна загадка отпреди 400 години: дали Ричард III е заповядал да убият племенниците му Едуард и Ричард, затворени в лондонския Тауър.

крал Ричард III
крал Хенри VII

С помощта на свои приятели и познати, Грант започва сериозно изследване на живота на Ричард и на неговите племенници, като излага своите теории пред лекуващите го лекари и медицински сестри. Инспекторът прекарва седмици наред, размишлявайки върху историческите хроники и документи от времето на царуването на Ричард ІІІ.

В това „разследване“ му помага и Брент Карадайн, симпатичен млад американски изследовател в Британския музей, който успява да издири ценни исторически документи, отнасящи се до случай с изчезването (убийството) на младите принциве.

Използвайки логиката си на детектив, инспектор Грант достига до категоричното заключение, че крал Ричард е напълно невинен за смъртта на принцовете и е очернен несправедливо след смъртта си, а вина за изчезването им носи следващия английски крал Хенри VII (1485 – 1509).

Литературни награди[редактиране | редактиране на кода]

Издание на български език[редактиране | редактиране на кода]

На български език романът е издаден за първи път през 1997 г. от издателство „Еднорог“, ISBN: 954-9745-хх-2, с меки корици, 176 с. Преводът е на Боряна Джанабетска, художник на корицата е Христо Хаджитанев.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • R. Gordon Kelly, Josephine Tey and Others: The Case of Richard III, в: Ray B. Browne, Lawrence A. Kreiser, Jr, et al (eds) The Detective As Historian: History and Art in Historical Crime Fiction, Volume 1, Popular Press, 2000, с.134.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]