Ерик Уотърс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ерик Уотърс
британски офицер

Званиеподпоручик
Години на служба?-1944
Служи на Великобритания
Род войски Британска армия
Военно формированиеКралски стрелкови полк
Битки/войниВтора световна война
ОбразованиеДърамски университет

Дата и място на раждане
Дата и място на смърт
РодстваРоджър Уотърс (син)

Ерик Флечър Уотърс (на английски: Eric Fletcher Waters) е войник от Британската армия по време на Втората световна война. Той е бащата на Роджър Уотърс, английски рок музикант и текстописец, най-известен като басист на групата Пинк Флойд. Роджър Уотърс е силно повлиян от обстоятелствата около смъртта на баща му, което се вижда ясно в написаните от него песни, въпреки че той умира когато Роджър е само на пет месеца. Освен информацията в песните на Уотърс, за живота на Ерик е известно много малко. Албумът на Пинк Флойд The Final Cut (1983) е посветен на него.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ерик Уотърс учи в училище в Бишъп Оклънд, графство Дърам, след което следва в Дърамския университет. С жена си Мери си раждат две деца: Роджър (първоначално е бил кръстен Джордж) и Джон (шофьор на такси). Уотърс е силно вярващ християнин и пацифист. В началото на Втората световна война той отказва да служи в армията, тъй като съвестта му не го позволява, и става шофьор на линейка в Кеймбридж. По това време започва да се запалва по лявата идеология и се включва в Британската комунистическа партия. С напредване на военните действия става все по-голям антифашист и започва да иска да се бие срещу нацистка Германия.[1] Постъпва в Осми батальон на рота „С“ на Кралския стрелкови полк[2] и достига до ранг подпоручик. Загива в бой на 18 февруари 1944 г. в битката при Анцио, Италия. Вписан е на Стена 5 в Касинския мемориал и се смята, че тялото му никога не е намерено.

Произведения на Пинк Флойд, посветени на Ерик Уотърс[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Dark Side of the Moon: The Making of the Pink Floyd Masterpiece by John Harris, Harper Perennial (2005), pp. 44 – 45.
  2. Томпсън, Дейв. Роджър Уотърс: Човекът зад „Стената“. София, Сиела, 2018. ISBN 978-954-28-2589-0. с. 16.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]