Екскурзия в Тиндари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Екскурзия в Тиндари
La gita a Tindari
АвторАндреа Камилери
Първо издание2000 г.
Италия
Издателство„Sellerio editore“ (Палермо)
Оригинален езикиталиански
Жанркриминална литература
Видроман
ПоредицаКомисар Монталбано
Предходна„Gli arancini di Montalbano“ (разкази)
СледващаАроматът на нощта
НачалоHe realized he was awake, as his mind was functioning logically and not following the absurd labyrinths of dream.

„Екскурзия в Тиндари“ (на италиански: La gita a Tindari) е роман на италианския писател Андреа Камилери. Романът е издаден през 2000 г. от издателство „Sellerio editore“ в Палермо. На български език е издаден на 18 август 2014 г. от издателство „Книгопис“, в поредицата „Криминална колекция“, в превод на Весела Лулова Цалова, с подзаглавие „Комисарят Монталбано е потресен“.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Млад мъж е застрелян пред дома си. Възрастна семейна двойка необяснимо изчезва. Има ли друго общо между двата случая, освен че жертвите живеят в една и съща кооперация? В търсене на отговора комисар Монталбано разговаря с десетки хора, приема тайна среща с мафиотски бос, дори проучва еротични видеозаписи, но разбулването на загадката му подсказва едно старо маслиново дърво. А разкритието се оказва толкова отвратително, че дори обръгналият в професията комисар е истински потресен!

Край на разкриващата сюжета част.

Екранизация[редактиране | редактиране на кода]

Романът „Екскурзия в Тиндари“ e заснет като епизод 1 от третия сезон на телевизионния сериал „Комисар Монталбано“, и е излъчен на 9 май 2001 г. В ролята на комисар Монталбано е италианският актьор Лука Дзингарети.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]