Крадецът на закуски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Крадецът на закуски
Il ladro di merendine
АвторАндреа Камилери
Първо издание1996 г.
Италия
Издателство„Sellerio editore“ (Палермо)
Оригинален езикиталиански
Жанркриминална литература
Видроман
ПоредицаКомисар Монталбано
Предходна№ 2: Теракотеното куче
Следваща№ 4: Гласът на цигулката

Крадецът на закуски (на италиански: Il ladro di merendine) е роман на италианския писател Андреа Камилери. Романът е издаден през 1996 г. от издателство „Sellerio editore“ в Палермо. На български език е издаден на 13 януари 2014 г. от издателство „Книгопис“, в поредицата „Криминална колекция“, в превод на Весела Лулова Цалова, с подзаглавие „Комисарят Монталбано се вбесява“.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Тунизийски моряк е застрелян на малък рибарски кораб, покосен от неочаквана стрелба на бреговата охрана. Възрастен мъж е убит с нож в асансьор. Вместо да търси истината за тези загадъчни случаи, полицията мобилизира целия си състав за залавянето на дете, заподозряно в кражба на закуски. Поне така изглеждат странните действия на Монталбано, който никога не е бил толкова бесен. Докато се разбере, че странностите и гневът му имат своите основания...

Край на разкриващата сюжета част.

Екранизация[редактиране | редактиране на кода]

След огромния успех на криминалната поредица на Андреа Камилери, книгите за комисар Монталбано стават основа на телевизионен сериал, филмиран от RAI. „Крадецът на закуски“ e заснет като епизод 1 от първия сезон на сериала, и е излъчен на 6 май 1999 г. В ролята на комисар Монталбано е италианският актьор Лука Дзингарети.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]