Ерхангер (Швабия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ерхангер
пфалцграф и херцог на Швабия
Роден
830 г.
Починал
21 януари 917 г. (87 г.)
Семейство
РодАхалолфинги
БащаБертхолд I (Швабия)
Братя/сестриКунигунда Швабска

Ерхангер също Ерхангер II (на немски: Erchanger, Erchangar II, * ок. 830, † 21 януари 917 г.) e missus dominicus, пфалцграф на Швабия от 892 г. и от 915 г. като Ерхангер II херцог на Швабия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той произлиза от род Ахалолфинги и е син на пфалцграф Берхтхолд I (880/892, също наричан Ерхангер I) и Рихарда Швабска, дъщеря на Ерхангер Млади от род Етихониди († 864), граф в Елзас. По други източници майка му е Гизела от Източна Франкия (* 840; † 891), дъщеря на крал Лудвиг II Немски и Ема Баварска. Сестра му Кунигунда (* 880) се омъжва за Луитполд, маркграф на Карантания, и втори път за Конрад I. Брат му е Бертхолд II.

Ерхангер се жени за Берта († 966). През септември 915 г. той получава титлата херцог на Швабия и след това се съпротивлява против крал Конрад I.

Ерхангер участва в отстраняването на Бурхард I (от род Бурхардинги), който е екзекутиран през 911 г. заради държавно предателство. След това той и брат му Бертхолд стават най-влиятелните графове в Алемания.

През 913 г. избухва конфликт между Ерхангер и крал Конрад I. Като знак на сдобряването Ерхангер омъжва сестра си Кунигунда, чийто съпруг Луитполд точно е умрял, с Конрад I, който назначава Ерхангер като заместник на кралството в Швабия. Това води до противиречия с епископ Саломон III от Констанц и през 914 г. Ерхангер заповядва да го затворят. След това крал Конрад затваря Ерхангер и го праща в изгнание. Епископ Саломон получава свободата си обратно.

След една година, през 915, Ерхангер се връща обратно. Същата година той и брат му Бурхард II се бият на страната на баварския херцог Арнулф I победоносно против унгарците в битката на Ин. След това Ерхангер и Бурхард се съюзяват против крал Конрад I и го побеждават в битката при Валвис в Хегау. Ерхангер е провъзгласен за херцог на Швабия.

Заради прегрешенията му против краля и епископа Ерхангер е осъден през септември 916 г. от „Синода от Хоеналтхайм“ в Бавария на манастирски затвор. При опита им да се сдобрят с крал Конрад I, той и брат му са убити по време на пътуването им през януари 917 г. по заповед на краля. Земите на Ерхангер са конфискувани, неговата съпруга имала право да запази нейната собственост.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]